Stiftelsen Skansen

Bli en historisk deckarhjälte under Höstlovet på Skansen

Dela

Under höstlovet på Skansen kan alla barn bli deckarhjältar på uppdrag i historien. Gör dig redo för en mystisk, och lite knasig, resa i tiden. Mellan den 28 oktober och 5 november förvandlas parken till en rysligt kul plats med massor att göra och uppleva för hela familjen. 

Fru Beata spår i kaffesump och hjälper alla barn att lösa mysteriet under höstlovet på Skansen.
Fru Beata spår i kaffesump och hjälper alla barn att lösa mysteriet under höstlovet på Skansen. Alex Hinchcliffe

Under höstlovet får Skansens gäster färdas tillbaka i tiden, till år 1856. En kvacksalvare har kommit till staden för att sälja ett elixir som sägs ge evig ungdom och hela stan bubblar av nyfikenhet. Så plötsligt börjar underliga saker att hända…  

Nu behövs alla barns hjälp för att lösa gåtan med det mystiska elixiret. Utforska Skansens historiska miljöer, leta efter ledtrådar, lös kluriga gåtor och spetsa öronen när du möter någon av stadens många karaktärer, som Månglerskan, Journalisten, mamsell Snille och borgarhustrun Fru Beata* som roar sig med att spå i kaffesump.

– Jag giver eder mitt löfte att jag skall bistå alla barn som stiger in i min salong. I denna kaffesump, mina vänner, kan jag spå eder framtid. Måhända finner jag det ni söker. Eller hemligheten till ett långt liv åt mig själv…, säger Fru Beata. 

Dessutom bjuder höstlovet på Skansen på kusliga berättelser från förr, råd om att bota åkommor med hjälp av magi och läkeväxter från "de kloka", vattenexperiment på Baltic Sea Science Center, rysligt pyssel på Lill-Skansen och mycket mer. 

– Under höstlovet blir Skansen lite extra magiskt. Mysterieäventyret är otroligt uppskattat bland våra gäster, och har i år maxats mer än någonsin. Här finns att se, lära, göra och uppleva för hela familjen, säger Matilda Klein, evenemangschef på Skansen.

*Inspiration till Fru Beata kommer ifrån den berömda svenska spåkvinnan Mamsell Arfvidsson, som verkade i Stockholm i slutet av 1700-talet. Hon kallade sig själv ”kaffepytissa” då kaffesumpen var hennes främsta verktyg.  

Höstlovet på Skansen är öppet 28 oktober-5 november, kl 10-16 

Mer höstlov på Skansen 

Kusliga berättelser 

Kliv in i historiska Back-Mats stuga och lyssna på kusliga berättelser om spöken, gastar och andra varelser. 

Möt de kloka 

Inne i mörkret i Bollnässtugan välkomnar ”de kloka” och ger dig råd om hur man botar åkommor och bekymmer med hjälp av magi, läkeväxter och dolda makter. 

Läskigt pyssel 

Pyssla med oss på Lill-Skansen och tillverka din favorit: fladdermus, spindel, spöke, fågelskrämma eller något annat läskigt. 

Visning om vatten-wow 

Följ med på en visning på Baltic Sea Science Center där vi trixar med vatten! Vi möts på plan 3 och visningen tar ca 15 minuter. 

Träffa en djurvårdare 

Upptäck, utforska och lär dig mer om våra djur tillsammans med en av våra djurvårdare på Lill-Skansen. 

Kontakter

Bilder

Fru Beata spår i kaffesump och hjälper alla barn som vill lösa mysteriet under höstlovet på Skansen.
Fru Beata spår i kaffesump och hjälper alla barn som vill lösa mysteriet under höstlovet på Skansen.
Ladda ned bild
Två barn lyser med en lykta i en av Skansens historiska miljöer.
Under höstlovet på Skansen kan alla barn bli historiska deckarhjältar.
Ladda ned bild

Länkar

Om Skansen

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Nu startar julen på Skansen – folkkära julmarknaden firar 120 år22.11.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande

På fredag, den 24 november, slås portarna upp till julen på Skansen. En magisk och traditionsfylld upplevelse för både gammal och ung. I år fyller den prisade julmarknaden 120 år – vilket firas med längre öppettider och nyheten mellandagsmarknad. Dessutom kan gäster färdas bakåt i tiden och uppleva hur högtiden firats förr, gå på julkonserter, träffa tomten och stöpa ljus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye