Cullberg

Cullberg presenterar Hooman Sharifi med 25 dansare på Orionteatern

Dela

25 dansare intar Orionteatern när Cullberg ger en helt ny föreställning i koreografi av Hooman Sharifi. Hiphop möter iranska visor i ett battle, en strid som involverar alla.

Foto Senay Berhe

– Hooman Sharifis arbete har alltid haft en förmåga att engagera och aktivera, han tar dansen, kraften i det kollektiva och individen på största allvar. Det skapar en speciell intensitet i rummet, vilket jag ser fram emot att uppleva, säger Kristine Slettevold, konstnärlig ledare, Cullberg.

I centrum står striden och ur den reser sig dansarna, som individer och tillsammans. Musiken av DJ Neda Sanai är en fusion av hiphop och gamla iranska visor som kompletteras med lyrik av poeterna Merima Dizdarević, Athena Farrokhzad och Burcu Sahin.

While in battle I’m free, never free to rest blir Kristine Slettevolds första egna programlagda premiär i repertoar som konstnärlig ledare för Cullberg. I föreställningen medverkar 25 dansare med olika dansbakgrund, både från Cullbergs ensemble och från street dance-scenen. 

– Vi kompletterar vår ensemble och utökar antalet dansare för att skapa en kraftfull kollektiv upplevelse. Det blir en hyllning till dansen, dansandet och styrkan i det som kan uppstå i att samlas och mötas, säger Kristine Slettevold.

Uppsättningen får premiär på Orionteatern den 15 november och kommer därefter att ligga i Cullbergs turnérepertoar. 

Om Hooman Sharifi

Koreografen Hooman Sharifi (NO) är född i Teheran 1973 och kom ensam till Norge vid 15 års ålder. Hans dansarkarriär började med hiphop i tonåren och fortsatte med klassisk och modern balett i tjugoårsåldern. Han tog examen i koreografi vid Oslo National Academy of the Arts och är särskilt intresserad av det konstnärliga uttrycket som finns i brytpunkten mellan dans, teater och bildkonst. År 2000 grundade han sitt eget kompani; Impure Company, som i sin konst fokuserar på samhällsengagemang och politik och som skapat över trettio dansverk sedan starten. Sharifis rörelsespråk är fysiskt utmanande, intensivt och kraftfullt och utforskar känslor och strukturer bakom hierarkier, makt, politiska system och våld, genom exakta rörelser och sceneffekter.

2014 till 2018 var Sharifi konstnärlig ledare för Norges nationalkompani för samtids dans, Carte Blanche i Bergen.

Medverkande:

Afra Hosseini Kaladjahi, Ama Kyei, Anand Bolder, Anastasija Olescuka, Andreas Sanchez, Anna Fitoussi, Camille Prieux, Chiara Gilioli, Elenor Campbell, Elin Hallqvist**, Eliott Marmouset, Eszter Czédulás, Freddy Houndekindo, Gloria Kapako, Heather Birley, Ida Holmlund, Johanna Tengan, Judith Coumans**, Katie Jacobson, Lilian Steiner, Mohamed Y.Shika, Noam Segal, Omar Velasquez Rojas, Rebecca Livaniou, Robin Johansson, Vincent Van der Plas

**Praktikant

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om oss

Cullberg är ett nationellt och internationellt samtida danskompani med bas i Botkyrka utanför Stockholm, grundat av Birgit Cullberg 1967. Tillsammans med inbjudna koreografer och konstnärliga team ges tid åt fördjupat arbete där vi undersöker vad dans och koreografi kan vara, hur dans kan produceras och presenteras. Tillsammans skapar vi en repertoar som kommenterar och reflekterar samtiden. Vi arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och internationellt ska får uppleva samtida dans. Kristine Slettevold är konstnärlig ledare och Stina Dahlström är verksamhetsledare. Cullberg är en del av Riksteatern.

Följ Cullberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Cullberg

Nytt verk för Cullberg av koreografen Alma Söderberg till Dansens Hus/Elverket1.9.2022 10:58:00 CEST | Pressmeddelande

Koreografen Alma Söderberg har varit knuten till Cullberg under tre år. Hennes första verk för kompaniet The Listeners från 2020 har turnerat mycket, filmats i en kortversion för SVT, hyllats av press och publik, senast på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i vintras, på sommarscener i Lund och Malmö, på Parkteatern och i Warszawa i augusti. Nu har Noche, Alma Söderbergs andra verk för Cullberg Stockholmspremiär på Dansens Hus/Elverket,14-17 september.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye