Producenter och restauranger möts för att få upp tackakött på menyn
Sedan hösten 2021 har träffar och kurser anordnats för att uppmärksamma tackaköttets kvalitet och potential. Inom kort är det dags för ett första utvecklingsmöte för producenter och restauranger under lednings av Stefan Eriksson – provningsledare på Exceptionell råvara och råvaruansvarig av Årets Kock tävlingsgrupp.

Tackakött är ovanligt på restaurangernas menyer, relativt okänt för konsumenterna och har länge setts som en restprodukt vid lammuppfödning.
– Utvecklingsmötet utgör ett unikt tillfälle för länets kockar och producenter att diskutera tackaköttets egenskaper, utvecklingspotential och nya affärsmöjligheter – något som går hand i hand med ambitionerna i den regionala livsmedelsstrategin, säger Christina Odén, regionutvecklare för livsmedelsstrategi och gröna näringar.
Utvecklingsmötet äger rum på restaurangskolan på Bäckadalsgymnasiet måndagen den 23 oktober. Fårproducenter och intresserade kockar från hela länet är välkomna att delta. Även elever på skolans restaurang- och livsmedelsprogrammet har bjudits in.
Samarbetet kring tackakött startade hösten 2021 och ett flertal kockar och producenter från länet har medverkat på olika aktiviteter – allt från naturvandringar och matlagning i fårhagen till föreläsningar med kända kockprofiler och digitala träffar med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).
– Tackakött är en högklassig produkt som både smakmässigt, hållbarhetsmässigt och beredskapsmässigt behöver uppmärksammas och lyftas mer. Köttet skulle kunna inkluderas i mycket större utsträckning i både restauranger och kommunernas verksamheter idag och därmed stärka både beredskapsperspektivet och nyttan för både producenter och vår egen livsmedelsförsörjning, säger Sofia Alriksson, nationell samordnare Försörjningsbalans kommun och projektledare på Hushållningssällskapet.
Mötet är en aktivitet inom arbetet med den regionala livsmedelsstrategin och arrangeras som ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Jönköpings län, Hushållningssällskapet i Jönköping, LRF, Vi kan mat och Region Jönköpings län. Media är välkomna att delta från klockan 09.00 och fram till 14.00. Mer info finns här: Provning av tackakött - för restaurang och producent | Länsstyrelsen Jönköping (lansstyrelsen.se)
Kontakt
Christina Odén
Regionutvecklare livsmedelsstrategi och gröna näringar
073-025 94 18
christina.oden@rjl.se
Kontakter
Presstjänsten
Vi svarar vardagar kl. 8.00-16.30.
Följ Region Jönköpings län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län
Byggstart för nytt arkivhus i Nässjö med ett första pålslag10.4.2025 11:20:37 CEST | Pressinbjudan
Onsdagen den 16 april markeras byggstarten av ett nytt arkivhus i Nässjö med ett första pålslag. Regionstyrelsens ordförande Rachel De Basso (S) deltar tillsammans med representanter från Nässjö kommun och byggentreprenören Peab.
Nu säkras elförsörjningen för framtiden i Jönköpings län9.4.2025 14:19:37 CEST | Pressmeddelande
Tisdagen den 8 april samlades för första gången representanter från offentliga aktörer, elnätsägare, energibransch och näringsliv för att möta länets växande elbehov. Tillsammans kommer de arbeta för att påskynda elektrifieringen och bygga ett robust, framtidssäkrat elsystem.
Kraftsamling för att riksväg 40 mellan Jönköping och Ulricehamn ska bli motorväg27.3.2025 10:05:03 CET | Pressmeddelande
Måndagen den 24 mars samlades beslutsfattare, myndigheter och näringsliv från Jönköpings och Västra Götalands län för att gemensamt ta första steget i ett nytt, kraftfullt påverkansarbete: att få riksväg 40 mellan Jönköping och Ulricehamn utbyggd till motorvägsstandard. Initiativet markerar en nystart i frågan, som länge stått still trots stora behov och starka argument.
Vissa äldre rekommenderas vårdos mot covid-1926.3.2025 08:32:33 CET | Pressmeddelande
Nu är det dags för vissa äldre personer att fylla på sitt vaccinationsskydd mot covid-19 med en vårdos. Det gäller personer som är 80 år och äldre, samt personer 65–79 år som har dagliga omsorgsinsatser i hemmet eller bor på särskilt boende för äldre.
Utdelning av Paul Petersons stipendium till Tom Hallgren18.2.2025 11:00:42 CET | Pressinbjudan
Välkommen att närvara vid utdelningen av Paul Petersons stipendium, tisdag 25 februari klockan 11.30 på Smålands konstarkiv, Vandalorum i Värnamo. Årets mottagare av Paul Petersons stipendium heter Tom Hallgren. Han studerar på kandidatprogrammet i fotografi vid HDK/Valand i Göteborg. Hallgren, som växte upp i Jönköping, började sin fotografiska bana i hemstaden och i Huskvarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum