Fritis i Farsta hyllas
Kollegor på fritidshem i Farsta får utmärkelsen Årets lärarlag på grundskolan.

På Farsta grundskola och Adolf Fredriks musikklasser finns ett framgångsrikt arbetslag som kallas Smaragden. I arbetslaget jobbar Amela Basagic, barnskötare, Sofia Ekblom Karlsson, barnskötare och socialpedagog, Vendela Frick, barnskötare, Jessica Fridén, resurspedagog, och Aimal Muhammed Ibrahim, barnskötare.
Stockholms stad hyllar Smaragden med utmärkelsen Årets lärarlag på grundskolan. I motiveringen står det bland annat: För Smaragden är den del av dagen barnen tillbringar på fritidshemmet lika viktig som den tid de tillbringar i klassrummet.
– Det känns fantastiskt att ett arbetslag på fritis uppmärksammas. Fritis är en viktig verksamhet som behöver uppmärksammas ännu mer, säger Vendela Frick, som är barnskötare och pluggar till fritidshemslärare.
Delar med sig av tips och tycker inte alltid lika
Arbetslaget hyllas av juryn för sin samsyn och sitt samarbete. Vilka är deras bästa tips till andra arbetslag?
– Tydlig kommunikation, mycket värme och humor. Vi tar även tillvara på varandras styrkor, alla har något att bidra med.
Kollegorna i arbetslaget har roligt ihop och har samma genuina intresse för sitt jobb. Men de tycker inte alltid likadant.
– Vi har samma grundsyn på barn och vårt arbete. Men när vi väl tycker olika bidrar det till olika perspektiv och utveckling, i stället för konflikter.
Hela motiveringen
Lärarlaget Smaragden årskurs 1 läsåret 2022/2023, Farsta grundskola med Adolf Fredriks musikklasser.
Smaragdens arbetslag, tillsammans med de två klasslärarna i årskurs 1 på Farsta grundskola med Adolf Fredriks musikklasser, är ett gott exempel på att elevernas hela dagar i klassrummet och på fritidshemmet blir en helhet. Samarbetet och samsynen kring elevernas behov, intresse och deras lärande fungerar mycket bra och de ser deras olika kompetenser som en stor tillgång i samarbetet kring eleverna. Pedagogerna ser själva att de bidrar till hela skolans utveckling med bland annat värdegrundsfrågor och elevernas trygghet. Smaragden har ett genomtänkt och systematiskt arbete kring elevernas sociala, kreativa, motoriska och språkliga utveckling. För Smaragden är den del av dagen barnen tillbringar på fritidshemmet lika viktig som den tid de tillbringar i klassrummet. Elevernas lärande blir med hjälp av personalens trygga ledarskap ett heldagsuppdrag.
Fakta om utmärkelsen
Stockholms stad delar ut varje år ut utmärkelser till lärare, lärarlag, biträdande rektorer och rektorer på grundskolor och gymnasieskolor.
Juryn består av Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Peter Bragner, grundskoledirektör, och Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.
Lärare, andra pedagoger och skolledare kan nominera kollegor i Stockholms stad till utmärkelserna årets lärare och årets lärarlag. Rektor och biträdande rektor nomineras av närmsta chef.
Prissumman fastställs varje år och delas ut till skolan för att användas till professionsutveckling för vinnaren. Årets prissumma till årets lärare, årets rektor och årets biträdande rektor är 12 000 kronor och ska användas till professionsutveckling.
Siffror* om lärare och rektorer
- Ungefär 9 000 personer är anställda som lärare inom utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.
- Det finns cirka 7 000 lärare i Stockholms stads kommunala grundskolor.
- Det finns cirka 1 500 lärare i Stockholms stads kommunala gymnasier.
- Det finns cirka 135 rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor.
- Det finns cirka 25 rektorer på Stockholms stads kommunala gymnasier.
- Det finns cirka 350 biträdande rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor och cirka 60 biträdande rektorer på Stockholms stads kommunala gymnasier.
*Siffrorna avser månadsavlönade medarbetare i september som är anställda enligt Allmänna bestämmelser.
Kontakt
Vendela Frick vendela.frick@edu.stockholm.se.
Kontakter
UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson
Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se
Anna Malm, tf samordnare på kommunikationsenheten, telefon 08-508 337 62 och anna.malm@edu.stockholm.se
Petra Nergårdh, tf kommunikationschef, 08-508 337 67 och petra.nergardh@edu.stockholm.se
Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola. Förvaltningen svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.
Bilder

Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Farsta sim- och idrottshall 50 år - välkommen att fira den 5 april1.4.2025 08:10:37 CEST | Pressinbjudan
Varmt välkommen till firandet av Farsta sim- och idrottshall 50 år! Medverkar gör ordföranden för idrottsnämnden, idrottsdirektören samt representanter från Farsta stadsdelsförvaltning och lokala föreningar.
Skolpodden om trygghet och säkerhet31.3.2025 13:50:09 CEST | Nyheter
Säkerhet, trygghet och pågående dödligt våld är ämnen som berör. Hur kan Stockholms stads skolor få stöd? Peter Bragner, grundskoledirektör, och Katrin Lilliehöök, enhetschef på planeringsenheten, berättar i Skolpodden.
Ceremoni vid minnesmärket för den 7 april 201731.3.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april 2017 kommer för alltid att vara en del av stadens och allas vår historia. På årsdagen hedrar Stockholms stad de drabbade med en ceremoni vid det minnesmärke som då invigs på Sergels torg.
Invigning av Hökarängens bollplan 1 april 17.3028.3.2025 06:35:44 CET | Pressinbjudan
Varmt välkommen på invigningen av Hökarängens bollplan! Medverkar gör ordföranden för idrottsnämnden, idrottsdirektören samt representanter från FOC Farsta fotboll och Hammarby IF fotboll.
Inbjudan till pressbrief om öppna drogscener i Stockholms län27.3.2025 07:00:00 CET | Pressinbjudan
Antalet öppna drogscener i Stockholms län och Stockholms stad har minskat både till antal och yta under 2024. I Stockholms stad har antalet öppna drogscener minskat med fem under 2024 och idag finns det 21 stycken. I länet idag finns 43 öppna drogscener, vilket är en minskning med tio öppna drogscener senaste året. Det innebär att den positiva utvecklingen med ett minskat antal öppna drogscener i länet håller i sig för tredje året i rad. Det visar en kartläggning som SSR Trygg i Stockholms län har gjort.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum