Stockholms stad

Adolf Ludvig Gustav Fredrik Albrecht Couschi hedrad med minnessten

Dela

Idag har en minnessten över Adolf Ludvig Gustav Fredrik Albrecht Couschi avtäckts på Katarina Kyrkogård i Stockholm. Minnesstenen har kommit till stånd efter ett initiativ från Afrosvenskarnas riksorganisation i samverkan med kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad och Katarina församling. Avtäckningen gjordes i närvaro av bland andra H.K.H. Kronprinsessan Victoria.

Camilla Lif, Svenska kyrkan, H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Clara Lindblom, borgarråd Stockholms stad vid minnesstenen.
Camilla Lif, Svenska kyrkan, H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Clara Lindblom, borgarråd Stockholms stad vid minnesstenen. Foto: Maurits Otterloo

Minnesstenen avtäcktes på Katarina Kyrkogård under morgonen. Efter ceremonin hölls en mottagning med ett fåtal inbjudna i Katarina församlingshem. H.K.H. Kronprinsessan Victoria fanns på plats såväl som representanter från Stockholms stad, Afrosvenskarnas riksorganisation samt Stockholms biskop Andreas Holmberg. 

– Resandet av minnesstenen för Kwasi har föregåtts av en kampanj som Afrosvenskarnas riksorganisation drivit i ett decennium. Men det är först idag som omständigheterna utvecklats på ett sätt lett fram till att Kwasi hedras på det här sättet i närvaro av kronprinsessan. Varken Kwasi eller slaveriet får glömmas bort och minnesstenen blir en påminnelse för kommande generationer, säger Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksorganisation.

Couschi (cirka 1747–1822) togs år 1760 med som slavbarn från den danska kolonin Saint Croix i Västindien till Sverige och det svenska kungaparet Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika. Han växte upp vid det kungliga hovet och blev en del av det svenska kungahuset. Couschi begravdes på Katarina kyrkogård år 1822 i en grav som det inte finns några spår av idag. Nu, tvåhundra år senare får han en minnessten på platsen. Efter ett initiativ från Afrosvenskarnas riksorganisation så beslutade Stockholms stads kyrkogårdsnämnd i våras att man skulle ta fram ett förslag till uppförande av en minnessten över Couschi på Katarina kyrkogård. 

– Jag är väldigt stolt över att vi från Stockholms stads håll har kunnat vara med och bidra till att få den här minnesstenen på plats. Det vi gjort idag är inte bara att hedra Couschi utan även belysa en viktig del av afrosvensk historia, säger Clara Lindblom (V), ansvarigt borgarråd för kyrkogårdsfrågor.

Dagens datum utgör en historiskt viktig dag. Frihetsdagen den 9 oktober har inrättats för att minnas slavhandelns offer och högtidlighåller avskaffandet av slaveriet på den svenska kolonin Saint-Barthélemy den 9 oktober 1847. 

– För mig blir minnesstenen över Couschi en möjlighet till att både han som person och den här delen av vårt lands historia uppmärksammas. Det är också en påminnelse om vikten av att dagligen försvara människovärdet i vår tid. Människovärdet är en färskvara. Vi måste tänka över hur vi behandlar våra medmänniskor och minnesstenen ger oss möjligheten att synliggöra människan Couschis livsöde, säger Stockholms biskop Andreas Holmberg.

Kontakt
Kitimbwa Sabuni, talesperson Afrosvenskarnas riksorganisation
Telefon: 0722508090
E-post: kitimbwa.sabuni@afrosvenskarna.se


Moa Richter Hagert, presskontakt för Clara Lindblom, ansvarigt borgarråd
Telefon: 0761229110
E-post: moa.richter.hagert@stockholm.se


Pär Sandberg, presskontakt för biskop Andreas Holmberg, Stockholms stift
Telefon: 0705941828
E-post: par.sandberg@svenskakyrkan.se

Bilder

Clara Lindblom borgarråd Stockholms stad, Kitimbwa Sabuni Afrosvenskarnas riksorganisation och biskop Andreas Holmberg.
Clara Lindblom borgarråd Stockholms stad, Kitimbwa Sabuni Afrosvenskarnas riksorganisation och biskop Andreas Holmberg.
Foto: Maurits Otterloo
Ladda ned bild
Minnestenen
Minnestenen
Foto: Maurits Otterloo
Ladda ned bild
H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Olle Burell kommunfullmäktiges ordförande Stockholms stad
H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Olle Burell kommunfullmäktiges ordförande Stockholms stad
Foto: Maurits Otterloo
Ladda ned bild
H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Clara Lindblom borgarråd Stockholms stad
H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Clara Lindblom borgarråd Stockholms stad
Foto: Maurits Otterloo
Ladda ned bild
Tal under ceremonin
Tal under ceremonin
Foto: Maurits Otterloo
Ladda ned bild

Dokument

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Om syskonkärlek och separation – ny biografi från Stockholmia förlag21.11.2024 12:17:39 CET | Pressmeddelande

Välkommen på boksamtal den 27 november om en ny biografi som skildrar den gripande syskonrelationen mellan Senta Zamore och arbetarförfattaren Rudolf Värnlund. Boken, med titeln Senta har gått till en bättre värld, är skriven av författaren och arkivarien Lisa Qviberg och ger en inblick i två syskons liv som präglades av olika öden efter att de separerats som barn i början av 1900-talet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye