Formas

Sverige arrangerar världens största vetenskapliga skogskongress 2024

Dela

I juni 2024 anordnar SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, den 26:e IUFRO World Congress. Det är en vetenskaplig kongress inom skogsfrågor som lockar 5000–7000 deltagare från hela värden.  

Öppningsceremonin från IUFRO 2019 i Brasilien
Öppningsceremonin från IUFRO 2019 i Brasilien

International Union of Forest Research Organisations, IUFRO, arrangerar en världskongress vart femte år. Den här gången är det dags för Sverige att vara värdland och arrangör. Huvudprogrammet sker på Stockholmsmässan i Stockholm och pågår under sju dagar.

 - Detta är den största vetenskapliga kongressen i Norden de kommande åren och den största i världen under nästa år. Det är en utmärkt arena att få internationella perspektiv på centrala och aktuella frågor inom svensk skogsforskning, säger Johan Kuylenstierna, generaldirektör för forskningsrådet Formas.  

Det statliga forskningsrådet Formas är den första organisationen som går in som partner i IUFRO World Congress 2024 och förutom att bidra med uppbyggnaden av Public Sweden Platform går Formas in med ett finansiellt stöd på 8,75 miljoner kronor.  

- Vi är mycket glada över att Formas stöttar kongressen. Det är värdefullt ekonomiskt, men också som signal till andra partners att kongressen är viktig och väl värd att engagera sig i, säger Fredrik Ingemarson, direktör för sekretariatet för IUFRO World Congress 2024.  

Kongressen har sedan tidigare finansiell uppbackning av regeringarna i de nordiska och baltiska länderna, antingen direkt eller via Nordiska ministerrådet, samt via flera universitet runt om i partnerländerna. Målsättningen för kongressen är att visa upp och diskutera forskning som belyser skogens roll i samhällsutvecklingen mot år 2050.

- Vi måste prata om hur vi kan hantera våra gemensamma naturresurser som mark, vatten och skog. Skogen har många värden som gör den till en viktig del av en hållbar utveckling. Kongressen är en bra plats för att föra dessa samtal och skapa ett brett engagemang hos många nationella och internationella aktörer, säger Johan Kuylenstierna. 

IUFRO:s 26:e världskongress äger rum på Stockholmsmässan i Stockholm den 23–29 juni 2024.  Kongressen hålls vart femte år och 2024 är det SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, som tillsammans med de nordiska och baltiska länderna anordnar kongressen på uppdrag från IUFRO, en av världens äldsta vetenskapliga organisationer. Den första kongressen höll för 130 år sedan, 1893 i Wien, Österrike.

Kontakter

Fredrik IngemarsonChef för Sekretariatet för IUFRO World CongressSekretariatet för IUFRO World Congress 2024

Tel:018-673113

Bilder

Öppningsceremonin från IUFRO 2019 i Brasilien
Öppningsceremonin från IUFRO 2019 i Brasilien
Ladda ned bild
Poster session på IUFRO 2019 i Brasilien
Poster session på IUFRO 2019 i Brasilien
Ladda ned bild
Publik IUFRO 2019
Publik IUFRO 2019
Ladda ned bild
Utställning IUFRO 2019
Utställning IUFRO 2019
Ladda ned bild
Öppnande av utställning IUFRO 2019
Öppnande av utställning IUFRO 2019
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.

Följ Formas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Formas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye