Unionen

Unionen prisar brinnande engagemang för inkludering och mångfald

Dela

Genom sitt personliga engagemang och driv har David Zaar, Unionenklubben Capgemini och Sogeti RIKS, blivit en stark röst för hbtqi-gemenskapen och en inspirationskälla för andra. För det prisas han med Unionens HEJA!-pris 2023 i kategorin Årets Hbtqi.

David Zaar, Unionenklubben Capgemini och Sogeti RIKS, tar emot Unionens HEJA!-pris 2023 i kategorin Årets Hbtqi.
David Zaar, Unionenklubben Capgemini och Sogeti RIKS, tar emot Unionens HEJA!-pris 2023 i kategorin Årets Hbtqi.

– Det känns stort att få vinna detta pris. Stort tack, säger David Zaar, när han tog emot priset i samband med att Unionens kongress avslutades i Karlstad på torsdagskvällen.

David Zaar får Unionens pris för sitt engagemang i rollen som Diversity Officer i klubben på Capgemini och Sogeti Riks, där han såväl i förhandlingar med arbetsgivaren som i sitt driftiga arbete för att lyfta frågorna och höja kompetensen på arbetsplatsen alltid har hbtqi-glasögonen på sig i det lokala klubbarbetet.

– Det är tillsammans som vi kan göra skillnad! Jag vill därför lyfta alla andra som också är nominerade till priset. Vi är ett helt gäng som gör jobbet tillsammans, även om vi inte sitter tillsammans när vi gör det. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Och om alla gör något kommer resultatet att bli fantastiskt, säger David Zaar.

–  Det är tydligt att David är en person som inte bara pratar om förändring, utan aktivt arbetar för den. Han är en entreprenör, föreläsare och inspiratör som använder sin egen röst för att driva hbtqi-frågor framåt. Det aktiva engagemanget har han tagit med sig in i fackklubben. Vi hoppas och tror att David kan visa andra att det går att engagera sig via facket för frågor man brinner för, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

 Motivering
” David har alltid hbtqi-glasögonen på i det lokala klubbarbetet, såväl i förhandlingar med arbetsgivaren som i sitt driftiga arbete för att lyfta frågorna och höja kompetensen på arbetsplatsen. Under Pride Month reste han runt till flera av arbetsplatsens kontor och föreläste, med grund i sina personliga erfarenheter. Med stort driv och engagemang lyfter han hbtqi-frågorna i den fackliga världen.”

David Zaars byggstenar för att skapa en arbetsplats där mångfald får frodas

  • Inkludering! Det måste kommuniceras tydligt att företaget välkomnar alla, oavsett vem man är.
  • Kunskap! Utan kunskap frodas fördomar. Därför är det viktigt att erbjuda kunskap i olika former, ex via föreläsningar, informationsmaterial och genom ambassadörer som bär budskapet om öppenhet.
  • Ledarskap! Den som är ledare måste visa vägen och våga vara ansiktet utåt i förändringsarbetet. Man måste tydligt visa att på den här arbetsplatsen är man välkommen, oavsett vem man är.
  • Uthållighet! Arbete med inkludering är inte något som görs en vecka om året i samband med Pride. Jobbet måste göras året om, varje dag.

 

Fakta om HEJA!-priset

HEJA!-priset finns för att uppmärksamma alla bra förebilder, lyfta fram goda exempel och inspirera fler att arbeta med frågor som rör jämställdhet, hbtqi och arbetsmiljö. Eller helt andra fackliga frågor som gjort skillnad för medlemmarna på arbetsplatsen. Unionens medlemmar nominerar till priset och en jury bestående av Unionens presidium beslutar vem som prisas. Vinnaren i varje kategori får 10 000 kr till kompetensutveckling.

Priset delas ut i fyra kategorier:

  • Årets Eldsjäl
  • Årets Hbtqi
  • Årets Jämställdhet
  • Årets Arbetsmiljö

Läs mer om priset och övriga vinnare: Heja, heja, HEJA!-priset | Unionen

Kontakter

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye