Producenter och restauranger möts för att få upp tackakött på menyn
Sedan hösten 2021 har träffar och kurser anordnats för att uppmärksamma tackaköttets kvalitet och potential. Inom kort är det dags för ett första utvecklingsmöte för producenter och restauranger under lednings av Stefan Eriksson – provningsledare på Exceptionell råvara och råvaruansvarig av Årets Kock tävlingsgrupp.

Tackakött är ovanligt på restaurangernas menyer, relativt okänt för konsumenterna och har länge setts som en restprodukt vid lammuppfödning.
– Utvecklingsmötet utgör ett unikt tillfälle för länets kockar och producenter att diskutera tackaköttets egenskaper, utvecklingspotential och nya affärsmöjligheter – något som går hand i hand med ambitionerna i den regionala livsmedelsstrategin, säger Christina Odén, regionutvecklare för livsmedelsstrategi och gröna näringar.
Utvecklingsmötet äger rum på restaurangskolan på Bäckadalsgymnasiet måndagen den 23 oktober. Fårproducenter och intresserade kockar från hela länet är välkomna att delta. Även elever på skolans restaurang- och livsmedelsprogrammet har bjudits in.
Samarbetet kring tackakött startade hösten 2021 och ett flertal kockar och producenter från länet har medverkat på olika aktiviteter – allt från naturvandringar och matlagning i fårhagen till föreläsningar med kända kockprofiler och digitala träffar med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).
– Tackakött är en högklassig produkt som både smakmässigt, hållbarhetsmässigt och beredskapsmässigt behöver uppmärksammas och lyftas mer. Köttet skulle kunna inkluderas i mycket större utsträckning i både restauranger och kommunernas verksamheter idag och därmed stärka både beredskapsperspektivet och nyttan för både producenter och vår egen livsmedelsförsörjning, säger Sofia Alriksson, nationell samordnare Försörjningsbalans kommun och projektledare på Hushållningssällskapet.
Mötet är en aktivitet inom arbetet med den regionala livsmedelsstrategin och arrangeras som ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Jönköpings län, Hushållningssällskapet i Jönköping, LRF, Vi kan mat och Region Jönköpings län. Media är välkomna att delta från klockan 09.00 och fram till 14.00. Mer info finns här: Provning av tackakött - för restaurang och producent | Länsstyrelsen Jönköping (lansstyrelsen.se)
Kontakt
Christina Odén
Regionutvecklare livsmedelsstrategi och gröna näringar
073-025 94 18
christina.oden@rjl.se
Kontakter
Presstjänsten
Vi svarar vardagar kl. 8.00-16.30.
Följ Region Jönköpings län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län
Maria Jeglinska-Adamczewska tilldelas Bruno Mathsson Design Residency 202611.12.2025 09:03:23 CET | Pressmeddelande
Region Jönköpings län och Vandalorum har glädjen att meddela att 2026 års stipendiat till Bruno Mathsson Design Residency är formgivaren Maria Jeglinska-Adamczewska.
IVO genomför inspektion på barnkliniken26.11.2025 12:47:46 CET | Pressmeddelande
Som en del av sin verksamhetstillsyn kring ärendet med felaktiga bedömningar inom barnhjärtvården på barnkliniken på Länssjukhuset Ryhov kommer Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att göra en inspektion på plats.
Region Jönköpings län gör anmälningar till IVO21.11.2025 13:48:35 CET | Pressmeddelande
En utredning inom barnhjärtvården på barnkliniken har kommit fram till att 38 barn som friskförklarats under åren 2018 till 2022 kommer att behöva följas fortsatt. Tre av dessa behöver ett operativt ingrepp. Efter utredningen gör Region Jönköpings nu län ytterligare en lex Maria-anmälan samt en individanmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Rekordmånga har anmält sig – välkomna på inspirationskvällar20.11.2025 16:30:00 CET | Pressmeddelande
I slutet av november anordnas tre inspirationskvällar då studenter och vårdpersonal kan ta del av vad länets sjukhus har att erbjuda som arbetsplatser. Kvällarna ska korta vägen från studier till arbetsliv och underlätta rekryteringen, inte minst inför sommaren.
Presskonferens med anledning av utredningen inom barnkardiologin20.11.2025 13:48:01 CET | Pressinbjudan
Region Jönköpings län bjuder in till presskonferens med anledning av utredningen inom barnkardiologin vid barnkliniken på Länssjukhuset Ryhov.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum