En långsiktig lösning för Ukrainas finansieringsbehov
Parlamentet har förbättrat och ställt sig bakom ett förslag att stödja Ukrainas återhämtning, återuppbyggnad och modernisering med 50 miljarder euro från 2024.
Det stod klart efter en omröstning på tisdagen. Parlamentets ståndpunkt om den föreslagna Ukrainafaciliteten antogs med 512 röster för, 45 röster emot och 63 nedlagda röster. Parlamentet såg även till att den demokratiska ansvarigheten och flerpartisystemet stärks och att faciliteten anpassas till villkoren för ett framtida ukrainskt EU-medlemskap.
Snabbt godkännande knutet till översynen av EU:s långtidsbudget
Ukrainafaciliteten har tillkommit i samband med den pågående översynen av EU:s långtidsbudget. Budgeten måste justeras, eftersom den har urholkats rejält efter alla kriser sedan 2021. Ledamöterna insisterar på att faciliteten och budgetöversynen som helhet måste godkännas så snart som möjligt, eftersom det annars inte kommer att finnas några bestämmelser om bistånd till Ukraina från och med 2024. Paketet bör också integreras i nästa årsbudget, som ska förhandlas fram i november.
Ryska tillgångar och korruptionsbekämpning
Ett av ledamöternas viktigaste krav är att tillgångar från Ryska federationen eller andra territoriella enheter eller enskilda individer med direkt koppling till Rysslands aggressionskrig ska användas för återuppbyggnaden av Ukraina. Parlamentet skärpte bestämmelserna om bekämpning av bedrägerier, korruption, intressekonflikter och oriktigheter i samband med användningen av EU-medel i Ukraina. Företag som står under inflytande från oligarker bör inte vara berättigade till finansiering, tillade ledamöterna.
Ökad insyn och parlamentarisk medverkan
Ledamöterna införde också ändringar för att göra faciliteten mer insynsvänlig. Därför kommer en ny webbportal där man ska kunna läsa om stödpengar till Ukraina, vad landet ska göra med dem och de milstolpar som landet har uppnått för att få stödet. De vill också att bidrag från tredjeländer och internationella organisationer ska offentliggöras.
Återuppbyggnadsplanen, där Ukraina tar upp vilka reformer och investeringar som ska få del av EU-stödet, bör utformas i nära samarbete med Europaparlamentet (via delegerade akter) och med effektiva samråd med Ukrainas parlament.
Nästa steg
Förhandlingarna med medlemsländerna kan inledas så snart rådet enats om en gemensam ståndpunkt.
Citat
Michael Gahler (EPP, Tyskland), medföredragande för utrikesutskottet sa: "Europaparlamentet vidtar beslutsamma åtgärder med Ukrainafaciliteten och riktar 50 miljarder euro mot djupgående samhällsomvandling. Vi ökar facilitetens ansvarsskyldighet och ser till att den inte bara främjar motståndskraft och välstånd utan också gör det med oöverträffad transparens. När Ukraina nu inleder denna viktiga resa kommer vår kollektiva vaksamhet att skydda integriteten i varje steg mot europeisk integration."
Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spanien), medföredragande för budgetutskottet, sa: "EU bekräftar sin solidaritet med Ukraina genom Ukrainafaciliteten på 50 miljarder euro, som stöder landets motståndskraft mot aggression och hjälper till med reformer i samband med en potentiell EU-anslutning. Vi uppmanar medlemsländerna att tillåta användningen av frysta ryska tillgångar för att finansiera Ukrainas återuppbyggnad, och understryker vikten av att Verkhovna Rada och det ukrainska civilsamhället deltar i förberedelserna av EU:s finansiella stöd."
Bakgrund
Den 20 juni 2023 föreslog EU-kommissionen en särskild så kallad Ukrainafacilitet med upp till 50 miljarder euro för perioden 2024–2027 i form av bidrag och lån.
Faciliteten kommer att ersätta det bilaterala stöd som EU för närvarande tillhandahåller genom det så kallade instrumentet för grannskapet, utvecklingssamarbete och internationellt samarbete – Europa i världen och det makroekonomiska bistånd på 18 miljarder euro (MFA+-programmet), som löper ut vid årsslutet. Det stöd som Ukraina skulle ha fått genom instrumentet för stöd inför EU-anslutningen kommer att integreras i faciliteten.
Mer information
Kontakter
Tiia MustonenPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:08-562 444 54Tel:0709-989 627tiia.mustonen@ep.europa.euViktor AlmqvistPressansvarig, Europaparlamentets presstjänst i Bryssel
Tel:(+32) 2 28 31834Tel:(+32) 470 88 29 42viktor.almqvist@ep.europa.euTherese DomischPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:0709-989 606therese.domisch@ep.europa.euOm oss
Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.
Följ Europaparlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet
Pressinbjudan: Grön tillväxt: Fakta eller fiktion?14.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Kulturhuset för att lyssna till Europaparlamentariker Emma Wiesner (C) om hur grön tillväxt kan bli verklighet genom innovation, modiga politiska förslag och vad EU egentligen behöver göra för att skapa en grönare ekonomi utan att tumma på tillväxt och välstånd.
Pressinbjudan: Så kan Europa bli en AI-kontinent31.3.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Kulturhuset för att lyssna till Europaparlamentariker Arba Kokalari (M) om hur Europa kan bli en AI-kontinent.
Påminnelse: Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen27.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen25.3.2025 14:39:10 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Undersökning bekräftar att Europas befolkning vill att EU ska skydda dem25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
74 % av EU-medborgarna tycker att deras land har gynnats av EU-medlemskapet 66 % av befolkningen i EU vill att EU ska spela en större roll för att skydda dem mot globala kriser och säkerhetsrisker Försvar, säkerhet och konkurrenskraft anses vara de viktigaste politiska prioriteringarna Nio av tio (89 %) tillfrågade anser att EU:s medlemsländer bör agera mer enat för att möta dagens globala utmaningar
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum