BASF

Livscykelanalys visar: Hårda plastförpackningar släpper ut tre gånger mer CO2 än mjuka

Dela

Tyska kemiföretaget BASF har tagit fram en livscykelanalys för att undersöka vilken miljöpåverkan som en mozzarellaförpackning gjord på alternativa råvaror kan ha vid tillverkning av livsmedelsklassad plast. Analysen visar att mozzarellaförpackningen i hårdplast producerar tre gånger mer koldioxid under sin livstid än en mjuk flerskiktsförpackning.

Mjuk och hård plastförpackning
Mjuk och hård plastförpackning

Förpackningsformatet spelar en viktig roll för miljön. Metoden som används för att producera hårdplastförpackningarna står för en potentiell mycket hög miljöpåverkan i nästan alla kategorier jämfört med den mjuka flerskiktsförpackningen, som består av betydligt mindre råmaterial och därmed producerar mindre förpackningsavfall.

– Den här analysen hjälper oss att bättre förstå miljöpåverkan av både själva förpackningen och råmaterialet inom hela livscykeln för en mozzarellaförpackning, säger Dr. Paul Neumann, som är ansvarig för studien på BASF.

De alternativa råvaror som användes vid tillverkningen tillförs plasten via en certifierad massbalansmetod och i studien jämförs en mjuk flerskiktsförpackning med samma förpackning baserad på fossilt råmaterial. Dessutom undersöktes en fossilbaserad mozzarellaförpackning i hårdplast. Olika tekniska och metodiska scenarier, såsom användning av grön el och kemisk eller mekanisk återvinning vid produktens livslängd, har också undersökts i studien.

Studien har granskats av en panel bestående av tre oberoende experter.

Utsläpp/1000 förpackningar

Hårdplast 23,1 kg CO2
Mjuk flerskiktsplast 7,6 kg CO2

För mer information:

Susanne Kuschel, Senior Public Affairs Manager, BASF susanne.kuschel@basf.com tel 073-364 04 07

Om oss

På BASF skapar vi kemi för en hållbar framtid. Vi kombinerar ekonomisk framgång med socialt ansvar och miljöskydd. Våra fler än 110 000 anställda i BASF-gruppen arbetar för att bidra till framgång för våra kunder i nästan alla sektorer och alla världens länder. Vår portfölj består av de sex segmenten; Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care and Agricultural Solutions. Under 2021 omsatte BASF EUR 78,6 miljarder. Läs mer på www.basf.se

Följ BASF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BASF

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye