Förtroendevalda på Tietoevry i Karlstad vinner Unionens jämställdhetspris

Dela

Unionenklubben på Tietoevry i Karlstad har vänt på alla stenar för att hitta fler kvinnliga kollegor och behålla dem på techbolaget. För det vinner de Unionens HEJA!-pris2023 i kategorin Årets jämställdhet. Priset delades ut i samband med att Unionens kongress avslutades på torsdagskvällen.

Kim Hjorth och Niklas Sandberg, Unionenklubben på Tietoevry i Karlstad, tar emot Unionens HEJA!-pris2023 i kategorin Årets jämställdhet.
Kim Hjorth och Niklas Sandberg, Unionenklubben på Tietoevry i Karlstad, tar emot Unionens HEJA!-pris2023 i kategorin Årets jämställdhet.

– Det känns jätteroligt att vi får priset, vi har jobbat i många år för att få till en förändring. Nu känns det som att det uppmärksammas på riktigt och det känns extra bra att vi fått med oss arbetsgivaren i arbetet. Det känns väldigt roligt och hoppfullt, säger Kim Hjorth, förtroendevald på Tietoevry och den som driver jämställdhetsfrågorna i den lokala klubben.

I Tietoevrys svenska verksamhet finns utöver huvudkontoret över 20 lokalkontor runt om i landet. För ett par år sedan presenterade ledningen målet att andelen kvinnliga anställda på kontoren år 2030 ska vara 50 procent. En rejäl utmaning för ett företag i en bransch som ofta kännetecknas av ojämn könsfördelning.

Lokalkontoret i Karlstad hade ca 15 procent kvinnor när målet presenterades. Något behövde göras. Unionenklubben bildade tillsammans med arbetsgivaren en arbetsgrupp som började vända på alla stenar för att hitta fler kvinnliga kollegor och behålla dem. För initiativet får nu klubben Unionens jämställdhetspris 2023.

Motiveringstext till priset
”Lokala klubben på Tietoevry i Karlstad har verkligen tagit tillvara på sin rätt till medbestämmande på ett nyskapande sätt. I en mansdominerad bransch jobbar de, tillsammans med arbetsgivaren och andra intresserade medarbetare, för att få kvinnor att trivas och vilja stanna kvar på arbetsplatsen. De har startat ett mycket uppskattat kvinnligt nätverk med både sociala och arbetsrelaterade aktiviteter, ger input på hur annonser bör utformas för att få fler kvinnliga sökanden samt driver på för att varje team ska ha minst två kvinnor. Och redan nu ser man att fler kvinnor söker sig till arbetsplatsen.”

Kim Hjorts tips för andra arbetsplatser som vill ta tag i ojämn könsfördelning på jobbet

  1. Få chefer/ansvariga att engagera sig och aktivt delta
  2. Sätt tydliga och gemensamma mål
  3. Ta inspiration från andra. Exempelvis http://schyst.se/

Fakta om Unionens jämställdhetspris

HEJA!-priset finns för att uppmärksamma alla bra förebilder, lyfta fram goda exempel och inspirera fler att arbeta med frågor som rör jämställdhet, hbtqi och arbetsmiljö. Eller helt andra fackliga frågor som gjort skillnad för medlemmarna på arbetsplatsen.

Priset delas ut i fyra kategorier:

  • Årets Eldsjäl
  • Årets Hbtqi
  • Årets Jämställdhet
  • Årets Arbetsmiljö

Unionens medlemmar nominerar till priset och en jury bestående av Unionens presidium beslutar vem som prisas. Vinnaren i varje kategori får 10 000 kr till kompetensutveckling.

Läs mer om priset och övriga vinnare: Heja, heja, HEJA!-priset | Unionen

Kontakter

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye