Svenska institutet för standarder, SISSvenska institutet för standarder, SIS

Nytt samarbete för att stödja kvalitetsinfrastrukturen i Ukraina

Dela

Swedac och Svenska institutet för standarder, SIS, har slutit ett fyraårigt avtal med Sida för att stötta Ukraina i att upprätthålla kvalitet och säkerhet i produkter och tjänster under kriget. Projektet kommer också att stötta en hållbar återuppbyggnad av Ukraina och processen att bli medlem i EU. Avtalet omfattar kvalitetsinfrastrukturens fyra verktyg: Standardisering, reglerad mätteknik, ackreditering och marknadskontroll.  

Bilden föreställer ett sönderbombat höghus framför en blå himmel.

Avtalet omfattar cirka 30 miljoner kronor, medel som ska gå till olika typer av samarbeten med Ukrainas organisationer inom kvalitetsinfrastruktur. Avtalet sträcker sig mellan 2023 och 2027.

- Det är viktigt att så långt som möjligt upprätthålla kvalitet och säkerhet i produkter och tjänster även i krigstid. Detta möjliggör i sin tur ett deltagande i internationell handel vilket är oerhört viktigt för att samhället ska fungera. Vi hoppas också att projektet ska kunna bidra till fördjupade och långsiktiga samarbeten inom viktiga områden där Ukraina är framstående, exempelvis digitalisering, säger Ulf Hammarström, generaldirektör på Swedac.

Återuppbyggnaden av förstörd infrastruktur kommer att kräva omfattande resurser i Ukraina. Projektet kan bidra till att återuppbyggnaden baseras på internationella standarder som säkerställer hållbarhet och kvalitet.

- Återuppbyggnaden av förstörd infrastruktur kommer att kräva enorma resurser. Standarder bidrar till att återuppbyggnaden görs hållbart och effektivt och säkerställer kvalitet, men möjliggör också för Ukraina att implementera cirkulära och digitala lösningar. Jag ser fram emot att genom detta projekt stärka samarbetet mellan Sverige och Ukraina, säger Annika Andreasen, vd Svenska institutet för standarder.

Nästa steg är att skriva ett avtal med ekonomiministeriet i Ukraina och påbörja planeringen av insatserna de kommande åren. Vissa insatser påbörjas redan i år, bland annat för att stötta det ukrainska ackrediteringsorganet att behålla sin status inom internationell handel.

För mer information:

Svenska institutet för standarder:

Marcus Hansen Fure

Projektledare

marcus.h.fure@sis.se

08-5555 22 72

Swedac:

Peter Kronvall

Kommunikationschef

peter.kronvall@swedac.se

0708-57 77 20

Kerstin Thomasdotter

Presskontakt

kerstin.thomasdotter@swedac.se

0708-86 48 34

 

Kontakter

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Nu läggs grunden för europeisk standardisering av metoder för koldioxidinfångning5.2.2024 08:20:18 CET | Pressmeddelande

Att fånga in, lagra och även använda koldioxid är helt nödvändigt för att minska de klimatpåverkande utsläppen och nå 1,5-gradersmålet. För att lyckas behövs gemensamma, effektiva och säkra lösningar. Denna vecka startar ett nytt europeiskt standardiseringsarbete med ett flertal experter på plats i Bryssel, ett viktigt tillfälle för Sverige och svenska företag att påverka kommande standarder.

Över 770 000 USD till svensklett arbete för att möjliggöra utvecklingsländers engagemang i arbetet med att skapa en global standard för mensprodukter17.1.2024 08:11:18 CET | Pressmeddelande

– Mensprodukter saknas i stor utsträckning för kvinnor och flickor i utvecklingsländer, och det minskar möjligheten att arbeta och gå i skolan. Genom Bill & Melinda Gates Foundations bidrag på över 8 miljoner kronor får utvecklingsländer möjlighet att delta i ett viktigt arbete om mensprodukter, och samtidigt sprida kunskap i sina länder, säger Annika Andreasen, vd, Svenska institutet för standarder.

Samarbetet med Ukraina om kvalitetsinfrastrukturen inleds19.12.2023 10:37:23 CET | Pressmeddelande

Under fem dagar förra veckan besökte en ukrainsk delegation Sverige för att inleda samarbetet med myndigheten Swedac och SIS (Svenska institutet för standarder). Detta var det första fysiska mötet och den första större aktiviteten inom det fyraåriga Sidafinansierade projektet. Målet är att stärka Ukrainas kvalitetsinfrastruktur för att säkerställa säkra produkter och fungerande tjänster under kriget samt stödja återuppbyggnaden och anslutningen till EU. Europeiska rådet fattade så sent som 14 december ett beslut att påbörja förhandlingar om ett EU-medlemskap.

Svenska institutet för standarder släpper kampanj om hur kaotisk vardagen skulle bli utan standarder30.10.2023 08:21:52 CET | Pressmeddelande

Tänk dig en verklighet där du måste plocka fram olika betalkort i varje butik, tågen står still på grund av att rälsen är bredare än hjulen, och varje spolning på toaletten leder till översvämning. I en värld utan standarder skulle många vardagliga situationer snabbt bli kaotiska. I en kommunikationskampanj lyfter Svenska institutet för standarder, SIS, fram en del av vår vardag som är osynlig för de flesta, för att belysa den avgörande roll standarder har i vår omgivning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye