Besiktningsmarknaden fortsätter växa
I dag finns 10 aktiva besiktningsföretag som bedriver verksamhet i Sverige. Men fördelningen är skev. De fyra största företagen hanterar över 90 procent av alla besiktningar samtidigt som de fem företagen i botten samlar totalt 0,6 procent av marknaden. Det visar Transportstyrelsens nya rapport om besiktningsmarknaden för fordon.
År 2010 omreglerades besiktningsmarknaden och öppnades upp för konkurrens. I dagsläget finns 10 företag aktiva inom branschen och totalt utförde de cirka 6 150 000 besiktningar under förra året.
Sedan omregleringen har Transportstyrelsen årligen sammanställt en rapport om hur marknaden har utvecklats. Nu har rapporten för 2022 släppts och den slår fast att branschen är en förhållandevis måttligt konkurrensutsatt marknad. Samtidigt framgår också att kunderna ändå är förhållandevis nöjda med tillgången och att priserna för kontrollbesiktning inte höjdes lika mycket som genomsnittet i landet under förra året.
– Besiktningsmarknaden är förhållandevis statisk. Vi ser inte några stora svängningar eller omkastningar utan den följer en förväntad utveckling. Vi ser att antalet genomförda besiktningar stadigt ökar. Detsamma gäller antalet besiktningsstationer och antalet besiktningstekniker som nu är det högst uppmätta sedan omregleringen, säger Peter Holmlund, analytiker på Transportstyrelsen.
Siffror ur rapporten:
Genomförda besiktningar 6 150 000
Antal besiktningstekniker 2 131
Antal besiktningsstationer (lätta fordon) 592
Antal besiktningsstationer (tunga fordon) 178
Aktiva besiktningsföretag i Sverige
- AB Svensk bilprovning
- Besikta Bilprovning i Sverige AB
- Carspect AB
- DEKRA Automotive AB
- Fordonsprovarna i Kungälv AB
- Fordonsprovarna i väst AB
- Kiwa Inspecta AB
- Opus Bilprovning AB
- Rise SMP Maskinprovning AB
- Ystad Bilbesiktning AB
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seLänkar
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Planerar höja avgifter från årsskiftet6.9.2024 09:44:27 CEST | Nyheter
Transportstyrelsen har för avsikt att höja avgifter inom alla trafikslag från årsskiftet. En avgift som påverkar många är utfärdande av körkort och förarbevis, en annan är vägtrafikregisteravgiften.
Det kan få drönarna att lyfta30.8.2024 09:30:54 CEST | Pressmeddelande
En nationell ambition för obemannad luftfart och en plattform där myndigheter och företag kan mötas. Det är två av förslagen som Transportstyrelsen redovisar till regeringen i dag i en rapport om drönarnas framtid i Sverige.
Så kan Arlanda flygplats utvecklas21.8.2024 08:33:01 CEST | Pressmeddelande
Nya landningsplatser för elektriska luftfartyg som startar och landar vertikalt. Infrastruktur för elflyg och vätgasflyg. U-space som automatiserar obemannad trafik. Det är några av de framtidsscenarion som Transportstyrelsen presenterar i en rapport om Arlandas framtid.
Luftfartens avgifter fortsätter öka20.8.2024 08:32:47 CEST | Pressmeddelande
De flesta avgifterna inom luftfartsområdet, som betalas av flygbolagen, har ökat sedan 2016. Det gäller både årliga avgifter till Transportstyrelsen och avgifter kopplade direkt till flygningen. Det visar den nya rapporten Luftfartens avgifter 2016–2024.
Inget nytt förslag som ger längre dubbdäcksperiod16.8.2024 10:05:44 CEST | Pressmeddelande
Transportstyrelsen föreslår ingen ändring av datum för dubbdäcksförbud på våren – då ett senarelagt datum riskerar att påverka luftkvaliteten negativt. Det framkommer i den utredningsrapport som i dag lämnas över till regeringen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum