Svenska Seglarförbundet

Årets seglare prisade

Dela

I samband med Seglingens Mästare i Marstrand har Svenska Seglarförbundet sin årliga utmärkelseutdelning till de mest framgångsrika svenska seglare i olika kategorier. Här är vinnarna.

Från vänster: Ingvar Hansson, Henric Wigforss, Hanna Koba, Hanna Jonsson, Emil Järudd, Rebecca Netzler, Vilma Bobeck, Peter Gustavsson, Erik Norlén. Längst fram: Claes Hultling.
Från vänster: Ingvar Hansson, Henric Wigforss, Hanna Koba, Hanna Jonsson, Emil Järudd, Rebecca Netzler, Vilma Bobeck, Peter Gustavsson, Erik Norlén. Längst fram: Claes Hultling.

Årets seglare – Vilma Bobeck, KSSS och Rebecka Netzler, GKSS.

Motivering: Trots flera skador under säsongen har Vilma och Rebecca dominerat sin klass fullständigt. På för-OS vann de ett brons trots att de inte seglade i medaljracet p.g.a. en skada. Och på VM i Haag var de så överlägsna att guldet var deras redan innan medaljracet. Av 15 race på VM vann de 7 och var på pallen i ytterligare 5. Bakom sig hade de dubbla världsmästare och dubbla olympiska mästare. Trots sin överlägsenhet och stjärnstatus har de båda behållit sin ödmjukhet – och delar gärna och frikostigt med sig av sina erfarenheter till yngre seglare.

Årets kvinnliga seglare – Wings Sailing Team, GKSS.

Motivering: Med ett VM-silver och seger i GKSS Match Cup kan Wings Sailing Team se tillbaka på en stark säsong. Den största segern kom i årets avslutande tourtävling. Vinsten innebar att de också vann hela Women´s World Match Racing Tour 2023. Men årets pristagare är inte bara framgångsrika på kappseglingsarenan. Wings Sailing Team jobbar också aktivt och framgångsrikt med projektet ”Small Wings” med att sprida seglingsglädje och matchracing till yngre tjejer. Och att coacha dem att nå sina mål inom seglingen.

Årets manliga seglare – Erik Norlén, KSSS.

Motivering: Trots sina unga år har Erik Norlén ett imponerande CV och många ser redan en komplett seglare. Han kombinerar sin talang med ett enormt driv och vid nästan varje tävling han ställde upp i under året var han med och kämpade om medaljerna. Vad sägs om: guld SM ILCA 7, brons UEM ILCA 6, fyra UVM ILCA 6, brons Europacup ILCA 6 – bland mycket annat. Och när Erik gjorde sin internationella debut i ILCA 7 vann han ett silver, en ynka poäng från guld, i U19 klassen på EM i Stavanger.

Årets mixedbesättning – Emil Järudd, KSSS och Hanna Jonsson, GKSS.

Motivering: Emil och Hanna har arbetat seriöst, välplanerat och målmedvetet med ett tydligt mål att nå världstoppen. På VM i Haag fick de ett kvitto på att hårt arbete lönar sig. I finalen stod de för en makalös upphämtning efter en miss i starten. De slutade tvåa i medaljracet vilket räckte till ett VM-brons. I de 16 racen på VM var de på en pallplats sex gånger. Och de var topp-8 i alla racen utom ett. Emil och Hanna uppvisade en jämnhet och en förmåga att behärska alla förhållanden som konkurrenterna inte var i närheten av.

Årets lyft som seglare – Hanna Koba, KSSS.

Motivering: Hanna Koba gjorde ett riktigt lyft redan i sitt allra första race på ett senior-VM, då hon respektlöst seglade in på femte plats. Den framgången ledde senare fram till guldfinal vid VM i Haag. Men att lyftet kom under 2023 var ingen tillfällighet, snarare resultatet av en mycket målmedveten planering. Samtidigt med studier på läkarlinjen gör Hanna nu en seriös satsning på att nå världstoppen. I tävling efter tävling har hon levt upp till högt ställda förväntningar där hon toppade med ett SM-guld i ILCA 6.

Årets junior – Henric Wigforss, KSSS.

Motivering: Att vinna en världsmästartitel redan i yngre tonåren är få förunnat. Men Henric Wigforss är också en mycket unik seglare. Trots sina unga år seglar han moget, klokt och taktiskt. Det krävs också om man efter nio tuffa race och en rafflande guldfinal, med avslutande matchracing, ska koras till världsmästare på en regatta med 250 deltagare från över 50 nationer. Och redan tidigare på året hade Henric vunnit årets stora Optimistregatta i Garda. Segern på VM var det första svenska guldet i klassen på 43 år.

Årets bästa juniorplacering – Henric Wigforss, KSSS

Motivering: Halvan tilldelas den junior/det juniorlag som under året erhållit den bästa placeringen på ett VM, EM, JVM eller JEM. Henric Wigforss tilldelas utmärkelsen för sitt VM-guld i Optimist.

Årets Havskappseglare – Peter Gustavsson, GYC/RORC.

Motivering: Efter att under många år ha motiverat och inspirerat andra seglare, har pristagaren under året utmanat de stora haven genom deltagande i Melbourne - Hobart samt seglat fram och tillbaka till Bermuda solo och deltagit som doublehanded under Bermuda 1–2 med fina resultat. Peter har med noggranna förberedelser, envishet och gott sjömanskap visat att gränser är till för att flyttas och att han är Årets Havskappseglare.

Hall of Fame – Ingvar Hansson (medlem nr. 16)

Motivering: Det är nästan 50 år sedan årets nye medlem i svensk seglings Hall of Fame var den helt dominerande gasten i världen i sin klass. Under mitten på 70-talet seglade han tillsammans med ”sin” rorsman hem två VM-guld, två VM-silver och EM-guld. Karriären peakade vid OS i Montreal 1976 då den svenska duon vann det olympiska guldet i överlägsen stil. Hans styrka var hans storlek och just styrkan. Det krävdes i Tempest som då var den i särklass snabbaste entypskölbåten och där bara gasten stod i trapets. Under några år var båten ”Virrvarr” med John Albrechtson och Ingvar Hansson i det närmaste oslagbar.

Pelle Pettersons Hederspris – Claes Hultling

Motivering: Med ett outtröttligt engagemang för att göra segling tillgänglig för alla har Claes, som förebild och entreprenör, i över 30 år drivit utvecklingen av parasegling och segling för alla oavsett förutsättningar. Stiftelsen Skota Hem och starten av projektet Segling utan gränser 1994 blev plattformen för tusentals personer med funktionsnedsättning att få uppleva segling som idrott och rekreation. Claes bidrog även stort till att parasegling kom med som medaljgren på Paralympics i Sidney 2000 där han representerade Sverige i Tvåfyran.

Kontakter

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

Anna Östling får utökad kommunikationsroll på Seglarförbundet6.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Anna Östling har sedan 2024 ansvarat för seglingslandslagets sociala kanaler och bidrog stort till det fina genomslag som OS framgångarna i Marseille fick i media. Sen 17 februari har Anna fått en utökad tjänst för att stärka upp Seglarförbundets kommunikation med målet att nå ut till fler, att bli relevanta för nya målgrupper, bygga relationer med partners och att ta kliv mot vår vision segling tillgänglig för alla.

Gurra Krantz får årets Pelle P-pris23.11.2024 19:20:25 CET | Pressmeddelande

Gurra Krantz har alltid varit en god ambassadör och förebild inom svensk segling och nu har han tagit segling in i svenska folkets vardagsrum som populär skeppare i TV-succén Över Atlanten. Gurra är en värdig mottagare av Pelle P-priset. Han lever väl upp till Pelle Pettersons värderingar och egenskaper, vilka är ett ödmjukt och tydligt ledarskap, att lyssna på omgivningen, stå för demokrati och medbestämmande samt vara innovativ.

Svensk finalist på VM i e-segling i Stockholm22.11.2024 13:27:53 CET | Pressmeddelande

På söndag avgörs VM-finalen i e-segling på Red Bull Gaming Sphere vid Odenplan i centrala Stockholm. Kvalet har pågått under hela 2024 där drygt 25 000 seglare över hela världen har kört cirka 63 000 race. Nu återstår endast tolv finalister som alla är i Stockholm för att kämpa om VM-titeln och en prischeck på 10 000 USD (cirka 110 000 SEK). En av dem är svenska Sara Granberg som fått ett wild card sedan hon vann den svenska uttagningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye