Malta - Olagliga metoder riskerar liv på Medelhavet
Maltas regering använder farliga och olagliga metoder i hanteringen av flyktingar och migranter till havs. Åtgärderna utsätter tusentals människor för stora lidanden och riskerar deras liv. Det avslöjar Amnesty International i rapporten: “Waves of impunity: Malta’s violations of the rights of refugees and migrants in the Central Mediterranean”
– Den maltesiska regeringens har under 2020 använt olagliga metoder, som i vissa fall saknar motstycke, för att undvika attbistå flyktingar och migranter på Medelhavet. Nu måste EU skyndsamt införa ett effektivt system för att övervaka att respekten för de mänskliga rättigheterna upprätthålls vid medlemsländernas gränser och ställa ansvariga till svars för de brott som begås, säger Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för Amnesty Sveriges arbete med flyktingar och migranter.
Upptrappningen från Maltas sida omfattar att olagligt pressa tillbaka båtar mot Libyen (så kallade “push backs”) och att leda bort båtar mot Italien i stället för att rädda människor i sjönöd. Hundratals människor hålls också kvar mot sin vilja i illa utrustade färjor utanför Maltas vatten. Samtidigt har ett nytt avtal med Libyen tecknats för att förhindra människor från att nå Malta.
– Malta ägnar sig åt allt mer föraktliga och olagliga metoder för att undvika att ta ansvar för människor i nöd. Skamligt nog har EU och Italien också normaliserat samarbetet med Libyen om gränskontroll. Men att skicka människor tillbaka till farorna i Libyen är allt annat än normalt, säger Elisa De Pieri, regional researcher på Amnesty International.
Några av de maltesiska myndigheternas åtgärder kan ha varit brottsliga – de kan ha orsakat dödsfall som hade kunnat undvikas och godtyckliga fall av internering. Samtidigt har människor tvingats att återvända till det krigshärjade Libyen i strid med folkrätten och principen om non-refoulement som innebär ett förbud mot att återsända en person till en situation där hen riskerar allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter
Maltas metoder är del av en bredare ansträngning där medlemsstater i EU och dess institutioner lämnar över kontrollen över centrala Medelhavet till Libyen. Detta för att libyska myndigheter med EU:s stöd ska kunna “fånga in” flyktingar och migranter till havs innan de når Europa.
Människor skickas sedan tillbaka till Libyen där de frihetsberövas på platser där risken för bland annat tortyr och misshandel är mycket stor. Under perioden från januari till den 27 augusti 2020 skickades 7 256 människor tillbaka till Libyen av den EU-stödda libyska kustbevakningen. Ofta tipsades kustbevakningen om båtar till havs av flygplan från Frontex och andra EU-operationer.
Hela det engelska pressmeddelandet finns att läsa här:
https://www.amnesty.org/en/latest/news/
Rapporten finns bifogad som pdf.
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Amnesty Talks den 8 september: Sök- och räddningsinsatser på Medelhavet; EU och Libyen
I dag genomför Amnesty International Sverige ett webbinarium om sök- och räddningsinsatser på Medelhavet. Medverkande är Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för Amnestys arbete med flykting- och migrationsfrågor samt Eva Strömberg, fältarbetare på Läkare utan gränser som har arbetat i Libyen och med sök- och räddningsinsatser på Medelhavet.
Samtalet sker digitalt.
Tid: 8 september kl. 18.00-18.45
Anmäl dig här: http://aktivism.amnesty.se/forms/sok-och-raddningsinsatser-pa-medelhavet/
Kontakter
Amnesty International SverigePRESSJOUR
MEDIA/JOURNALISTER
Dokument
Om oss
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.
Följ Amnesty International Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige
Gruvor i Norrbottens län beviljas snabbspår trots starka protester från berörda samer31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Två nya gruvprojekt i Sápmi tilldelades förra veckan strategisk status enligt EU:s nya lagstiftning om strategiska och kritiska råvaror (CRMA). Amnesty International uttrycker stark oro över beslutet, som hotar samers mänskliga rättigheter och riskerar att förvärra den redan pressade situationen för det samiska folket.
Gruvor i Sápmi får strategisk status trots starka protester från berörda samer25.3.2025 15:30:42 CET | Pressmeddelande
Två nya gruvprojekt i Sápmi har tilldelats strategisk status enligt EU:s nya lagstiftning om strategiska och kritiska råvaror (CRMA). Amnesty International uttrycker stark oro över beslutet, som hotar samers mänskliga rättigheter och riskerar att förvärra den redan pressade situationen för det samiska folket.
Rapport: Illabehandling av ukrainare i rysk fångenskap utgör krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten4.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Ryska myndigheter har utsatt ukrainska krigsfångar (POW) och civila fångar för tortyr, långvarig isolering, påtvingade försvinnanden och annan omänsklig behandling, vilket utgör krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, enligt en ny rapport från Amnesty International.
Palestinsk by på Västbanken under akut hot om tvångsförflyttning27.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Palestinier i byn Shi’b Al-Butum i Masafer Yatta på den ockuperade Västbanken riskerar att tvångsförflyttas till följd av en kraftig ökning av statligt uppbackat bosättarvåld, husrivningar, begränsningar av tillgången till mark och olaglig bosättarexpansion av de israeliska myndigheterna. Amnesty varnar för att Israels agerande kan leda till att hela samhället fördrivs om inte brådskande åtgärder tas.
Frankrike: Hijab-förbud i idrott kränker mänskliga rättigheter19.2.2025 07:28:31 CET | Pressmeddelande
Frankrikes senat behandlar denna vecka ett lagförslag som skulle förbjuda "uppenbart religiös" klädsel under tävlingar i all idrott. Amnesty International varnar för att förbudet är diskriminerande och framför allt riktar sig mot muslimska kvinnor och flickor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum