Håll Sverige Rent

Så ska skräpet i Tensta minska

Dela

Nu krokar Håll Sverige Rent arm med Fastighetsägare i Järva mot nedskräpningen i Tensta. Med hjälp av fastighetsbolaget Victoriahem och förskolan Mellangården ska de genom konceptet Skräpfri bostadsgård arbeta tillsammans för att engagera barn och boende i området, kartlägga nedskräpningen och sätta in åtgärder för att minska skräpet.

Folierad papperskorg, en av åtgärderna i konceptet Skräpfri bostadsgård
Folierad papperskorg, en av åtgärderna i konceptet Skräpfri bostadsgård Foto: Håll Sverige Rent

Nedskräpning i bostadsområden kan leda till en upplevelse av minskad trygghet bland de boende, eller att området upplevs som otrivsamt. Det visar Håll Sverige Rents rapport Skräp och trygghet från 2022. Nedskräpning kan också orsaka problem med råttor. 

Nu går Fastighetsägare i Järva och Håll Sverige Rent ihop för att minska nedskräpningen i Tensta. Med hjälp av fastighetsbolaget Victoriahem och förskolan Mellangården ska de genom konceptet Skräpfri bostadsgård arbeta tillsammans för att engagera barn och boende i området, kartlägga nedskräpningen och sätta in åtgärder.  

–Helt, rent och snyggt skapar tryggare miljöer och vi tror att barnen är de bästa ambassadörerna för att skapa en bättre miljö, säger Sanna Berg, verksamhetsutvecklare på Fastighetsägare i Järva. 

Skräpfri bostadsgård har utvecklats av Håll Sverige Rent i syfte att minska nedskräpningen utomhus i bostadsområden med flerbostadshus. Konceptet har tidigare testats på bostadsgårdar i Solna med goda resultat. Bland annat folierades papperskorgar och så kallade fimpomater sattes upp. Insatserna resulterade i att fimparna i området minskade med 27%. Man hoppas nu få samma fina resultat i Tensta. 

–Framgångsfaktorn i Skräpfri bostadsgård är att engagera boende i området. När vi skapar möjlighet för människor att engagera sig lokalt har vi en god chans att faktiskt minska nedskräpningen, säger Lisa Karlsson, verksamhetsutvecklare för skräpmätningar på Håll Sverige Rent. 

Under hösten har det genomförts skräpmätningar i Tensta. Nu väntar arbetet med att ta fram och genomföra åtgärder i området. Till våren sker en utvärdering och effektmätning för att se om skräpet har minskat. Samarbetet avslutas med en gemensam skräpfest för alla barn och boende som varit delaktiga. 

Nyckelord

Kontakter

Sanna BergVerksamhetsutvecklare Fastighetsägare i Järva

Tel:070-494 54 99

Bilder

Fimpomat från Skräpfri bostadsgård i Hagalund, Solna
Fimpomat från Skräpfri bostadsgård i Hagalund, Solna
Ladda ned bild
Folierad papperskorg från Skräpfri bostadsgård i Hagalund, Solna
Folierad papperskorg från Skräpfri bostadsgård i Hagalund, Solna
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Uppmaning till sommarens skärgårdsbesökare – ta med era tomglas tillbaka till fastlandet3.7.2024 09:35:00 CEST | Pressmeddelande

Nu ska skräpet på skärgårdsöarna kring Bohuskusten minska. I sommar satsar Västkuststiftelsen, Håll Sverige Rent, Turistrådet Västsverige och Bohusläns kommuner på bättre källsortering av framför allt tomglas i gästhamnar längs västkusten. –Det handlar om att få fler skärgårdsbesökare att stuva undan tomma glasflaskor och annat skräp i båten och återvinna det i närmaste gästhamn, inte lämna kvar på öarna, säger Anna Ehn, sakkunnig för område natur på Håll Sverige Rent.

Gamla fiskeredskap ska återvinnas på Gotland i sommar25.6.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Nu ska Gotlands uttjänta fiskeredskap samlas in och återvinnas. Mellan 1 juni och 31 augusti kan man på tre av Region Gotlands återvinningscentraler lämna in sina uttjänta metspön, drag, håvar och smånät. Fiskeredskap är ett av de vanligaste skräpföremålen på stränder och genom att återvinna dem minskar risken för spökfiske eller nedskräpning och ökar hållbarheten inom fritidsfisket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye