Linköpings kommun

Digitala matinköp kan frigöra 1 500 timmar i hemtjänsten

Dela

Linköpings kommun går över till digitala inköp inom hemtjänsten för att frigöra tid hos omsorgspersonalen. Åtgärden är en del i en större omställning att möta behoven hos en kraftigt växande äldre befolkning.

På äldrenämndens sammanträde den 23 november klubbas en åtgärdsplan för att ställa om delar av äldreomsorgen, så att mer fokus läggs på vård och omsorg. Till stor del handlar det om att frigöra personalresurser.

Förändringarna gäller bland annat städning, inköp och höjd åldersgräns för möjlighet att teckna så kallat serviceavtal. Serviceavtal ger rätt till sex timmars hemtjänst per månad utan prövning eller biståndsbeslut.

– Att andelen äldre växer beror till stor del på att vi svenskar lever allt längre. Det är förstås i grunden positivt, men innebär också att trycket på äldreomsorgen ökar kraftigt. Ett sätt att klara den utmaningen är att se till att vård- och omsorgspersonal får fokusera på just vård och omsorg och inte utföra en massa andra arbetsuppgifter, säger Jonatan Hermansson (S), ordförande i äldrenämnden.

Inom hemtjänsten har matinköp fram till nu gjorts i närmaste fysiska butik av hemtjänstpersonal. Genom att övergå till digitala inköp beräknas 1 500 timmar per månad frigöras som kan omprioriteras till personlig omvårdnad. Den äldre får också större inflytande eftersom det går att vara med när varorna beställs online. Dessutom behöver inte hemtjänsten hantera kort eller kontanter.

– De som behöver kommer få hjälp med att beställa och packa upp maten, men vi frigör ändå mycket tid genom att omsorgspersonalen inte behöver handla och transportera den. Det är tid som vi istället kommer kunna använda till omsorgsinsatser, säger Jonatan Hermansson (S), ordförande i äldrenämnden.

Enligt Linköpings kommuns prognoser kommer antalet personer som är 85 år eller äldre öka med 47 procent mellan 2022 och 2032. Ytterligare tio år framåt, år 2042, beräknas antalet ha ökat med 74 procent.

Ändrade riktlinjer inom äldreomsorgen:

  • Inköp inom hemtjänsten övergår till att göras digitalt.
  • Åldern för serviceavtal höjs från 75 år till 80 år. Serviceavtal ger rätt till 6 timmars insats per månad utan särskild prövning eller biståndsbeslut. Personer under 80 år kan fortsatt ansöka om biståndsbedömd hemtjänst.
  • Städning begränsas till två rum och kök för ensamboende, samt tre rum och kök för samboende.

    Läs mer om förändringarna som behöver göras inom äldreomsorgen i den här länken.

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Lägsta antalet hushåll med ekonomiskt bistånd på tio år21.2.2024 08:00:06 CET | Pressmeddelande

Under flera år har antalet hushåll med ekonomiskt bistånd sjunkit i Linköping. Januari 2024 var antalet utbetalningshushåll 616 stycken färre än i januari 2021. I januari 2024 erhöll 2087 hushåll ekonomiskt bistånd vilket är det lägsta antalet på åtminstone 10 år. Även det långvariga ekonomiska biståndet fortsätter att minska. Under hela 2023 har trenden varit nedåtgående. Januari 2024 var det 287 färre långvariga hushåll jämfört med januari 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye