ElektronikBranschen

Elektronikskatten ökar än mer - upp 36 %

Dela

I budgetpropositionen skrev regeringen att elektronikskatten inte skulle öka till följd av de ändringar som genomfördes vid halvårsskiftet. ElektronikBranschens granskning av färska siffror från Skatteverket visar i själva verket på en kraftig ökning av skatteuttaget.

- Elektronikskatten ger negativ miljöpåverkan, dyrare priser för konsumenterna och minskar sysselsättningen, regeringen måste ta sitt förnuft till fånga och avskaffa skatten, säger Pernilla Enebrink, vd ElektronikBranschen.

Färska siffor från Skatteverket visar att elektronikskatten (även kallad kemikalieskatten) fortsätter att öka sedan de nya reglerna började gälla den 1 juli. Störst ökning är det för vitvaror, tv-apparater och datorer/läsplattor.

Skatteuttaget under juli och augusti 2022 var 262 miljoner. Under samma period i år var summan 356 miljoner. Det innebär en ökning med 96 miljoner, vilket motsvarar 36 procent. Samtidigt har försäljningen av produkter som omfattas av skatten minskat med 16 procent jämfört med samma period 2022.

De produktgrupper som drar in mest pengar till statskassan i form av elektronikskatt är datorer/läsplattor, tv-apparater och telefoner. Totalt drog skatten in 2,7 miljarder till staten 2022. Prognosen för 2023 är ett ökat skatteuttag med närmre 1 miljard kronor.

– Även statens egna myndigheter är starkt kritiska till elektronikskatten då den inte leder till positiva miljöeffekter, är svår att följa upp och leder till stora administrativa kostnader för både företag och myndigheter, säger Pernilla Enebrink.

Vid halvårsskiften genomförde Tidöpartierna ändringar av elektronikskatten. Förslaget som genomfördes kom från den tidigare regeringen och innebar minskade möjligheter till avdrag jämfört med tidigare. I budgeten för 2023 skrev regeringen att ändringen inte skulle öka skatteuttaget. Trots branschens larm om att beräkningarna i konsekvensutredningen inte genomförts på ett korrekt sätt, valde regeringen att gå fram med förslaget.

– Idag kan elektronikskatten ligga på nästan 600 kronor för en enskild produkt. Det gör att priskänsliga konsumenter köper billigare och i många fall mindre hållbara produkter än de annars skulle ha gjort. Därmed leder skatten till minskad hållbarhet, säger Pernilla Enebrink.

Utvärderingen från HUI visar även att skatteintäkterna uteblir, arbetstillfällen i Sverige minskar och att skatten förts över på konsumenterna i form av högre pris på elektronik- och vitvaror.

Produktgrupperna där skatteuttaget ökat mest under perioden
juli-augusti 2023 jämfört med juli-augusti 2022

Produktgrupp

Förändring skatteuttag

Skatt innan avdrag/försäljning

Tvättmaskiner

+ 67 Procent

0 procent

Torktumlare

+ 50 procent

- 13 procent

Tv-apparater

+ 48 procent

- 21 procent

Diskmaskiner

+ 46 procent

- 9 procent

Dammsugare

+ 39 procent

+ 6 procent

Datorer/läsplattor

+ 33 procent

- 25 procent

Telefoner/routrar

+ 32 procent

- 3 procent

Kyl/Frys

+ 32 procent

- 10 procent

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pernilla Enebrink, vd ElektronikBranschen
Pernilla Enebrink, vd ElektronikBranschen
Ladda ned bild

Följ ElektronikBranschen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ElektronikBranschen

Ny rapport: Elektronikskatten nu 670 kronor - ger negativ miljöeffekt28.4.2024 07:47:00 CEST | Pressmeddelande

Få konsumenter vet att när de exempelvis köper en monitor för 2 000 kronor betalar de 670 kronor i elektronikskatt. En ”miljöskatt” med negativ effekt på miljön som drar in miljarder till staten. Forskningen, statens myndigheter och branschen är alla kritiska till skatten. Det visar en färsk rapport från ElektronikBranschen, TechSverige, Teknikföretagen och Dataspelsbranschen.

Riksdagsseminarium: Elektronikskatten - En ekonomisk börda för svenska folket och miljön17.4.2024 07:47:00 CEST | Pressmeddelande

Elektronikskatten, i lagstiftningen kallad skatt på kemikalier i viss elektronik, har visat sig vara ohållbar utifrån en mängd olika perspektiv. Den 17 april bjuder Elektronikbransch tillsammans med Moderaterna in till ett riksdagsseminarium om Elektronikskatten och ett samtal om dess effekter på svenskarna och miljön samt om varför den drabbar hushållen med tunnast plånböcker hårdast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye