Region Örebro län

Länstrafiken justerar biljettpriserna efter årsskiftet

Dela

I början av nästa år kommer Länstrafiken att justera biljettpriserna för resor med kollektivtrafiken inom länet. Det fattade kollektivtrafiknämnden beslut om i dag.

Den ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar mot ett underskott på mer än 1 miljard kronor vid årets slut. Den skattehöjning på 75 öre som fullmäktige fattat beslut om och de sparprogram som nämnderna just nu hanterar är inte tillräckligt för att råda bot på det stora underskottet. Det krävs även en tioprocentig höjning av kollektivtrafikens biljettpriser och hälso- och sjukvårdens patientavgifter inför kommande år vilket regionfullmäktige gav direktiv om i somras.

- Regionfullmäktige beslutade om en generell höjning av prisnivån inom kollektivtrafiken och nu har vi i nämnden bestämt hur höjningen ska fördelas på de olika biljetterna. Det är förstås aldrig roligt att höja priserna men som den ekonomiska situationen i Region Örebro län ser ut finns inget alternativ. Vi måste alla ta vårt ansvar för att få en ekonomi som håller över lång tid, säger Nina Höijer (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

När de nya priserna träder i kraft den 9 januari nästa år kommer priserna på enkelbiljetter att vara höjda med mellan 2 och 6 kronor. Som exempel kan nämnas att en vuxen som förköpt sin enkelbiljett inom stadstrafiken kommer att betala 30 kronor, en senior kommer att betala 24 kronor och en ungdom kommer att betala 16 kronor. Priset på en 30-dagarsbiljett höjs med mellan 50-150 kronor för både vuxna och ungdomar beroende på vilken zon man åker inom. När det gäller ungdomsrabatten kommer den att minska något efter att tidigare ha varit frikostig i jämförelse med andra regioner. Från och med januari kommer ungdomar att betala 55 procent av en vuxenbiljett istället för dagens 50 procent.

Kontakt

Nina Höijer, ordförande i kollektivtrafiknämnden, telefon: 072-085 34 10

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nina Höijer (S) ordförande i kollektivtrafiknämnden
Nina Höijer (S) ordförande i kollektivtrafiknämnden
Ladda ned bild

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Projekt ska skapa nytt centrum för utbildning och innovation inom järnvägssektorn6.5.2024 07:59:00 CEST | Pressmeddelande

Det är nödvändigt att stärka kompetensförsörjningen inom järnväg och logistik om tågrelaterade problem så som förseningar och inställda avgångar ska kunna lösas. Det menar Region Örebro läns regionala tillväxtnämnd som fattat beslut om att stödja projekt Railcenter Hallsberg med 4,5 miljoner kronor. Projektet genomförs tillsammans med Kumla och Hallsbergs kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye