Civil Rights Defenders

Nya siffror: fler svenskar oroliga för den demokratiska utvecklingen

Dela

Allt fler svenskar är oroliga över att Sverige rör sig i en odemokratisk riktning och allt fler upplever att våra demokratiska grundprinciper hotats under de senaste 12 månaderna. Det visar Civil Rights Defenders senaste undersökning som publicerades idag – ett år efter att Tidöavtalet presenterades.

Undersökningen som mäter svenskarnas syn på demokratin i Sverige visar framförallt två saker. Dels att demokrati är viktigt för i princip alla människor i Sverige (96%) samt att våra politiker förväntas värna och stå upp för mänskliga rättigheter (92%). Men den visar också att allt fler är oroliga för att vi rör oss i en odemokratisk riktning (59%, jmf 44% 2022 och 37% 2021) och upplever att våra demokratiska grundprinciper hotats under de senaste 12 månaderna (65%, jmf 40% 2022 och 34% 2021).

Kraftigt ökad oro

Siffrorna visar på en kraftigt ökad oro över den demokratiska utvecklingen jämfört med motsvarande siffror föregående år.    

– Ett år efter att Tidöavtalet presenterades är det uppenbart att allt fler nu är oroliga över den demokratiska utvecklingen i Sverige. 65% av svenskarna upplever att våra demokratiska grundprinciper hotats under de senaste 12 månaderna. Det är en ökning med hela 25 procentenheter jämfört med förra året. Våra folkvalda måste ta denna oro på allvar och leva upp till förväntningar om att politiker respekterar mänskliga rättigheter och står upp för en stark demokrati, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.  

Global trend av demokratisk nedmontering 

Civil Rights Defenders granskar makthavare och politiska förslag utifrån ett människorättsperspektiv. I över 40 år har vi arbetat för demokrati och mänskliga rättigheter tillsammans med människorättsförsvarare världen över. Våra erfarenheter gör oss väl bekanta med de varningssignaler som indikerar demokratisk nedmontering – en trend som under de senaste decennierna brett ut sig i allt högre takt globalt.  

–  När Tidöavtalet presenterades för ett år sedan reagerade vi på att åtgärderna i avtalet angav en oroande riktning och påminde om förslag från länder där grundläggande rättigheter inskränkts eller kompromissats bort. Sveriges demokrati står än så länge stark, men det är viktigt att vi alla ser och reagerar på varningssignaler när demokratin riskerar att urholkas steg för steg, en rättighet i taget. Att allt fler är vaksamma och upplever att demokratin är hotad, men samtidigt tycker att det är viktigt att leva i ett land som är demokratiskt, är en förutsättning för att vår demokrati ska kunna förbli stark, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Om undersökningen 

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Civil Rights Defenders. Syftet är att undersöka hur allmänheten ställer sig till demokratiska principer i svenska samhället, och att jämföra resultaten med föregående års mätning. 1054 intervjuer har genomförts under perioden 29 september till 2 oktober.

Kontakta oss

Våra experter finns tillgängliga för intervju och kan kommentera undersökningen, hur vi granskar makthavare utifrån ett människorättsperspektiv och arbetar för att stärka demokratin.

Nyckelord

Bilder

Dokument

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Demonstrationer dygnet runt i Georgien – vi finns på plats och kan kommentera19.11.2024 13:40:16 CET | Pressmeddelande

Efter Georgiens ifrågasatta parlamentsval den 26 oktober har nu stora protester brutit ut i landet. I söndage blockerade demonstranter en av huvudstadens centrala gator och lovade att stanna där tills deras krav uppfylls. Protesterna har mötts med våld från polisen. Vår medarbetare, Moreta Bobokhidze, har bevakat demokrati- och människorättsfrågor i landet under lång tid. Hon finns på plats bland demonstranterna och kan kommentera läget i landet.

De riskerar sina liv för mänskliga rättigheter – imorgon kommer de till Stockholm28.10.2024 11:29:17 CET | Pressmeddelande

Den 29–31 oktober kommer närmare 150 människorättsaktivister till Defenders’ Days i Stockholm. Bland dem finns anhöriga till personer som försvunnit och avrättats i Syrien, en venezuelansk människorättsaktivist som utsatts för regimens förtryck efter valet och en affärsjurist från Ukraina som sadlat om för att kartlägga krigsbrott. De har alla en sak gemensamt – de utför ett av världens viktigaste, och farligaste, arbeten.

Ödesval i Georgien – demokrati och mänskliga rättigheter på spel24.10.2024 08:55:51 CEST | Pressmeddelande

På söndag 26 oktober hålls ett av de mest avgörande parlamentsvalen i Georgien sedan självständigheten för mer än 30 år sedan. Valet kommer att avgöra om landet närmar sig västvärlden eller faller tillbaka under ryskt inflytande. Civil Rights Defenders har länge arbetat nära civilsamhället i landet och kan kommentera läget utifrån ett människorättsperspektiv. – De människor i Georgien som vi möter i vårt arbete med demokrati och mänskliga rättigheter är oroliga. Läget för mänskliga rättigheter riskerar att förvärras ytterligare efter valet, säger Helen Rask, chef för Eurasienavdelningen på Civil Rights Defenders.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye