Umeå kommun

Höstlovsaktiviteter för stora som små

Dela

På Kulturskolan är förberedelserna i full gång. Musiklärare, dramapedagoger och filmlärare packar material och gör det sista förberedelserna inför det kommande höstlovet då de flesta åker ut för att möta barn och unga på fritidshem och bibliotek runt om i stan. Några aktiviteter sker även i Kulturskolans egna lokaler.

– På Umestan har vi skräckfilmsläger på höstlovet och vi har fått många anmälningar de senaste dagarna. Det känns jättekul, säger Ragnar Bragi Bragason som arbetar som filmlärare på Kulturskolan.

Till sin hjälp har Ragnar inte bara deltagarna utan även ytterligare en filmlärare, samt en musiklärare som är extra bra på att skapa extra obehaglig filmmusik. Tredagars-lägret avslutas med en filmvisning för familj och vänner.

– Vi ser fram mot att höra deltagarnas tankar och idéer om vad som får publiken att bli riktigt rädd och hoppa till i biostolen och planen är att vi får ihop en film som gör just det innan kursen är slut, avslutar han.

I datorsalen på Väven kommer barn 10–12 år få programmera egna dataspel på höstlovet. Även inom tv-spel är det viktigt med ljudeffekter och musik, men även roliga eller spännande karaktärer och en bra historia. Programmerings-workshopen görs i samarbete med Kulturskolans pedagoger och bibliotekets IT-pedagog.

– Vi provade på en liknande workshop i somras men då var söktrycket hårt och många barn som ville delta fick inte plats, så det känns extra bra att kunna bjuda in till ytterligare tre workshop-tillfällen, förklarar Hanna Stavrén som är en av ledarna på workshopen.

Till Kulturskolans lokaler på Hamnmagasinet är flera fritidshem inbjudna att se teater och skapa i ateljén. Totalt kommer sju teaterföreställningar visas under lovet och här satsar Kulturskolan extra på att bjuda in fritidshem från anpassad verksamhet.

– Föreställningen Monster handlar om ett rymdmonster som flyttat in på en vind. I smyg. Där stökar den runt och ställer till med både det ena och andra. I Ateljén skapar vi utifrån samma tema. Teatergarderoben kommer också vara öppen för de fritisbarn som vill prova kostym och leka teater efter föreställningen, berättar Jenny Thornéus, dramapedagog på Kulturskolan och skådespelare i föreställningen som visas.

Alla öppna höstlovsaktiviteter som kommunen arrangerar finns att ta del av på umea.se/handerpalovet och Kulturskolans hela höstlovsutbud finns att läsa om på umea.se/kulturskolan.

Vill du som journalist veta mer eller besöka en höstlovsaktivitet går det jättebra. Kontakta samordnare Josefine Löfgren på 070-699 18 08 eller mejla josefin.lofgren@umea.se för mer information.

Nyckelord

Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet och tillit och strävar ständigt efter att förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 132 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kulturskolan

Kulturskolan i Umeå består av tidigare Musikskolan, Kulturcentrum för barn och unga, Kulturverket samt barnkulturprogram, och består idag av cirka 75 anställda inom elva olika ämnesområden. Varje vecka träffar lärare och pedagoger cirka 2 000 barn och unga runt om i kommunen. Kulturskolan arbetar i kommunens för- och grundskolor för att nå alla barn och unga, oavsett bakgrund och förutsättningar. 

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye