"Human rights are my pride!" Amnesty Sverige firar Digital Pride under veckan
Miljoner människor över hela världen firar Pride som en del i kampen för allas mänskliga rättigheter. Prideparaderna ställs in i år på grund av coronapandemin, men kampen för mänskliga rättigheter tar aldrig paus. Amnesty står självklart i solidaritet med alla hbtqi-personer och kommer därför att arrangera ett antal events under en Digital Pride-vecka, 22-28 juni - som en upptakt till den digitala Global Pride som går av stapeln den 27 juni.

Här är ett urval av det som händer i veckan:
Amnesty Talks: Pride - Att vara trans i UngernI Ungern försöker president Orban strypa transpersoners rättigheter. Men lagförslaget går att stoppa. Om detta, samt hur transpersoner behandlas och vilka möjligheter till motstånd som finns, diskuteras av Ivett Ördög, ungersk transaktivist, och Dávid Vig, chef för Amnesty Ungern. Samtalsledare är Johanna Westeson, sakkunnig i diskrimineringsfrågor vid Amnesty Sverige.
När: onsdag 24 juni
Tid: kl 18.00-19.00
Samtalet sker via Zoom och anmälan sker HÄR
Pride med kärlek från Amnestys aktivister:
När en inte kan samlas och manifestera tillsammans för hbtqi-rättigheter hittar Amnestys aktivister på nya sätt att fira Pride!
Möjlighet att agera under Digital Pride
Amnesty agerar för hbtqi-personers rättigheter över hela världen, och under Digital Pride uppmärksammar organisationen särskilt detta:
- Sedan mars 2019 är Yulia Tsvetkova måltavla för en homofobisk kampanj i Ryssland. Nu står hon åtalad för att ha “producerat och spridit pornografi” efter att skapat kroppspositiv konst.
- Kelly Gonzalez Aguilar är en 23-årig transkvinna som flydde från Honduras när hon var 12 år efter att hon utsatts för våld på grund av sin könsidentitet. Sedan augusti 2017 har den amerikanska migrationsmyndigheten satt henne i förvar, där hon nu riskerar att smittas av covid-19.
- I Japan finns det ingen nationell lag mot diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet. Det vill Amnesty ändra på.
- Läs mer här:
- https://www.amnesty.se/agerahub/amnesty-pride-2020/
Kontakter
Amnesty International SverigePRESSJOUR
MEDIA/JOURNALISTER
Om oss
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.
Följ Amnesty International Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige
Amnesty larmar: Världen står inför en global människorättskris29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Auktoritära lagar, brutala angrepp på civilsamhället och en skenande klimatkris – i sin årsrapport State of the World’s Human Rights larmar Amnesty International om hur regeringar världen över i allt högre grad överger internationell rätt och mänskliga rättigheter. Konsekvenserna är förödande för miljontals människor.
Nytt ljudklipp inifrån fängelset - Ahmadreza Djalali inleder sitt tionde år i fångenskap24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fredagen den 25 april markerar starten på det tionde året som den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali hålls godtyckligt frihetsberövad i Iran. Trots internationella protester och dödsdomen som hänger över honom, har Iran vägrat att frige Djalali – som utsatts för tortyr, isolering och allvarlig medicinsk försummelse. Amnesty släpper i dag en ny ljudupptagning inifrån fängelset, och fortsätter kräva att Sverige trappar upp sina insatser för att få honom fri.
Amnesty larmar: Omfattande sexuellt våld används som vapen i Sudan10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Amnesty släpper i dag en rapport som visar att Rapid Support Forces (RSF) under det två år långa inbördeskriget i Sudan har utsatt kvinnor och flickor för omfattande sexuellt våld i syfte att förnedra, kontrollera och tvinga bort hela samhällen. Övergreppen – däribland våldtäkt, gruppvåldtäkt och sexslaveri – utgör krigsförbrytelser och kan även utgöra brott mot mänskligheten.
Ny rapport: Högsta antalet dokumenterade avrättningar sedan 20158.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpper Amnesty International rapporten Death Sentences and Excecutions 2024, som sammanställer alla dokumenterade avrättningar runt om i världen. Årets rapport visar det högsta antalet avrättningar sedan 2015, detta trots att det totala antalet länder som använt dödsstraffet minskat. Toppar gör Iran, Saudiarabien och Irak.
Gruvor i Norrbottens län beviljas snabbspår trots starka protester från berörda samer31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Två nya gruvprojekt i Sápmi tilldelades förra veckan strategisk status enligt EU:s nya lagstiftning om strategiska och kritiska råvaror (CRMA). Amnesty International uttrycker stark oro över beslutet, som hotar samers mänskliga rättigheter och riskerar att förvärra den redan pressade situationen för det samiska folket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum