IVAs FoU-Barometer: Kompetensbrist hotar digitalisering och grön omställning
Det är fortsatt svårt för forskningsintensiva företag i Sverige att hitta rätt kompetens inom forskning och utveckling (FoU). Särskilt utmanande är det inom digitalisering och grön omställning. I Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) årliga FoU-barometer svarar drygt hälften av FoU-cheferna, 52 procent, att det är ”svårt” eller ”mycket svårt” att hitta rätt kompetens.
– Sverige behöver fler ingenjörer, utan rätt kompetens och ett starkt forsknings- och innovationssystem hämmas tillväxten. Detta kan göra att företagen tvingas flytta sin forskning och utveckling utomlands. En viktig pusselbit är att vi intensifierar satsningar för att väcka intresset för teknik och naturvetenskap hos unga, säger Tuula Teeri, vd för IVA.
Svårt att hitta rätt kompetens
Forsknings- och teknikchefer anser att tillgång på kompetens fortsatt är den viktigaste faktorn. I årets undersökning svarar 52 procent av cheferna att det är ”svårt” eller ”mycket svårt” att hitta FoU-personal. Bland de 25 storföretag med flest FoU-anställda är andelen högre, 60 procent. Det är främst på kompetensområdet FoU-cheferna vill se förbättringar. Betyget för kompetenstillgången i Sverige är 3,5 på en femgradig skala, vilket är något lägre än de tre senaste åren då betyget legat på 3,6.
Stabilt innovationsklimat
FoU-chefernas övergripande bild av det svenska innovationsklimatet har inte ändrats varken till det bättre eller sämre under de senaste fem åren. Omkring 60 procent anser att Sverige har ”bra” förhållanden för att bedriva FoU. Cirka 10 procent svarar ”mycket bra”. En fjärdedel anser att de ”varken är bra eller dåliga”. Endast en mindre grupp svarar att de är ”dåliga”. Positiva faktorer som lyfts fram är ”stabilt juridiskt system”, ”patentskydd” och ”ett öppet och demokratiskt samhällsklimat”. Andra fördelar som FoU-cheferna lyfter fram är bra levnadsförhållanden och ett bra samarbete mellan företag, akademi och myndigheter. Det faktum att det kan finnas kostnadsfördelar med att bedriva utveckling i Sverige är också något som fler tar upp i årets undersökning jämfört med tidigare år. Betyget för ”forskningspolitik” har däremot sjunkit från 3,3 förra året till 3,1 i år. FoU-cheferna efterlyser från politiken bland annat långsiktiga spelregler och en tydlig forsknings- och utvecklingsstrategi.
– När det gäller svensk forsknings- och innovationspolitik så ser jag det som väldigt positivt att regeringen utökar satsningen på ingenjörsutbildningarna. Men samtidigt är det oroande att de aviserar neddragningar som gäller finansieringen av forskning och innovation, som särskilt berör Sveriges innovationsmyndighet Vinnova, säger Tuula Teeri.
Förslag från FoU-chefer – så får Sverige ett bättre FoU-klimat
- Stärk forskning i samverkan mellan företag och akademi.
- Satsa på ingenjörsutbildningarna och fokusera på inriktningar med kompetensbrist.
- Öka satsningarna på matematik och naturvetenskap i grund- och gymnasieskolan.
- Skapa incitament för att öka andelen som forskar vidare efter grundutbildning.
- Förenkla och snabba på processen för att anställa utländska experter.
- Mer långsiktiga spelregler och en tydlig forsknings- och utvecklingsstrategi från politiken.
Ericsson har flest FoU-anställda
En betydande andel av FoU-anställda i Sverige är koncentrerade till ett antal stora koncerner. Flest anställda inom FoU har telekomföretaget Ericsson följt av försvarskoncernen Saab och biltillverkaren Volvo Cars.
Företag | Antal FoU-anställda i Sverige |
1 Ericsson | 10 500 |
2 Saab AB | 9 000 |
3 Volvo Cars | 8 500 |
4 AB Volvo | 7 300 |
5 Scania | 5 522 |
6 Astra Zeneca | 2 100 |
7 Tetra Pak | 1 300 |
8 Spotify | 1 289 |
9 Epiroc | 853 |
10 GKN Aerospace | 670 |
Källa: De respektive företag som medverkat och valt att svara på FoU-barometern. |
Fakta om FoU-barometern
FoU-barometern har genomförts sedan 2019 och bygger på en enkät om det svenska klimatet för forskning och utveckling, FoU, som i år har besvarats av 76 FoU-chefer i svenskt näringsliv. Tio av dem har djupintervjuats. Tillsammans har företagen i undersökningen cirka 58 000 FoU-anställda i Sverige, vilket motsvarar 75 procent av alla FoU-anställda i företagssektorn i jämförelse med de senaste siffrorna från SCB. Bland deltagarna finns några av företagen med flest FoU-anställda i Sverige inklusive Ericsson, Saab, Volvo Cars, Scania, AB Volvo, och AstraZeneca.
Nyckelord
Kontakter
Per AnderssonPressansvarigKungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Tel:072-071 39 73per.andersson@iva.seBilder
Dokument
Länkar
Om oss
I över 100 år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) varit en mötesplats för Sveriges framtid. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Vi bygger broar mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik. IVA driver på vetenskaplig grund en saklig debatt inom flera samhällsviktiga områden.
IVA är ett lättillgängligt expertorgan fristående från enskilda intressen, ideologier och partipolitik. Vi tror på och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.
Följ Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Suzanne Håkansson och Gustav Borgefalk nya styrelsemedlemmar i IVAs Näringslivsråd13.11.2024 14:57:06 CET | Pressmeddelande
IVA förstärker Näringslivsrådet med 23 nya medlemsföretag och två nya styrelsemedlemmar: Suzanne Håkansson, Senior Director Corporate Affairs för AstraZeneca AB och Gustav Borgefalk, Program and Studio Manager, Skansen Technologies.
IVAs 100-lista lyfter lovande forskningsprojekt12.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Ett enkelt hårtest för att tidigt upptäcka cancer, nyttig ersättare till socker och ett snabbtest för tuberkulos. Detta är några av de forskningsprojekt som är utvalda till årets 100-lista med fokus på innovation genom tvärvetenskap, som tas fram av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Alla forskningsprojekt bedöms ha stor potential att komma till nytta i samhället.
Victoria Dyring tilldelas John och Margaretha Aspegrens stipendium22.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) tilldelar vetenskapsjournalisten Victoria Dyring ”John och Margaretha Aspegrens stipendium” på 100 000 kr. Victoria Dyring får stipendiet för sitt pedagogiska arbete i medier, där hon gör vetenskap och teknik mer tillgängligt och intressant för allmänheten.
Åtgärdsförslag: Så ska Sverige ta en ledande roll i Europas försörjning av metaller och mineral14.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Säker tillgång på metaller och mineral är avgörande för att klara omställningen till ett fossilfritt och konkurrenskraftigt samhälle. Efterfrågan på dessa resurser kommer att öka kraftigt när fossila bränslen fasas ut och ny teknik implementeras. För att möta denna utmaning presenterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, i en ny rapport, en rad konkreta förslag till regeringen som kan ligga till grund för en ny svensk mineralstrategi.
Pressinbjudan: En kväll till ingenjörskonstens ära10.10.2024 08:00:00 CEST | Pressinbjudan
Medier är välkomna att närvara vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens 105:e Högtidssammankomst den 25 oktober 2024. Under kvällen utdelas IVAs guldmedaljer till Gerteric Lindquist, Bo Normark och Xiaodong Zou av IVAs preses Marcus Wallenberg. Senare på Högtidssammankomsten sammanfattar IVAs vd Sylvia Schwaag Serger de viktigaste framstegen inom forskning och teknik från det gångna året.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum