Svenska Friidrottsförbundet

Samuel Tsegay förbättrade sitt svenska rekord på maraton

Dela

Det blev en förbättring av det svenska rekordet med en dryg minut på maraton när Samuel Tsegay sprang i mål i Amsterdam på 2:08:40.

Hälle-löparen Samuel Tsegay hade en minst sagt bra dag i Amsterdam när han sprang i mål på Amsterdam Marathon på 2:08:40. Det är en dryg minut snabbare än hans gamla svenska rekord på 2:09:47 från Paris i våras.

Samuel Tsegay sprang den första milen på 30:30 och andra milen var nästan exakt lika snabb, 20 kilometer avverkade han på 1:00:58. Han fortsatte sedan i en jämn och hög fart med en snittfart per kilometer på 3:02-3:03 genom hela loppet och i mål stannade klockan på det nya svenska rekordet. Tiden var dock inte snabbare än hans personliga rekord på 2:06:53 från 2021. 

Segrade i Amsterdam gjorde Joshua Belet på 2:04:18. Han var först i en kenyansk trio som kompletterades av Cybrian Kotut på andra plats och Bethwel Chumba på tredje. 

Första kvinna i mål var Meseret Belete från Etiopien på 2:18:19. Tvåa kom Meseret Abebayehu, även hon från Etiopien och trea Dorcas Tuitoek från Kenya.

Hanna Lindholm från Högby IF sprang även hon i Amsterdam och kom i mål på 2:37:47.

Kontakter

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye