Producenter och restauranger möts för att få upp tackakött på menyn
Sedan hösten 2021 har träffar och kurser anordnats för att uppmärksamma tackaköttets kvalitet och potential. Inom kort är det dags för ett första utvecklingsmöte för producenter och restauranger under lednings av Stefan Eriksson – provningsledare på Exceptionell råvara och råvaruansvarig av Årets Kock tävlingsgrupp.

Tackakött är ovanligt på restaurangernas menyer, relativt okänt för konsumenterna och har länge setts som en restprodukt vid lammuppfödning.
– Utvecklingsmötet utgör ett unikt tillfälle för länets kockar och producenter att diskutera tackaköttets egenskaper, utvecklingspotential och nya affärsmöjligheter – något som går hand i hand med ambitionerna i den regionala livsmedelsstrategin, säger Christina Odén, regionutvecklare för livsmedelsstrategi och gröna näringar.
Utvecklingsmötet äger rum på restaurangskolan på Bäckadalsgymnasiet måndagen den 23 oktober. Fårproducenter och intresserade kockar från hela länet är välkomna att delta. Även elever på skolans restaurang- och livsmedelsprogrammet har bjudits in.
Samarbetet kring tackakött startade hösten 2021 och ett flertal kockar och producenter från länet har medverkat på olika aktiviteter – allt från naturvandringar och matlagning i fårhagen till föreläsningar med kända kockprofiler och digitala träffar med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).
– Tackakött är en högklassig produkt som både smakmässigt, hållbarhetsmässigt och beredskapsmässigt behöver uppmärksammas och lyftas mer. Köttet skulle kunna inkluderas i mycket större utsträckning i både restauranger och kommunernas verksamheter idag och därmed stärka både beredskapsperspektivet och nyttan för både producenter och vår egen livsmedelsförsörjning, säger Sofia Alriksson, nationell samordnare Försörjningsbalans kommun och projektledare på Hushållningssällskapet.
Mötet är en aktivitet inom arbetet med den regionala livsmedelsstrategin och arrangeras som ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Jönköpings län, Hushållningssällskapet i Jönköping, LRF, Vi kan mat och Region Jönköpings län. Media är välkomna att delta från klockan 09.00 och fram till 14.00. Mer info finns här: Provning av tackakött - för restaurang och producent | Länsstyrelsen Jönköping (lansstyrelsen.se)
Kontakt
Christina Odén
Regionutvecklare livsmedelsstrategi och gröna näringar
073-025 94 18
christina.oden@rjl.se
Kontakter
Presstjänsten
Vi svarar vardagar kl. 8.00-16.30.
Följ Region Jönköpings län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län
Fristadskonstnärer berättar om yttrandefrihet20.11.2023 16:50:06 CET | Pressinbjudan
I många länder är det fria ordet och yttrandefriheten starkt begränsad. Region Jönköpings län har tagit emot utsatta och hotade kulturarbetare i tio år och det uppmärksammas med en dag tillägnad yttrandefriheten. Media är välkomna att ta del av dagen och träffa fristadskonstnärer.
Vätterlänken – en lösning på nationella transportbehov17.11.2023 17:03:12 CET | Pressmeddelande
En ny rapport som Region Jönköpings län och Region Östergötland låtit ta fram visar på samhällsnyttan med att knyta ihop Ostlänken med Jönköping.
Psykiatriveckan 2023 – en vecka fullmatad med föreläsningar om psykisk hälsa13.11.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Under Psykiatriveckan den 13-17 november erbjuder Region Jönköpings län ett trettiotal föreläsningar för att öka kunskapen om psykisk ohälsa och psykiatriska tillstånd. Årets tema är prio på psykisk hälsa. Föreläsningarna är gratis och alla nås digitalt.
Välkommen till länets första Minoritetsdagar – om och med Sveriges nationella minoriteter8.11.2023 10:21:02 CET | Pressinbjudan
Den 10-11 november 2023 uppmärksammas Sveriges nationella minoriteter särskilt i Jönköpings län. Då arrangeras för första gången Minoritetsdagar av Region Jönköpings län i samarbete med Länsstyrelsen, Gislaveds kommun och Jönköpings kommun. Media är välkomna att ta del av evenemangen.
Inbjudan till pressträff: Nu startar höstens vaccinationskampanj3.11.2023 16:17:58 CET | Pressinbjudan
Nu är det dags för personer i riskgrupp och de som är 65 år eller äldre att vaccinera sig mot covid‐19, influensa och pneumokocker. Vaccinationsinsatsen är planerad för att ge bästa möjliga skydd under höst‐ och vinterperioden när sjukdomarna sprids som mest.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum