Ljusceremoni till minne av våra husdjur lockade många besökare
Under onsdagen den 4 oktober lockades många, både människor och djur, till djurkyrkogården på Djurgården i Stockholm. På plats hölls en ljusceremoni tillägnad alla saknade djurvänner, anordnad av Fonus som en del av det nya initiativet Alla djurhelgons dag.

Under ljusceremonin tändes över hundra ljus till minne av alla saknade husdjur, och både begravningsentreprenören Conny Sohlberg och hundcoachen Fredrik Steen höll tal om husdjur som fortfarande har en stor plats i deras hjärta. För de som inte hade möjlighet att närvara på plats kunde man tända ljus hemma och dela i sociala medier.
– Engagemanget för den nya dagen och ljusceremonin har varit väldigt stort och uppskattat. Jag känner mig väldigt ärad att få vara en del av initiativet och själv få möjlighet att minnas tillbaka på alla hundar som jag haft glädjen att ha i mitt liv. Under ljusceremonin tänkte jag lite extra på min allra första hund Gissa, som var en blandrastik. Hon var otroligt viktig för mig och en anledning till att jag jobbar med hundar idag, säger Fredrik Steen, hundcoach och hundexpert på TV4.
Ulf Malmström var en av de som var på plats med sin hund Dusty för att tända ljus. Han har haft hund nästan hela sitt liv:
– För mig känns det otroligt fint att våra husdjur får en egen dag som vi minns dem på. Många går och bär på en sorg som man aldrig får ge uttryck för. Jag har haft hund nästan hela mitt liv, men idag tänker jag lite extra på min senaste hund, en border collie, som faktiskt räddade livet på mig flera gånger på grund av min diabetets, berättar Ulf.
En stor majoritet svenskar (79 procent) har någon gång förlorat ett husdjur enligt en ny Novus-undersökning från Fonus, och sorgen som följer är för många (43 procent) lika stor som när en nära anhörig går bort. Hur man sörjer och minns sin gamla djurvän är däremot inte alltid så självklar och reglerna skiljer sig även åt mellan kommunerna. De flesta uppger att de begravt sitt husdjur i sin trädgård (45 procent), sparat eller spridit askan (22 procent) och bara tre procent har begravt djuret på en djurkyrkogård.
– Det var en otroligt fin ljusceremoni och vi var många som tände ljus för våra gamla djurvänner. Jag skulle säga att det är precis lika viktigt för alla man sörjer, människor som djur, att minnas på olika sätt. För vissa är det genom att besöka en gravplats, för andra är det att tända ett ljus och dela minnen med andra. Vi på Fonus anordnar inte själva djurbegravningar men man kan oftast få hjälp via djurkyrkogården. Annars tycker jag att det är fint att hålla en mindre ceremoni hemma eller på en annan plats som betytt mycket för husdjuret där man samlas och tänder ljus till minne, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus.
Tänk på detta när du ska begrava ditt husdjur
Olika regler i respektive kommun
Reglerna för hur man får begrava sitt husdjur skiljer sig åt mellan olika kommuner, var noga med att kolla upp vad som gäller i din kommun först. Hästar har ett eget regelverk eftersom de inte räknas som husdjur/sällskapsdjur juridiskt men vanligtvis är det samma regler för övriga husdjur oavsett om det är en kanin eller en större hund. I exempelvis Stockholm, Göteborg och Helsingborg får man begrava sitt djur vid den egna fastigheten med vissa villkor kring hur gravens djup och att djuret behöver vara kremerat.
Kremering eller jordbegravning?
När ett husdjur går bort finns det tre alternativ att välja på: kremering hos veterinär/krematorium där askan sprids vid anläggningen, separat kremering då askan lämnas tillbaka till ägare eller begravning på tillåten plats eller djurkyrkogård. Vissa djurkyrkogårdar begraver dock endast kremerade husdjur.
Anordna en minnesstund
Det är tufft att säga farväl till ett husdjur som betytt mycket, men det kan vara till hjälp att anordna någon typ av minnesstund. Välj ett sätt att minnas som passar dig och ditt djur. För vissa är det att tända ett ljus ensam på en plats man spenderat mycket tid på, för andra en ceremoni på en djurkyrkogård med hela familjen.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Fonus. Syftet med undersökningen är att ta reda på målgruppens tankar om ämnet döden. Undersökningen genomfördes via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Totalt gjordes 4741 intervjuer mellan 30 juni och 20 juli 2023.
Nyckelord
Kontakter
Conny SohlbergBegravningsentreprenör
Tel:023-48 88 80Conny.Sohlberg@fonus.seLinda LingstedtPresskontakt
Tel:0768-682277linda@wikbergfrisk.seBilder





Fonuskoncernen erbjuder prisvärda och kvalitativa tjänster inom begravning och juridik. Fonus är Sveriges enda rikstäckande och mest anlitade begravningsbyrå, medan Familjens Jurist är Sveriges största plattform för juridisk rådgivning till privatpersoner. Inom koncernen finns även andra välkända varumärken som Vita Arkivet, Fondkistan, Bouppteckna.se och Farväl.se. Det gemensamma målet är att göra människors vardag tryggare och att vara ett stöd i beslut som rör livets stora frågor. Koncernen omsätter totalt 1,2 miljarder kronor och har 950 anställda på 300 kontor. Fonuskoncernen ägs kooperativt av cirka 1 150 organisationer runt om i Sverige. All vinst återinvesteras i företaget för att göra verksamheten ännu bättre för kunder, medarbetare och samhället i stort.
Följ Fonus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fonus
Varannan svensk kan tänka sig bli en del av ett träd efter döden22.4.2025 08:02:00 CEST | Pressmeddelande
“Av jord har du kommit, jord skall du åter bli”, en vanlig fras vid en begravningsceremoni, och något många svenskar också kan tänka sig i praktiken. En ny Sifo-undersökning från Fonus visar nämligen att hälften av svenskarna kan tänka sig att deras aska blir till en del av ett träd.
Allt fler svenskar avstår begravningsceremonin – trots att forskning visar vikten av den10.3.2025 09:59:47 CET | Pressmeddelande
Förr var en begravningsceremoni en självklarhet, men nu verkar det som att våra traditioner vid livets slutskede förändras. Statistik från Fonus visar att allt fler svenskar väljer att avstå helt från den traditionella begravningsceremonin. Samtidigt visar forskning att ceremonin kan vara en viktig del av sorgeprocessen och ge tröst till de efterlevande.
Svenskarna skulle må bättre av att prata om döden20.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Döden är ett ämne som många har svårt att närma sig. Samtidigt kan samtal och tankar om döden göra en stor skillnad och till och med få oss att må bättre. Med initiativet Dödsotyst vill Fonus nu därför underlätta för fler svenskar att börja prata om döden.
Juletid är minnestid – då tänker svenskarna mest på nära och kära som gått bort13.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Julen är en tid för gemenskap och glädje, men också en tid då minnen och saknaden över de som inte längre finns bland oss gör sig extra påmind. En ny undersökning från Fonus visar att julen är den högtid då flest svenskar tänker på nära och kära som gått bort. Därför öppnar Fonus upp sin digitala ljuständning för att göra det enklare för fler att minnas och hedra avlidna anhöriga under jul och nyår.
Allt fler tände digitala ljus under allhelgona4.11.2024 09:13:40 CET | Pressmeddelande
Under allhelgonahelgen samlades människor över hela Sverige vid kyrkogårdar och minnesplatser för att tända ljus och hedra sina nära och kära som gått bort. För sjätte året i rad hjälpte Fonus dem som inte själva hade möjlighet att tända ljus, samtidigt som initiativet med den digitala ljuständningen fortsatte att växa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum