Byggföretagens arbete för att motverka arbetskraftsexploatering får pris för bästa brottsförebyggande insats

Dela

Sund konkurrens i byggbranschen är årets vinnare i den svenska brottsförebyggande deltävlingen till European Crime Prevention Award (ECPA). Arbetet bedrivs som ett brett samarbete mellan alla delar av branschen för att säkerställa att alla som arbetar på byggarbetsplatser gör det under schyssta villkor.

Årets pristagare: Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef Byggföretagen, Claes Thunblad, chef Affärsutveckling och nationell samordnare för Sund konkurrens, Byggföretagen, Carin Stoeckmann, ordförande i Byggföretagens förbundsstyrelse och VD för Byggmästar'n i Skåne. Längst till höger står Brås generaldirektör Mattias Larsson.
Årets pristagare: Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef Byggföretagen, Claes Thunblad, chef Affärsutveckling och nationell samordnare för Sund konkurrens, Byggföretagen, Carin Stoeckmann, ordförande i Byggföretagens förbundsstyrelse och VD för Byggmästar'n i Skåne. Längst till höger står Brås generaldirektör Mattias Larsson.

– Problemet med arbetskraftsexploatering inom byggbranschen är betydande, och orsakar stort lidande för individer.  Med insatsen Sund konkurrens tar branschen ett tydligt ansvar för en komplex problematik, som arbetskraftsexploatering innebär, säger Karin Svanberg, enhetschef på Brå.

Inom byggbranschen förekommer det att utländska arbetstagare utnyttjas genom lägre löner, längre arbetstider och färre förmåner än svenska arbetstagare som omfattas av svenska kollektivavtal. För att motverka detta startades Sund konkurrens som ett samarbete mellan myndigheter, fackföreningar och andra branschorganisationer.

Syftet med samarbetet är att säkerställa att alla som arbetar på byggarbetsplatserna har arbetstillstånd, säkerställd identitet och arbetar under schyssta villkor. Medlemmarna ska också se till så att alla underentreprenörer följer kollektivavtalet.

– Ett långsiktigt, uthålligt praktiskt arbete är det som ger störst effekt för att minska arbetskraftsexploatering. Alla problem går inte att lösa på en gång, det handlar om att först identifiera vad som ger störst skydd för de utsatta individerna och därefter skala upp ambitionsnivån, säger säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

Ett exempel som gett konkreta resultat är ett branschägt identifikationskort, och det så kallade ID06-systemet som kontrollerar om en individ har rätt att arbeta i Sverige. I dag finns över 700 000 aktiva id-kort och över 90 000 registrerade företag. För att kontrollera att reglerna efterlevs görs även arbetsplatskontroller av oberoende säkerhetsföretag.

– Byggföretagen har nolltolerans mot alla former av medvetet fusk. Att Brottsförebyggande rådet nu uppmärksammar vårt målmedvetna arbete för en sundare byggbransch är mycket roligt och ett tecken på att vi är på rätt väg. En viktig framgångsfaktor är att vi lyckats samla många aktörer i branschen och agerat tillsammans, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

ECPA - European Crime Prevention Award

European Crime Prevention Award är en brottsförebyggande tävling som sedan 1998 årligen utser Europas bästa brottsförebyggande projekt eller verksamhet. Brå utser vinnaren av den svenska deltävlingen. Årets tema är arbetskraftsexploatering och människohandel. Finalen kommer att hållas i Spanien, som är nuvarande ordförandeland och de som valt årets tema. Finalen hålls i Valencia den 13-14 december.

Läs mer om ECPA

Kontakter

Karin Svanberg, enhetschef för enheten för brottsförebyggande arbete, Brå: 08-527 58 494, karin.svanberg@bra.se

Johan Flodin, Nationell projektledare för Sund konkurrens, Byggföretagen: 073-655 14 98, johan.flodin@byggforetagen.se

Bilder

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Politiker utsätts för påverkansförsök av systemhotande aktörer14.12.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Var tionde förtroendevald uppger i Politikernas trygghetsundersökning (PTU) att de utsatts för hot, våld eller skadegörelse av en systemhotande aktör på grund av sitt politiska uppdrag. Vänster- och högerextremister står bakom de flesta av dessa händelser men det förekommer även att förövaren tillhör en kriminell gruppering. Andelen som årligen utsätts har inte förändrats sedan 2012, men hot på sociala medier har ökat. Det visar en ny studie från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Tonåringar utnyttjar barn i kriminella nätverk1.11.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Barn i 12–15-årsåldern rekryteras till kriminella nätverk av andra unga som ofta är 15–20 år. Rekryteringen kan gå snabbt, ibland på mindre än en dag. För de kriminella nätverken är nyrekryteringen ett sätt att bygga ut distributionskedjor för narkotika i närområdet. Det är svårt för ett barn att lämna ett kriminellt nätverk, men ibland uppstår tillfällen till avhopp när barnets rekryterare lämnar landet eller hamnar i fängelse och därmed inte kan övervaka barnet på samma sätt. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye