Uppsala Konsert & Kongress

OTHERWORLDLY 2023: Festivalens alla akter och konstverk

Dela

På fredag 20 oktober invigs den andra upplagan av storsatsningen Otherworldly i Uppsala. Festivalen har ett egensinnigt program med elektronisk musik och digital konst, som behandlar frågor om vår gemensamma framtid.

Konstverket All Eyes av Peder Bjurman och Johannes Ferm Winkler projiceras på Uppsala slott och UKK 20-21 oktober under festivalen Otherworldly
Konstverket All Eyes av Peder Bjurman och Johannes Ferm Winkler projiceras på Uppsala slott och UKK 20-21 oktober under festivalen Otherworldly Johannes Ferm Winkler

Festivalen Otherworldly i Uppsala innehåller elektronisk musik och digital konst, till exempel konstverket Insilico av konstpionjären Mat Collishaw (UK). Insilico är en kronhjort av metall i naturlig storlek som kämpar för att hålla sig upprätt, men snubblar och faller ihop beroende på intensiteten i Twitters/X:s hatflöden, och det interaktiva VR-verket Involution av konstnärsduon Lundahl & Seitl på Uppsala konstmuseum.

- Det ska bli mycket roligt att se Mat Collishaws verk Insilico på konstmuseet, en både fascinerande och tankeväckande skulptur, säger Daniel Werkmäster, chef för Uppsala konstmuseum. En dimension som jag uppskattar i mötet mellan konst och musik är hur de tillsammans kan omfamna och förändra det rum där mötet sker.

Under fredagen och lördagen framträder sex svenska och internationella musikakter på Uppsala Konsert & Kongress med ambient, drone, techno och samtida elektronisk musik som är allt från djupt meditativ till energiskt dansant och stillsamt tröstande. Här finns stora internationella artistnamn som William Basinski (US) och Alessandro Cortini (IT) och svenska stoltheter som Maria W Horn (SE).

- Otherworldly är en ambitiös utforskning av mötet mellan digital konst, musik, vetenskap och teknik, säger Henrik Lillsjö, vd och konstnärlig ledare på UKK. Besökaren kan förvänta sig omvälvande synintryck och ljudupplevelser utvalda med absolut fingertoppskänsla. Festivalen presenteras i och utanför två fundamentalt olika byggnader som i sig är spektakulära och väl värda ett besök.

Årets upplaga bjuder på verk som alla kan ta del av kostnadsfritt utomhus. Ett av dem är Alla ögon. Konstnären Peder Bjurman och filmaren Johannes Ferm Winkler har frågat hundratals människor i Region Uppsala om hur de tror framtiden kommer se ut, och samtidigt filmat deras ögon. Ögonen kommer att projiceras i kolossalformat på fasaderna på Uppsala Konsert &; Kongress och Uppsala konstmuseum.

- Verket All Eyes som samskapats tillsammans med regionens invånare ser jag enormt mycket fram emot att ta del av, fortsätter Henrik Lillsjö. Och självklart konserten med giganten William Basinski som är ute på världsturné med ett enda stopp i Sverige: Uppsala!

Utanför Uppsala Konsert & Kongress kan man även uppleva ett mikroskopiskt björndjur uppblåst till jätteformat och animerat för att interagera med människor i Långsam vandrare av Peder Bjurman.

- Vi har samlat ett antal udda och intelligenta artister och konstnärskap som möter visuella konserter. Och som oroas på ett bra sätt inför framtidsfrågorna, ofta med spetsen mot en obetänkt teknisk utveckling. Alltid med människans upplevelseförmåga i fokus, och gärna storslaget, säger festivalens konstnärliga ledare Peder Bjurman.

Om festivalen

Otherworldly startade 2022. Initiativtagare är konstnären Peder Bjurman som tillsammans med musikern Christian Hutchinson Berg ansvarar för festivalens program på UKK och Uppsala konstmuseum i oktober 2023.

Otherworldly är ett samarbete mellan Uppsala Konsert &; Kongress och Uppsala konstmuseum. Festivalen samarbetar även med Uppsala universitet kring seminarier. Genomförs med stöd från Kulturrådet.

När: 19–21 oktober 2023.

Var: Uppsala Konsert &; Kongress och Uppsala konstmuseum

Biljetter: Fri entré till Uppsala konstmuseum samt till programmet på UKK 19–20 oktober. Biljett behövs till Seminariet på konstmuseet (kostnadsfritt) 21 oktober samt programmet på UKK 21 oktober.

Line-up, artistinfo och konstverk under Otherworldly 2023

I bokstavsordning:

William Basinski (USA)

Ambientscenens otvivelaktiga rockstjärna. En legendar och kultfigur med mer än 40 år bakom sig inom experimentell musik och ljudkonst, och som genom åren har lyckats nå ut till en bredare publik med ryggradsrysande vackra harmonier och djupt meditativa landskap helt formade för ett intensivt djuplyssnande. Under 2023 turnerar han i USA och Europa med The Last Symphony – enda Sverigespelningen blir på Otherworldly i Uppsala.

Spelar på UKK 21/10.

Peder Bjurman (SE) – Slow Walker

Mikroskopiska björndjur (trögkrypare/tardigraders) i AR-installationen Slow Walker av Peder Bjurman visas på Vaksala torg i Uppsala, uppförstorade så de nästan fyller hela torget och långsamt förflyttande mitt ibland oss. Monumentala och skulpturala objekt i sig men ändå flyktiga och efemära, utomvärldsliga symboler. Denna sociala och digitala skulptur visas med ett soundtrack av den hemlighetsfulle electronica-ikonen Abul Mogard och en voice over, som för oss in i björndjurens svävande värld.

Visas på Vaksala torg/Uppsala Konsert &; Kongress 19 oktober–10 december 2023.

Peder Bjurman & Johannes Ferm Winkler (SE) – Alla ögon

Verket All Eyes (2023) är en storskalig fasadprojektion på Uppsala konstmuseum och Uppsala Konsert &; Kongress skapat av videodesignern Johannes Ferm Winkler och konstnären Peder Bjurman som en del av festivalens satsning på digital konst i regionen. I All Eyes syns närbilder av flera hundra Uppsalabor, som alla tittar på oss med en gemensam fråga: Vad innebär framtiden för oss? Samtidigt betraktar de båda husen nyfiket varandra, som om de ser varandra för första gången. Johannes Ferm Winkler har arbetat med scenkonst, som VJ och med monumentalprojektioner på de flesta teatrar och operahus i Sverige och även internationellt. Peder Bjurman är internationellt verksam som regissör och manusförfattare och visade videoverket The Air Loom på förra årets festival.

Verket kan ses från Uppsala Konsert & Kongress, våning 6, från Uppsala konstmuseum och från staden. Visum 20–21 oktober 2023.

Matt Collishaw (Storbritannien) – Insilico

Installationen Insilico (2023) är en undersökning av näthat. En kronhjort av metall i naturlig storlek kämpar för att hålla sig upprätt, men beroende av intensiteten i Twitters/X:s digitala hatflöden snubblar den och faller ihop. Mat Collishaw är en av Storbritanniens centrala konstnärer med en 30 år lång och internationell karriär bakom sig. Genom visuellt och teknologiskt intrikata verk har Mat Collishaw fortsatt att fascinera vid utställningar runt om i världen.

Verket visas på Uppsala konstmuseum 19 oktober–10 december 2023.

Alessandro Cortini (ITA)

Den italienske multiinstrumentalisten och kompositören Alessandro Cortini är en förgrundsgestalt inom samtida elektronisk musik. Mest känd är han som långvarig medlem i Nine Inch Nails, men vid sidan om industrirocken är han också högst produktiv i eget namn. Hans musik är hotfull, hoppfull och noggrant sammansatt med teknisk perfektion.

Spelar på UKK 21/10.

Giant Swan (Storbritannien)

Bristolduon Giant Swan har mejslat fram en helt egen form av techno, som påminner om en vild och ohälsosam kärleksaffär mellan aggressivt energisk dansmusik och elektronisk noise. En live-session med Giant Swan är en lika fängslande som psykedelisk upplevelse, lika snabbt som låtar byggs upp kan de slitas sönder och ta ny form i deras skruvade ljudvärld.

Spelar på UKK 21/10.

Tim Hecker (CAN) med Vincent de Belleval (SE/CAN)

Kanadensaren Tim Hecker har med sin fingertoppskänsla för experimentellt ljudskapande gjort sig känd som ett av de ledande namnen inom den samtida drone- och ambientscenen. I sina ljudverk utforskar han skärningspunkten mellan brus, dissonans och melodi. Resultatet blir en omslutande både fysisk och känslosam lyssningsupplevelse, på samma gång ödesdiger och tröstande. Här samarbetar han med den svensk-kanadensiske konstnären Vincent de Belleval, som har skapat en ljusinstallation till turnéprojektet.

Spelar på UKK 21/10.

Maria W Horn &; Adèle Tornberg (SE)

Den svenska kompositören Maria W Horns konstnärliga arbete gränsar till det vetenskapliga, och är koncentrerat kring ambitiösa försök att manipulera tid och rum med extrema ljudvolymer som verktyg, ofta med en blandning av elektroniska och akustiska element, som kyrkorgel, stråkar och kör. Det vetenskapliga och utforskande anslaget till trots så uppstår en djupt känslosam musik som letar sig in i alla vrår. Till Otherworldly har hon bjudit in konstnären Adèle Tornberg, som skapar ett visuellt koncept till konserten.

Spelar på UKK 21/10.

Pierre Huyghe (FRA) – En väg in Untilled

Konstnären Pierre Huyghe är en föregångare i utforskandet av relationen till det mer-än-mänskliga. I stället för objekt föreslår han hela miljöer som definieras av en långsam förvandling över tid, och som i sig liknar en slags levande varelse. Hans videoverk A Way in Untilled (2012) filmades i en park på en övergiven och obrukad (untilled) plats i samband med Documenta 13. Filmen visar olika processer av förruttnelse och tillblivelse, och ger plats för icke-mänskliga aktörer och oförutsedda händelser. Pierre Huyghe bor och arbetar i Santiago, Chile. Hans konst är internationellt omtalad och har visats vid en lång rad utställningar världen över.

Visas på Uppsala Konsert & Kongress 20–21 oktober 2023

Klara Lewis + Svante Pettersson (SE) – Up &; Up Light

I ljudverket Up (2016) av Uppsalakonstnären och -musikern Klara Lewis spelar mjuka klingande toner med ljuset i Uppsala konstmuseums trapphus, inrymt i Uppsala slott. Det bäddar in röster och steg som resonerar mot hårda material som sten och murbruk, som en stillsam smekning, en rörelse som leder vidare. Här presenteras verket i ny tappning, ljussatt av verket Up Light, skapat av Svante Pettersson.

Verket visas på Uppsala konstmuseum 19–21 oktober 2023.

Lundahl &; Seitl (SE) – Involution

Involution (2021) bygger på en kroppslig interaktion där två deltagare ur publiken stiger in och ut ur en skuggvärld, skapad i VR (virtual reality), med tredimensionellt ljud och sensorer. Svenska konstnärsduon Lundahl & Seitl är kända för sina omslutande installationer där teknologier ställs intill materiella objekt och den mänskliga förmågan att organisera sin perception till en livsvärld.

Verket visas på Uppsala konstmuseum 19 oktober–10 december 2023.

Lovisa Ringborg (SE) – Silverskogen

Det fotografiska verket Silverskogen visar ett långsamt flytande landskap där vattnet som binder det samma är i silver och svart. Lovisa Ringborg arbetar med en silvergelatinteknik, inspirerad av tanken att vi inte verkar uppleva färger i djup sömn. För Ringborg är drömmar, vårt undermedvetna, inre och yttre verkligheter, en återkommande inspirationskälla.

Verket visas på Uppsala konstmuseum 19 oktober–10 december 2023.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, har sedan invigningen 2007 blivit en av nordens mest omtalade, uppskattade och framgångsrika mötesplatser för kultur och näringsliv. Här genomförs årligen hundratals kulturevenemang, 
konferenser, möten, föreläsningar, mässor och utställningar. UKK är ett 14 000 kvadratmeter stort allkonsthus, beläget mitt i en snabbt växande storstad. Husets ledstjärna är att, med ett utbud som präglas av mångfald och hög kvalitet, välkomna alla.

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye