Amnesty på MR-dagarna i Uppsala
Den 19-21 april finns Amnesty Sverige på de digitala Mänskliga Rättighetsdagarna 2021 i Uppsala. Där bjuder vi in till panelsamtal, seminarier och ett digitalt utställningstorg. Årets tema är ”Mänskliga Rättigheter – en fråga om var du bor?”. Hur respekteras mänskliga rättigheter beroende på var i världen man bor? Är det någon skillnad på land och stad? MR-dagarna är nu mer än någonsin ett viktigt sätt att engagera fler människor till levande samtal om vikten av att mänskliga rättigheter gäller alla, globalt och lokalt.

Seminarier och samtal som Amnesty Sverige arrangerar:
Geografiskt lotteri? Om sexualbrottsutsatts tillgång till vård
Varje år utsätts tiotusentals personer för allvarliga sexualbrott i Sverige. Med rätt stöd och insatser kan den som utsatts få hjälp att läka. Men många får inte den vård och behandling de har rätt till och är i behov av.
Språk: Svenska
Tid: Tisdag 20 april kl 12:30 - 13:30
Moderator: Ami Hedenborg, pressansvarig och talesperson, Amnesty Sverige
Paneldeltagare: Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter, Amnesty Sverige; Goldina Smirthwaite, fil dr i vårdvetenskap och handläggare Kvinnofridssatsningen SKR; Gita Rajan, medicinskt ansvarig och klinikchef, WONSA
Hur formas en människa av att växa upp i en “No-go-zone”?
Sakariya Hirsi och Josef Farhan berättar om sina erfarenheter av arbetet med “Kollektiv Sorg”, en kampanj som lyfter upp gatuvåld och skjutningar.
Språk: Svenska
Tid: Onsdag 21 april kl 11:00 - 11:30
Moderatorer: Joanna Backman och Sara Bessa, Amnesty Sverige
Paneldeltagare: Josef Farhan och Sakariya Hirsi, båda grundare av Kollektiv Sorg
Hemlöshet: Vem får plats och vem inte i den moderna staden?
Tillgång till bostad är en grundläggande mänsklig rättighet. Men i våra städer blir kontrasten mellan de som har och de som inte har allt skarpare, och rättigheterna för de hemlösa kränks dagligen.
Språk: Svenska
Tid: Onsdag 21 april kl 12:30 - 13:30
Moderator: Johanna Westeson, jurist och sakkunnig, diskrimineringsfrågor, Amnesty Sverige
Paneldeltagare: Joakim Lindman, student i socialpedagogik som tidigare levt i hemlöshet; Joshua Levy, forskare i stadsgeografi och urban kritisk teori, Stockholms universitet; Sarah Britz, chefredaktör tidningen Faktum
Hela programmet finns här
Kontakter
Amnesty SverigePRESSKONTAKT
MEDIA/JOURNALISTER
Bilder
Om oss
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.
Följ Amnesty International Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige
Amnesty larmar: Omfattande sexuellt våld används som vapen i Sudan10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Amnesty släpper i dag en rapport som visar att Rapid Support Forces (RSF) under det två år långa inbördeskriget i Sudan har utsatt kvinnor och flickor för omfattande sexuellt våld i syfte att förnedra, kontrollera och tvinga bort hela samhällen. Övergreppen – däribland våldtäkt, gruppvåldtäkt och sexslaveri – utgör krigsförbrytelser och kan även utgöra brott mot mänskligheten.
Ny rapport: Högsta antalet dokumenterade avrättningar sedan 20158.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpper Amnesty International rapporten Death Sentences and Excecutions 2024, som sammanställer alla dokumenterade avrättningar runt om i världen. Årets rapport visar det högsta antalet avrättningar sedan 2015, detta trots att det totala antalet länder som använt dödsstraffet minskat. Toppar gör Iran, Saudiarabien och Irak.
Gruvor i Norrbottens län beviljas snabbspår trots starka protester från berörda samer31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Två nya gruvprojekt i Sápmi tilldelades förra veckan strategisk status enligt EU:s nya lagstiftning om strategiska och kritiska råvaror (CRMA). Amnesty International uttrycker stark oro över beslutet, som hotar samers mänskliga rättigheter och riskerar att förvärra den redan pressade situationen för det samiska folket.
Gruvor i Sápmi får strategisk status trots starka protester från berörda samer25.3.2025 15:30:42 CET | Pressmeddelande
Två nya gruvprojekt i Sápmi har tilldelats strategisk status enligt EU:s nya lagstiftning om strategiska och kritiska råvaror (CRMA). Amnesty International uttrycker stark oro över beslutet, som hotar samers mänskliga rättigheter och riskerar att förvärra den redan pressade situationen för det samiska folket.
Rapport: Illabehandling av ukrainare i rysk fångenskap utgör krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten4.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Ryska myndigheter har utsatt ukrainska krigsfångar (POW) och civila fångar för tortyr, långvarig isolering, påtvingade försvinnanden och annan omänsklig behandling, vilket utgör krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, enligt en ny rapport från Amnesty International.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum