Transportstyrelsen

Besiktningsmarknaden fortsätter växa

Dela

I dag finns 10 aktiva besiktningsföretag som bedriver verksamhet i Sverige. Men fördelningen är skev. De fyra största företagen hanterar över 90 procent av alla besiktningar samtidigt som de fem företagen i botten samlar totalt 0,6 procent av marknaden. Det visar Transportstyrelsens nya rapport om besiktningsmarknaden för fordon.

Bild på besiktningsman som undersöker en bil.
Cirka 6,1 miljoner besiktningar genomfördes under 2022. Foto: Liza Simonsson

År 2010 omreglerades besiktningsmarknaden och öppnades upp för konkurrens. I dagsläget finns 10 företag aktiva inom branschen och totalt utförde de cirka 6 150 000 besiktningar under förra året.

Sedan omregleringen har Transportstyrelsen årligen sammanställt en rapport om hur marknaden har utvecklats. Nu har rapporten för 2022 släppts och den slår fast att branschen är en förhållandevis måttligt konkurrensutsatt marknad. Samtidigt framgår också att kunderna ändå är förhållandevis nöjda med tillgången och att priserna för kontrollbesiktning inte höjdes lika mycket som genomsnittet i landet under förra året.

– Besiktningsmarknaden är förhållandevis statisk. Vi ser inte några stora svängningar eller omkastningar utan den följer en förväntad utveckling. Vi ser att antalet genomförda besiktningar stadigt ökar. Detsamma gäller antalet besiktningsstationer och antalet besiktningstekniker som nu är det högst uppmätta sedan omregleringen, säger Peter Holmlund, analytiker på Transportstyrelsen.

Siffror ur rapporten:

Genomförda besiktningar                                   6 150 000

Antal besiktningstekniker                                    2 131

Antal besiktningsstationer (lätta fordon)         592

Antal besiktningsstationer (tunga fordon)       178

Aktiva besiktningsföretag i Sverige

  • AB Svensk bilprovning
  • Besikta Bilprovning i Sverige AB
  • Carspect AB
  • DEKRA Automotive AB
  • Fordonsprovarna i Kungälv AB
  • Fordonsprovarna i väst AB
  • Kiwa Inspecta AB
  • Opus Bilprovning AB
  • Rise SMP Maskinprovning AB
  • Ystad Bilbesiktning AB

Kontakter

Länkar

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye