Stockholms stad

Årets biträdande rektor har många bollar i luften

Dela

Samarbete, hälsa, idrott och entreprenörskap ligger Jyrki Westman på Bromma gymnasium varmt om hjärtat. Nu tilldelas han utmärkelsen Årets biträdande rektor för gymnasiet av Stockholms stad.

Glad man håller upp ett diplom på skolgård framför Bromma gymnasium
Jyrki Westman, biträdande rektor på Bromma gymnasium hyllas för sitt ledarskap. Foto: Pelle Mårtenson

Att vara närvarande och tillgänglig såväl för medarbetare som elever är viktigt för Jyrki Westman som arbetar som biträdande rektor på Bromma gymnasium.

Jag försöker verkligen synas i skolan för att få direkt kontakt med elever och medarbetare. Det kan handla om att finnas i korridorer, matsal, personalrum och att söka upp medarbetare för att föra en dialog i stället för att till exempel mejla. Det kan även handla om spontana lektionsbesök för att få en uppfattning om elevernas och lärarnas vardag.

Goda relationer ger god undervisning

Jyrki poängterar att det arbete som alla på Bromma gymnasium gjort tillsammans har lett till goda resultat inom flera olika områden. Genom att skapa goda relationer och en ömsesidig respekt mellan alla på skolan, mellan elev-lärare och elev-elev ökar förutsättningarna för en god undervisning och bra resultat.

Utmärkelsen jag fått som årets biträdande rektor skulle inte varit möjlig utan ett gott samarbete inom ledningsgruppen och med alla mina medarbetare.

Som biträdande rektor har Jyrki stort förtroende för sina medarbetare och försöker skapa möjligheter till kollegial samverkan i stället för att styra för mycket, när det inte behövs. När lärare samverkar på ett bra sätt och känner att de får möjlighet till detta, så leder det till att undervisningen också utvecklas, menar Jyrki.

Det är även viktigt att vara inkännande och mottaglig för feedback från medarbetare och elever gällande områden som jag och skolan kan bli bättre på.

Fotboll, basket och Ung företagsamhet

Jyrki är idrottslärare i grunden och stortrivdes med det i åtta år. När han undervisade inom hälsoämnen och idrott på en mindre friskola inriktad på vård- och omsorgsprogrammet fick han frågan om han ville ta över som rektor.

Det var inget jag hade planerat men tänkte att det vore roligt och givande att få möjligheten att påverka elevers skolgång på ett större plan, berättar Jyrki

Efter fem år som rektor kände Jyrki att han ville utvecklas och arbeta på en större skola med kollegor i en ledningsgrupp och fick då chansen att börja på Bromma gymnasium.

Jag känner verkligen att jag hamnat rätt och försöker ta med mig det nära samarbetet jag hade på den lilla skolan till Bromma gymnasium som ju är en mycket större skola.

För att vara en så stor skola så är det väldigt mycket som fungerar väldigt bra tycker Jyrki. 

Vi har så trevliga och duktiga elever och jag blir alltid glad när jag träffar dem i olika sammanhang. De ger mig även extra motivation till att bland annat ansvara över områden som ligger mig varmt om hjärtat så som Ung företagsamhet samt nationella idrottsutbildningar i samverkan med Brommapojkarna och Alvik Basket.

Motiveringen

Jyrki Westman, Bromma gymnasium, tilldelas priset Årets biträdande rektor 2023.

”Jyrki ansvarar för ekonomiprogrammet, skolans nationella utbildningar i basket och fotboll samt skolans fokusområde entreprenörskap. Jyrki är mycket stark i sitt ledarskap och en uppskattad chef. Jyrki coachar och stöttar sina medarbetare. Han hävdar i alla lägen elevernas perspektiv och lyfter fram undervisningen och undervisningsutveckling. Skolans fokusområde entreprenörskap är – och har varit – framgångsrikt under Jyrkis ledning. Skolan har tilldelats flera priser i olika tävlingar och i år bland annat den hedrande utmärkelsen Årets bästa UF-skola i Stockholmsområdet. Jordnära, yrkesskicklig, reko, kunnig, inkännande är egenskaper som beskriver Jyrki. Han är mycket viktig för Bromma gymnasium och skolans utveckling.”

Fakta om utmärkelsen         

Stockholms stad delar ut varje år ut utmärkelser till lärare, lärarlag, biträdande rektorer och rektorer på grundskolor och gymnasieskolor.  

Juryn består av Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Peter Bragner, grundskoledirektör, och Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.    

Lärare, andra pedagoger och skolledare kan nominera kollegor i Stockholms stad till utmärkelserna årets lärare och årets lärarlag. Rektor och biträdande rektor nomineras av närmsta chef.  

Prissumman fastställs varje år och delas ut till skolan för att användas till professionsutveckling för vinnaren. 

Årets prissumma till årets lärare, årets rektor och årets biträdande rektor är 12 000 kronor och ska användas till professionsutveckling. 

Siffror* om lärare och rektorer    

Ungefär 9 000 personer är anställda som lärare inom utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.   

Det finns cirka 7 000 lärare i Stockholms stads kommunala grundskolor.    

Det finns cirka 1 500  lärare i Stockholms stads kommunala gymnasier.    

Det finns cirka 135  rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor.    

Det finns cirka 25 rektorer på Stockholms stads kommunala gymnasier. 

Det finns cirka 350 antal biträdande rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor och cirka 60 biträdande rektorer på Stockholms stads kommunala gymnasier.     

*Siffrorna avser månadsavlönade medarbetare i september som är anställda enligt Allmänna bestämmelser. 

Kontakt

Jyrki Westman, biträdande rektor, Bromma gymnasium

Telefon: 08-508 494 10

E-post: jyrki.westman@edu.stockholm.se

www.brommagymnasium.se

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Anna Malm, tf samordnare på kommunikationsenheten, telefon 08-508 337 62 och anna.malm@edu.stockholm.se

Petra Nergårdh, tf kommunikationschef, 08-508 337 67 och petra.nergardh@edu.stockholm.se


Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola. Förvaltningen svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

En bra skola för alla Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Inbjudan till pressbrief om öppna drogscener i Stockholms län27.3.2025 07:00:00 CET | Pressinbjudan

Antalet öppna drogscener i Stockholms län och Stockholms stad har minskat både till antal och yta under 2024. I Stockholms stad har antalet öppna drogscener minskat med fem under 2024 och idag finns det 21 stycken. I länet idag finns 43 öppna drogscener, vilket är en minskning med tio öppna drogscener senaste året. Det innebär att den positiva utvecklingen med ett minskat antal öppna drogscener i länet håller i sig för tredje året i rad. Det visar en kartläggning som SSR Trygg i Stockholms län har gjort.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye