Våren kommer med barberare, barnopera och badkarsbalett!
Våren på Kungliga Operan blir en fest för alla sinnen! 2024 inleds med storslagen premiär för Rossinis Barberaren i Sevilla i regi av Linus Fellbom och i april är världsstjärnan Peter Mattei tillbaka i Operahuset i Wagners sista verk Parsifal. Kungliga baletten bjuder på urpremiär för Emma Portners verk Bathtub ballet och leker loss i Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Även unga Operan bjuder in till urpremiär, av Andrea Tarodis verk Vilse. Biljetterna släpps den 31 oktober.

Biljetterna till vårens föreställningar släpps tisdag den 31 oktober kl 10.00. Abonnenter, och den som vill bli ny abonnent, kan börja köpa biljetter redan imorgon, tisdag, via operan.se där också hela vårt program för våren finns att bläddra i.
Premiärer våren 2024
BARBERAREN I SEVILLA – premiär 19 januari
Så fort julen stökats undan ger vi plats på scen för en av operahistoriens allra största klassiker! Regissör Linus Fellbom tar i sin version fasta på att Rossinis opera bygger på den första delen av en trilogi av pjäser, skrivna av den franske 1700-talsförfattaren Pierre Augustin Caron de Beaumarchais. Barberaren i Sevilla följs nästa säsong av Mozarts mästerverk Figaros Bröllop, som tar vid där Rossinis opera slutar. Figaro - den trixande barberaren - görs av Luthando Qave medan Konu Kim är greve Almaviva och Dara Savinova gestaltar Rosina.
TIMULAK/PORTNER –Kungliga Baletten, urpremiär 9 februari
Kanadensiska Emma Portner är en av de senaste årens mest omtalade namn inom dansvärlden. Nu uruppförs hennes verk Bathtub ballet på Kungliga Operan, tillsammans med Totality in parts av slovakiske koreografen Lukáš Timulak.
Emma Portner blev den yngsta kvinnan någonsin att koreografera en musikal på Londons West End, hennes dansverk har fått internationell spridning, och hon har även koreograferat för artister som Emma Watson, Maggie Rogers och Justin Bieber. Totality in parts fick stor uppmärksamhet när det uruppfördes som en del av föreställningen Trinity 2018. Verket är skapat av Timulak i samarbete med scenografen Peter Biľak och till musik av den Oscarsbelönade Volker Bertelmann (»Hauschka«).
VILSE – Unga Operan, urpremiär 26 april
Vårens stora operahändele för den unga publiken! Andrea Tarrodi är en av samtidens mest hyllade svenska tonsättare. Nu har hon och librettisten Magnus Florin skapat ett drömskt vandringsdrama som för tankarna till såväl Alice i underlandet som Studio Ghiblis animeklassiker Spirited away. En stråkkvartett med harpa och slagverk trollar fram vackra och lekfulla klanger, och precis som i en dröm kastas vi rakt in i handlingen. För regi står Ellen Lamm, tillförordnad operachef och konstnärlig chef för Unga Operan.
Våren på Kungliga Operan bjuder också på nypremiär för en lång rad favoriter.
LÖFTET – nypremiär 24 februari
En verklighetsbaserad opera som hade urpremiär den 27 januari 2022, på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. »Vi befinner oss i en tid utanför tiden. När krigets offer tar sina första stapplande steg för att försöka återerövra sin mänsklighet«, beskriver librettisten Susanne Marko berättelsen. Verket skapades för Kungliga Operan i ett nära samarbete med tonsättaren Mats Larsson Gothe. Regi: Stefan Larsson.
PARSIFAL – nypremiär 16 mars
Wagners sista verk är en mångbottnad meditation över synd, skuld, skam och slutlig försoning med manligt och kvinnligt sida vid sida. I rollerna ser vi världsstjärnan Peter Mattei som Amfortas, Joachim Bäckström som Parsifal och Miriam Treichl som den mångfacetterade Kundry. Uppsättningen, i regi av prisbelönte Christof Loy, hade premiär på Operan 2013.
LA TRAVIATA – nypremiär 19 april
Operan hade premiär i Paris 1853 och är ett av Verdis mest spelade och älskade verk. Ellen Lamms och Magdalena Åbergs tolkning, med fokus på maktförtryck och mänskligt hyckleri, hade premiär 2019. Titelrollen sjungs nu återigen av Ida Falk Winland, och vi ser Joel Annmo som hennes älskade Alfredo.
SVANSJÖN – nypremiär 23 mars
Baletternas balett i legendarisk koreografi signerad Rudolf Nurejev. Efter att flera föreställningar behövde ställas in under pandemin kommer nu chansen att se den igen – en klassisk balettsaga om kampen mellan ont och gott, där kärleken till slut segrar över mörkret, ackompanjerat av Tjajkovskijs älskade musik.
MIDSOMMARNATTSDRÖM – nypremiär 8 maj
Den hyllade svenske koreografen Alexander Ekman skapade 2015 det bejublade helaftonsverket Midsommarnattsdröm för Kungliga Baletten. Precis som med hans Tyll, Eskapist och senast Cacti (som en del av Ekman/Hjálmarsdóttir/Naharin) blev verket en stor succé på Kungliga Operan. Musiken är komponerad av den New York-baserade Mikael Karlsson, som förutom flera samarbeten med Ekman har skrivit operan Melancholia med världspremiär på Operan hösten 2023.
Satsningen på Operan Play fortsätter, där publiken bjuds på opera, balett och musik utan avgifter och abonnemang. Under 2024 fortsätter också det populärar utbudet för barn, som Barnlördagar med prova-på inom dans och musik. I sommar dyker Kungliga Operan som vanligt även upp på andra håll, bland annat i Haga-parken på Nationaldagen, i Vita Bergen och vid Stockholms kulturfestival.
Nyckelord
Kontakter
Jenny MattssonPressansvarig /Head of Press
Kungliga Operan / Royal Swedish Opera
Bilder








Länkar
Om Kungliga Operan
Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan
SVT visar dokumentären Mats Ek - I arbete, om skapandet av koreografens sista verk.15.4.2025 10:20:02 CEST | Pressmeddelande
I samband med att mästerkoreografen Mats Ek fyller 80 år visar SVT en dokumentär gjord av Kungliga Operans filmare Maria Paulsson. I filmen Mats Ek - I arbete får tittarna följa med bakom kulisserna under skapandet av verket En kopp kaffe, som hade premiär på Kungliga Operan under våren 2025.
Anders Hellström appointed new Artistic Director of the Royal Swedish Ballet14.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Anders Hellström has previously been artistic director of several other prominent ballet companies, including the Göteborg Opera Dance Company and Nederlands Dans Theatre. He will take up his position at the Royal Swedish Ballet this summer and take over from Nicolas Le Riche, whose appointment expires after eight years.
Anders Hellström ny konstnärlig chef för Kungliga Baletten14.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Anders Hellström har varit konstnärlig chef för flera framstående balettkompanier, bland annat Göteborgsoperans danskompani och Nederlands Dans Theatre. Han tillträder vid Kungliga Baletten i sommar och tar över efter Nicolas Le Riche, vars förordnande går ut efter åtta år på posten.
Kungliga Operan till nygamla lokaler i Nacka11.4.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det gamla kafferosteriet i Gäddviken, Nacka, blir åter hem för Kungliga Operans verksamhet när Operan flyttar dit repetitioner samt kostym- och maskateljé under tiden Operahuset renoveras och byggs om. I lokalerna hade Operan och Dramaten tidigare sina dekorateljéer, som nu finns i Flemingsberg.
Tärningen är kastad! I Julius Caesar styr mobbarna över skolgården till toner av Händel9.4.2025 16:14:06 CEST | Pressmeddelande
Regissör Clara Svärd förflyttar Händels opera Julius Caesar till en skolgård, där makt och relationer ställs på sin spets. Detta nyskrivna verk för Unga Operan är vårens stora premiär för den unga publiken och riktar sig till barn på mellan- och högstadiet. Texten är skriven av Sophie Helsing, efter Nicola Francesco Hayms original och kostym och mask är skapade av Magdalena Åberg. Julius Caesar har premiär på Rotundan den 11 april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum