Brå

Pressinbjudan – Barn och unga i kriminella nätverk

Dela

Brottsförebyggande rådet, Brå, har på regeringens uppdrag studerat hur barn och unga involveras i kriminella nätverk. Resultaten presenteras vid en presskonferens på Brå, Tegnérgatan 23, Stockholm, den 1 november kl 9.00.

Studien bygger bland annat på ett 30-tal intervjuer med personer som själva är eller har varit, involverade i kriminella nätverk. Resultaten visar barnens och de ungas villkor när det gäller deras inträde i de kriminella nätverken, brottsligheten, relationer till äldre och möjligheter att lämna nätverken.

Program:

  • Katharina Tollin och Anna Jonsson, projektledare respektive utredare, Brå, presenterar resultaten
  • Ulrika Kvarnström, verksamhetsutvecklare, NOA, Polismyndigheten, kommenterar rapportens resultat samt vilka framgångsfaktorer respektive utmaningar polisen ser i arbetet mot rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk.
  • Linda Lindgren, teamledare för fältande socialsekreterare, Västerås stad, kommenterar rapportens resultat samt berättar hur de arbetar för att motverka rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk.

Tid: onsdagen den 1 november 2023, kl 9.00

Plats: Brottsförebyggande rådet, Tegnérgatan 23, Stockholm.

Anmälan till presskonferensen är obligatorisk och görs via e-post: press@bra.se. Presslegitimation krävs. Vid anmälan var vänlig uppge fullständigt namn, redaktion, e-post, mobilnummer samt bifoga en kopia på presslegitimationen för den journalist som ska medverka.

För ytterligare information, kontakta Brås presstjänst; tfn: 072-99 58 500 eller e-post: press@bra.se

Välkommen!

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Politiker utsätts för påverkansförsök av systemhotande aktörer14.12.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Var tionde förtroendevald uppger i Politikernas trygghetsundersökning (PTU) att de utsatts för hot, våld eller skadegörelse av en systemhotande aktör på grund av sitt politiska uppdrag. Vänster- och högerextremister står bakom de flesta av dessa händelser men det förekommer även att förövaren tillhör en kriminell gruppering. Andelen som årligen utsätts har inte förändrats sedan 2012, men hot på sociala medier har ökat. Det visar en ny studie från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Tonåringar utnyttjar barn i kriminella nätverk1.11.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Barn i 12–15-årsåldern rekryteras till kriminella nätverk av andra unga som ofta är 15–20 år. Rekryteringen kan gå snabbt, ibland på mindre än en dag. För de kriminella nätverken är nyrekryteringen ett sätt att bygga ut distributionskedjor för narkotika i närområdet. Det är svårt för ett barn att lämna ett kriminellt nätverk, men ibland uppstår tillfällen till avhopp när barnets rekryterare lämnar landet eller hamnar i fängelse och därmed inte kan övervaka barnet på samma sätt. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye