Diakonia uppmanar båda parter att följa internationell humanitär rätt

Dela

Diakonia fördömer Hamas urskillningslösa attacker mot Israel. Vi följer händelseutvecklingen med bestörtning och känner sorg över döda och skadade på båda sidor.

2022 och 2023 har varit bland de våldsammaste och mest dödliga på många år i den israelisk palestinska konflikten. Både israeliska och palestinska civila, inklusive barn, har dödats av våldsbejakande extremister.

Den senaste eskaleringen av våldspiralen mellan parterna riskerar att leda till ett nytt krig.

Diakonia uppmanar båda sidor att följa internationell humanitär rätt, där de tre huvudprinciperna är distinktion, proportionalitet och försiktighetsåtgärder. Det betyder i korthet att parterna i konflikten ska skilja på civila och militära mål och göra allt för att minimera civila offer och skador.

Ansvaret ligger också på det internationella samfundet att ställa krav på samtliga parter och utkräva ansvar för överträdelser av internationell humanitär rätt och de mänskliga rättigheterna.

Situationen visar återigen på det akuta behovet att stoppa våldet och i stället inleda förhandlingar för att hitta en rättvis och hållbar fred. Både palestiniers och israelers rätt att leva i fred och säkerhet inom internationellt erkända gränser måste garanteras.

Sedan 2004 arbetar Diakonias IHL Centre i Jerusalem med att bistå med kunskap om internationell humanitär rätt i konflikten i Israel-Palestina. För intervjuer eller frågor: 08-453 69 33

Kontakter

Bilder

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye