Arenagruppen

Bokförlaget Atlas författare Jon Fosse tilldelas Nobelpriset i litteratur

Dela

Den norske författaren och dramatikern Jon Fosse har tilldelats årets Nobelpris i litteratur. Bokförlaget Atlas har förra året gett ut två samlingar av Fosses prosatexter med titlarna ”Prosa 1” och ”Prosa 2”, i svensk översättning av Ragnar Strömberg.

Förlagschef Jesper Bengtsson och förlagsassistent Jennie Monié
Förlagschef Jesper Bengtsson och förlagsassistent Jennie Monié

– Jon Fosse är en värdig mottagare av priset, han är en fantastisk stilist med ett unikt språk. Hans berättelser är vardagliga, men ändå magiska, säger Jesper Bengtsson, förlagschef för Bokförlaget Atlas. 

Svenska Akademiens valde Fosse som pristagare ”för hans nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara”.

”Prosa 1” och ”Prosa 2” samlar verk som Fosse skrivit under olika perioder av sitt liv: som student på 80-talet och som firad dramatiker på 2010-talet. 

– Båda samlingarna är bra ingångar i hans skrivande, de är lättillgängliga och är ett bra sätt att nosa på hans stil och berättarförmåga. De är lätta att ta till sig. Jag håller honom för en lika säker prosaist som dramatiker, säger Jesper Bengtsson.

Jon Fosse, född 1959, är en av Norges främsta författare i dag och har tilldelats ett flertal priser för sitt författarskap, bland annat Nordiska rådets litteraturpris och Bragepriset. Han har gett ut ett fyrtiotal böcker och är efter Ibsen den mest spelade norske dramatikern i Europa. Hans pjäser har satts upp flera gånger i Sverige.

Jon Fosse föddes i Haugesund och växte upp i Strandebarm utanför Bergen. Norska Vestlandets natur återkommer ständigt i hans texter: hav, fjordar, fjäll. Naturen återfinns också i Fosses sätt att skriva på; hans omtagningar och upprepningar följer vågornas böljande.

Böckerna är översatta av Ragnar Strömberg.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Titlar om Jon Fosse utgivna av Bokförlaget Atlas

Prosa 1, Jon Fosse, 2022 (ISBN: 978-91-7389-098-4
Prosa 2, Jon Fosse, 2022 (978-91-7445-026-2)

Om Bokförlaget Atlas

Bokförlaget Atlas är ett progressivt förlag med fötterna i samtiden, och med blicken riktad mot framtiden. De ger ut skönlitteratur, sakprosa och reportageböcker i en härlig blandning. Förlaget publicerade sina första böcker 1996, och i dag ger vi ut ett tjugotal titlar per år.

Om Arenagruppen

Arenagruppen verkar för oberoende och progressiv opinionsbildning. I Arenagruppen ingår tankesmedjan Arena Idé, Arena skolinformation, kommunikationsbyrån Arena Opinion, webbtidningen Dagens Arena, samt bokförlagen Atlas och Premiss.

Följ Arenagruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen

Uppvidinge och Jokkmokk – här är kommunerna med störst och minst inkomstskillnader mellan kvinnor och män8.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Män har högre inkomst än kvinnor i hela Sverige, men skillnaderna varierar kraftigt mellan olika kommuner. Detta visar en ny sammanställning av tankesmedjan Arena Idé, som rankat alla Sveriges kommuner utifrån inkomstskillnader baserat på kön. Uppvidinge kommun i Kronobergs län är den kommun i Sverige där skillnaden är störst i inkomst mellan kvinnor och män. I Jokkmokk i Norrbotten är skillnaderna minst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye