Prisjustering från årsskiftet för Linköpings avfalls-, vatten- och avloppstjänster
Tekniska verken föreslår en justering av taxan för kommunalt avfall med 9 procent för beslut i kommunfullmäktige. Taxan för vatten- och avloppstjänster som redan beslutats kommer att justeras med 14 procent. De nya avgifterna ligger fortfarande under riksgenomsnittet.

Både avfalls- och VA-tjänsterna är avgiftsfinansierade och verksamheterna bedrivs enligt självkostnadsprincipen. För ett villahushåll motsvarar justeringen av taxorna i genomsnitt en höjning med cirka 16 kronor per månad för avfallstjänster och 70 kr per månad för vatten- och avloppstjänster.
Höga ambitioner och ökande krav på avfallshanteringen
Det som påverkar taxan för avfallstjänster är framför allt ökade kostnader för att samla in och behandla avfallet. Indexregleringar i entreprenadavtal och ökade kostnader som följer av kostnadsutvecklingen och inflationen i samhället är påverkande faktorer. Höjda kostnader för utsläppsrätter för koldioxid bidrar till att behandlingskostnaden för avfallet stiger. Ökade bränslekostnader gör att det blir dyrare att transportera avfallet. Påverkar gör också det nya insamlingsansvaret för förpackningar och övertagandet av återvinningsstationerna, samt ökad tillgänglighet och bättre återvinningsmöjligheter på återvinningscentralerna.
– Vi har fortsatt fokus på att utveckla verksamheten för att öka återvinningen och minska avfallsmängderna, säger Liselott Myrbråten, affärsområdeschef på Tekniska verken i Linköping. Från 2024 kommer vi bland annat att ta över ansvaret för insamlingen av förpackningar från flerbostadshus och återvinningsstationer. Samtidigt fortsätter arbetet med förberedelser för att införa fastighetsnära insamling av förpackningar till alla hushåll senast 2027.
Ökat kostnadsläge inom vatten och avlopp
Underhåll och förbättringar av ledningsnäten är en viktig förutsättning för en trygg försörjning nu och i framtiden. Förutom inflation är stigande räntor den främsta orsaken till att Tekniska verken måste höja taxan för vatten- och avloppstjänster i kommunen.
- Det har blivit dyrare att renovera ledningar. Vi ser ökade kostnader för material- och bränsle när vi ska bygga ut och utöka vatten- och avloppsnäten och dessutom står vi inför stora investeringar för att möta höjda lagkrav inom miljö, beredskap och säkerhet, säger Liselott Myrbråten.
PRISEXEMPEL
Prisexempel för avfallshantering per år för en villa:
Nuvarande pris Nytt pris
Fast avgift 1064 kr Fast avgift 1160 kr
(ökning 8 kr/månad)
Pris per kilo 3,65 kr Pris per kilo 3,98 kr
Snitt 1066 kr/år Snitt 1162 kr/år
(ökning 8 kr/månad)
Totalt: 2130 kr/år Totalt: 2 322 kr/år
(Alla priser är angivna inkl. moms)
Prisexempel för vatten och avlopp per år för en villa:
En höjning med 14 procent på brukningsavgifterna innebär att en befintlig villakund med samtliga nyttigheter – vatten, spillvatten och dagvatten – samt en normalförbrukning på cirka 140 m3 per år får en ökad kostnad med cirka 329 kronor per år på den rörliga förbrukningsavgiften samt cirka 540 kronor per år på den årliga abonnemangsavgiften. Detta motsvarar en höjning med strax under 73 kronor per månad.
För mer information, kontakta gärna:
Liselott Myrbråten, Affärsområdeschef Vatten och avlopp, Avfall och Återvinning
Telefon: 013-20 80 43
E-post: liselott.myrbraten@tekniskaverken.se
Nyckelord
Om oss
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats.
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Pressinbjudan: Invigning av fiskvägen i Laxberg – nu får fiskarna fri passage29.4.2025 14:15:48 CEST | Pressmeddelande
Nu är det dags att inviga fiskvägen i Laxberg, där fiskar och andra vattenlevande djur med Sommenöringen i spetsen får fri passage mellan Sommen och Svartån. Fiskvägen är ett initiativ av Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS), där Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi samt Holmen Energi ingår. Media välkomnas till invigningen, där man får se fiskvägen i drift samt veta mer om hur den fungerar och varför den är viktig.
Linköpingsborna har halverat avfallet som går till energiåtervinning från återvinningscentralerna17.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Plockanalyser i energiåtervinningscontainrarna på Tekniska verkens återvinningscentraler i Linköping visar att mängden avfall som går till energiåtervinning har minskat med 48 procent sedan 2020.
Pumpstation med resurseffektiv trädgårdsnäring till Linköpingsborna11.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan hemmaodlaren i Linköping skaffa förnybar och lokalproducerad trädgårdsnäring från en pump på återvinningscentralen Malmen i Linköping. Den nya tankstationen är ett exempel på hur sortering av matavfall inte bara leder till ökad biogasproduktion utan också cirkulering av näringsämnen till Linköpingsbornas trädgårdar.
Tekniska verkens vattenkraft bidrar till att balansera elmarknaden20.3.2025 08:05:56 CET | Pressmeddelande
Tekniska verkens vattenkraftverk Malfors utanför Linköping är nu aktivt på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad. Genom att koppla ihop sin elproduktion och sitt elhandelsbolag Bixia med en egenutvecklad digital plattform för handelsoptimering, maximerar koncernen sina resurser för att möta det växande kapacitets- och effektbehovet av el.
60 procent mindre i soppåsen under Tekniska verkens pilotprojekt14.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2026 kommer nya soptunnor med fyra fack att införas för hushåll i villa, radhus och fritidshus i Linköping, vilket grundar sig i ny lagstiftning. För att införandet ska bli så bra som möjligt har Tekniska verken tagit hjälp av 100 hushåll som under fyra månader testat och utvärderat det nya systemet. Testresultatet visar både en markant förbättring av sorteringen, att deltagarna blivit alltmer positiva till de nya soptunnorna – och en potential att sortera ännu mer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum