Extern genomlysning föreslår utveckling av nomineringsprocesser
Den oberoende genomlysningen av Setterwalls Advokatbyrå i Göteborg visar inte på klandervärt agerande gällande personer eller medlemsförbunds styrelse men ger förslag på hur idrottsrörelsen kan utveckla nomineringsprocessen gällande förtroendevalda och öka transparensen.
− Riksidrottsstyrelsen och medlemsförbunden behöver titta extra på de åtgärder som föreslås. Det handlar om att utveckla processer så att nomineringar till olika poster motsvarar de krav på förtroende som uppställs av medlemmarna. Det är viktigt att vi hela tiden utvecklar vår transparens och vårt demokratiska system, säger Anna Iwarsson tillförordnad ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Ett förtroendeuppdrag inom Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna innehåller höga krav på förtroende utifrån allmän lämplighet och redlighet. Setterwalls konstaterar att genomlysningen inte visat på klandervärt agerande av personer eller medlemsförbundets styrelse. I dialog med medlemsförbunden kommer frågorna att diskuteras för att hitta bästa väg framåt utifrån de förslag till utveckling som Setterwalls också ger.
− En rekommendation från Setterwalls är att göra förtydliganden i stadgarna och även tydligare vägledning till kommande valberedningar. Vi behöver ha en öppen diskussion tillsammans med medlemmarna, säger Anna Iwarsson.
Riksidrottsstyrelsen har idag vid ordinarie möte beslutat att frågan i ett första steg lyfts och diskuteras vid den träff i november där ordföranden i samtliga medlemsförbund är inbjudna.
Rekommendationer från Setterwalls i sin helhet:
Setterwalls ger följande förslag på hur idrottsrörelsen kan utveckla nomineringsprocessen och öka transparensen:
- Vi rekommenderar ett tydliggörande av de krav som ställs på förtroendevalda vad gäller deras lämplighet och redlighet. Tydliggörandet kan ske exempelvis i RF:s stadgar samt genom arbete med kravprofiler för samtliga förtroendeposter (likt de som i dagsläget finns för ledamöter och ordförande i Riksidrottsstyrelsen). Sådana krav hade utöver att ge en tydligare vägledning i Valberedningens och specialidrottsförbundens arbete med nomineringar, kunnat bidra till att öka förståelsen för arbetet för utomstående. Tydligare lämplighetskrav reglerade i Riksidrottsförbundets stadgar samt kravprofiler skulle också kunna bidra till en mer objektiv lämplighetsbedömning.
- Vi rekommenderar att det görs en översyn av processen kring nomineringar av förtroendevalda inom idrotten. Det finns framför allt ett behov av att tydliggöra
1. om specialidrottsförbund eller Valberedningen ska ansvara för att säkerställa att lämplighetskravet uppfylls.
2. Hur informationsdelning ska ske mellan Riksidrottsförbundet, specialidrottsförbund och Valberedningen (bland annat för att säkerställa att information som objektivt sett kan påverka lämplighetsbedömningen kommer fram)
3. Vilken information Valberedningen bör efterfråga inom ramen för nomineringsarbetet.
Inom ramen för processen bör det också finnas förhållningssätt och strukturer för hur liknande ärenden, som kan eller skulle kunna kopplas till diverse missförhållanden inom idrottens värld, ska hanteras i såväl informations- som nomineringshänseende.
För mer information kontakta
Anna Iwarsson
Tillförordnad ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
076-344 50 60
Kontakter
Anna SetzmanPressansvarig, Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Pressjour: 08-699 61 90
Om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Kamerabevakning – avgörande för att exkludera gärningsmän28.4.2025 14:48:48 CEST | Pressmeddelande
Idag överlämnades “Utredningen för tryggare idrottsevenemang” till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som kommer ge arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Sara Enqvist utses till årets ledare i Västerbotten26.4.2025 16:30:00 CEST | Pressmeddelande
Varje år delar RF-SISU Västerbotten ut utmärkelsen Årets ledare till en idrottsledare som under året haft en stor betydelse för idrotten och den egna föreningen. Nu är det klart att 2024 års pris går till Sara Enqvist, ledare i Skellefteå Skidklubb.
Riksidrottsstyrelsens förslag för fördelning av ekonomiskt stöd24.4.2025 16:27:05 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsstyrelsen föreslår att taket för det ekonomiska stödet till specialidrottsförbunden behålls men höjs från 10 till 12 procent.
Krafttag för en trygg idrott24.4.2025 16:19:40 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsstyrelsen föreslår flera betydande förändringar för att främja en trygg idrottsmiljö. Bland annat nytt bestraffningsreglemente, ändringar i stadgar, förstärkta insatser inom uppföljning och utvärdering och även utbildningsinsatser för ökad kunskap.
Idrottsrörelsen tar sikte mot 203524.4.2025 16:15:00 CEST | Pressmeddelande
Idrottsrörelsen vill att svensk idrott ska bli världens bästa. Vid Riksidrottsmötet 23–25 maj kommer nya strategier mot 2035 att antas – både för idrottsrörelsen och för idrottsrörelsens studieförbund SISU Idrottsutbildarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum