Vänersborgs kommun

Finns Årets kökshjälte i Vänersborg?

Dela

Vänersborgs kommun har nominerats till priset Årets kökshjälte. Genom justeringar i livsmedelsupphandlingarna finns nu större möjligheter för lokala producenter att delta. Detta har resulterat i mer närproducerad mat på tallrikarna i skolor, förskolor och på äldreboenden i Vänersborg.

— Det är glädjande att Länsstyrelsen har sett att vårt initiativ är lyckosamt och uppskattat, säger Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Priset delas årligen ut av Länsstyrelsen i Västra Götaland för att uppmärksamma insatser som leder till att det lagas mer mat av svenska och lokala livsmedel i skolor, förskolor och inom äldreomsorg.

— Att jobba med livsmedelsupphandlingen denna gång var både roligt och spännande. Vi försöker generellt möjliggöra för lokala företagare att lägga anbud och har de senaste åren utformat upphandlingar så att lokala företagare ska kunna vara med och lägga anbud. Vi märker ett ökat engagemang från lokala företag som nu lägger anbud, säger Lars Nellbro, upphandlingschef i Vänersborgs kommun.

Arbetet med att få in lokalproducerad mat i de offentliga köken har pågått länge. Förändringen som nu har skett är ett resultat av ett samarbete mellan kostenheten, näringslivsavdelningen och upphandlingsenheten på kommunen. Pusselbitarna föll på plats när man tillsammans med Gröna Klustret hittade en livsmedelsaktör som kunde samordna de lokala producenternas utbud.

Det finns flera positiva effekter med att det nu är fler lokala livsmedel i de offentliga köken i kommunen. Det lokala näringslivet gynnas och även robustheten stärks ur ett beredskapsperspektiv.

— Det är viktigt för oss att det finns lokala livsmedelsproducenter i kommunen av olika anledningar, både för sysselsättningen i kommunen, men också för att ha matproduktion lokalt i kristider ur beredskapssynpunkt. Vi har vid våra företagsbesök mött livsmedelsproducenter som bett oss titta på möjligheten att upphandla lokala livsmedel och nu har vi, med stöd av Länsstyrelsen, hittat ett bra sätt, säger Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förändringen har mottagits väl ute i köken på skolor, förskolor och äldreboenden.

— Det känns väldigt bra att ibland kunna servera lokalt odlad mat till både barnen och de äldre. Vi har varit i gång cirka ett halvår och det fungerar bra hittills även om det också har varit en tuff start med tanke på livsmedelsprisutvecklingen med mera under 2022 och 2023. Vi ser dock positivt på framtiden, säger Anna-Karin Svensson, kostchef i Vänersborgs kommun.

I år är, förutom Vänersborg, Bengtsfors, Hjo, Kungälv, Mellerud, Orust, Skövde, Stenungsund, Tjörn och Ulricehamn nominerade till priset Årets kökshjälte. Vinnaren presenteras den 27 oktober i samband med en lunch på Residenset i Göteborg.

Nyckelord

Kontakter

Anna-Karin Svensson, verksamhetschef kostenheten, telefon: 0521-72 13 01, e-post: annakarin.svensson@vanersborg.se

Lars Nellbro, upphandlingschef, telefon: 0521-72 14 58, e-post: lars.nellbro@vanersborg.se

Om oss

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Följ Vänersborgs kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänersborgs kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye