Svenska institutet för standarder, SIS

Hammerglass AB vinner Standardiseringspriset för arbetet med säkerhetsglas som ska förhindra arbetsolyckor med entreprenadmaskiner

Dela

I dag, i anslutning till World Standards Day, presenterades vinnaren av Standardiseringspriset, en ny årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle. Det blev företaget Hammerglass AB som utsågs till vinnare av priset, bland annat för hur de framgångsrikt använder standardiseringen för att nå ut med sin produkt och därmed göra arbetet i entreprenadmaskiner säkrare och förhindra olyckor.

Malin Påhlsson, Senior Designer & Complience Engineer och Bengt Nilsson, Senior Advisor, Hammerglass AB, vinnare av Standardiseringspriset 2023
Malin Påhlsson, Senior Designer & Complience Engineer och Bengt Nilsson, Senior Advisor, Hammerglass AB, vinnare av Standardiseringspriset 2023 Fotograf Fredrik Hjerling

Standardiseringsprisets jury består av Jan Larsson, vd Business Sweden, Mattias Lindahl, professor Linköpings Universitet, Susanne Nellemann Ek, vd BIM Alliance, Pia Sandvik, vd Teknikföretagen och Annika Andreasen vd Svenska institutet för standarder. I sin bedömning värderar juryn nya kreativa sätt att stärka svensk konkurrenskraft och bidra till samhällsnytta genom standardisering.

Juryns motivering lyder:

"I en tid när arbetsplatsolyckorna de facto ökar, kan Hammerglass produkt skydda några av de yrkesgrupper som löper allra störst risk att skadas i sin arbetsmiljö. Genom sitt engagemang i standardiseringen driver de frågan om en internationell standard för säkerhetsglas i entreprenadmaskiner. När förslaget är publicerat, kan tillverkarna CE-märka sina maskiner med certifierade rutor och därigenom erbjuda säkrare helhetslösningar som räddar liv. Samtidigt öppnas dörren till en enorm och växande marknad."

De övriga finalisterna till priset, förutom Hammerglass AB, var Sveriges Konsumenter och Noaq Flood Protection AB. Sveriges Konsumenter är en stark röst för alla Sveriges konsumenter och verkar för kvalitet, säkerhet och hållbarhet genom att aktivt delta i standardiseringsarbete inom allt från barnartiklar, skor och livsmedel till förpackningar, estetiska ingrepp och hållbara städer.
Noaq Flood Protections innovation med mobila skyddsvallar hindrar vatten från att svämma över med hjälp av vattnets egen tyngd, och underlättar hanteringen av en allvarlig konsekvens av klimatförändringarna.

–   Att vinna Standardiseringspriset är enormt hedrande och ger inspiration till vårt fortsatta arbete med standarder. Att välja säkra lösningar utifrån en riskanalys är bland det viktigaste en arbetsgivare kan göra, säger Bengt Nilsson, Senior Advisor, Hammerglass AB.

Priset är 25 000 kronor att fördela till valfri välgörenhetsorganisation.

World Standards Day firas över hela världen den 14 oktober varje år, för att uppmärksamma det gemensamma arbete som görs av tusentals experter globalt, för att ta fram och komma överens om internationella standarder.

Läs mer om vinnaren och de övriga finalisterna här.

Nyckelord

Kontakter

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Nu läggs grunden för europeisk standardisering av metoder för koldioxidinfångning5.2.2024 08:20:18 CET | Pressmeddelande

Att fånga in, lagra och även använda koldioxid är helt nödvändigt för att minska de klimatpåverkande utsläppen och nå 1,5-gradersmålet. För att lyckas behövs gemensamma, effektiva och säkra lösningar. Denna vecka startar ett nytt europeiskt standardiseringsarbete med ett flertal experter på plats i Bryssel, ett viktigt tillfälle för Sverige och svenska företag att påverka kommande standarder.

Över 770 000 USD till svensklett arbete för att möjliggöra utvecklingsländers engagemang i arbetet med att skapa en global standard för mensprodukter17.1.2024 08:11:18 CET | Pressmeddelande

– Mensprodukter saknas i stor utsträckning för kvinnor och flickor i utvecklingsländer, och det minskar möjligheten att arbeta och gå i skolan. Genom Bill & Melinda Gates Foundations bidrag på över 8 miljoner kronor får utvecklingsländer möjlighet att delta i ett viktigt arbete om mensprodukter, och samtidigt sprida kunskap i sina länder, säger Annika Andreasen, vd, Svenska institutet för standarder.

Samarbetet med Ukraina om kvalitetsinfrastrukturen inleds19.12.2023 10:37:23 CET | Pressmeddelande

Under fem dagar förra veckan besökte en ukrainsk delegation Sverige för att inleda samarbetet med myndigheten Swedac och SIS (Svenska institutet för standarder). Detta var det första fysiska mötet och den första större aktiviteten inom det fyraåriga Sidafinansierade projektet. Målet är att stärka Ukrainas kvalitetsinfrastruktur för att säkerställa säkra produkter och fungerande tjänster under kriget samt stödja återuppbyggnaden och anslutningen till EU. Europeiska rådet fattade så sent som 14 december ett beslut att påbörja förhandlingar om ett EU-medlemskap.

Svenska institutet för standarder släpper kampanj om hur kaotisk vardagen skulle bli utan standarder30.10.2023 08:21:52 CET | Pressmeddelande

Tänk dig en verklighet där du måste plocka fram olika betalkort i varje butik, tågen står still på grund av att rälsen är bredare än hjulen, och varje spolning på toaletten leder till översvämning. I en värld utan standarder skulle många vardagliga situationer snabbt bli kaotiska. I en kommunikationskampanj lyfter Svenska institutet för standarder, SIS, fram en del av vår vardag som är osynlig för de flesta, för att belysa den avgörande roll standarder har i vår omgivning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye