Animerad film: Sverige har hamnat på efterkälken
Inom svensk filmanimation idag är de flesta överens om att Sverige halkat efter övriga Norden. Hur ser förutsättningarna ut för den animerade filmen i vårt land, och vad krävs för att vända utvecklingen? Den 7 november bjuder Animationsakademien in till en kväll med filmvisning och panelsamtal på Kulturhuset Stadsteatern. Fri entré men biljett krävs.

– Jag hoppas att samtalet kan bidra till att samla ihop den svenska branschen inom animerad film, för att ge varandra nya perspektiv, ny energi och en känsla av att vi är en community där alla behövs på olika vis, säger Annika Bergström, animatör och huvudlärare på Animationsakademien.
De senaste decennierna har den svenska animationsbranschen förändrats, från ett smalt fält och en alla känner alla-community, till en fragmenterad bransch med verksamhet inom spel, film, reklam och specialeffekter, utspridda över hela Sverige. Begreppet animation har blivit så brett att det behövs ett eller flera underbegrepp för att förstå vad som menas.
Idag är de flesta verksamma inom filmanimation i Sverige överens om att vi halkat efter övriga Norden. Sverige har färre framgångsrika animerade filmer och lägre representation vid filmfestivaler.
– Till exempel så har Svenska Filminstitutet inte haft proaktiva satsningar på animation på flera decennier vilket de andra nordiska filminstituten har haft, säger Johan Edström, animationsproducent.
Vad behövs för att vända utvecklingen och skapa en levande bransch för svenska animatörer, animationsregissörer och producenter av animerad film?
Annika Bergström på Animationsakademien hoppas att panelsamtalen på Kulturhuset ska ge andra inom konst- och filmvärlden en ökad medvetenhet om vad animationshantverket innebär. Att det, precis som andra konstnärliga och hantverksmässiga yrken, är något som kräver utbildning och tusentals timmar av övning och reflektion för att det i slutändan ska bli bra konst.
– Om vi vill att denna konstform ska finnas och frodas i Sverige så behöver det finnas plattformar för utövarna att bli bra på sitt hantverk, inom landets gränser, säger Annika Bergström.
Johan Edström menar att det bland annat krävs en satsning på såväl förberedande utbildningar i animation som på en kandidatutbildning i animation och animationsregi för att vända utvecklingen i Sverige.
– Mina förhoppningar på panelsamtalet är att de närvarande tar och driver frågan vidare, säger Johan Edström.
Animationsakademien
Animationsakademien är en utbildning med fokus på praktiskt arbete med animation, med moderna metoder och förankrat i hantverkets långa tradition.
Panelsamtal på Kulturhuset, Stadsteatern
Datum och tid:
7 november kl. 17-20
Plats:
Sergels torg, Klarabiografen
Program:
17.00: Välkommen
17.10: Presentation: Kreativa Europa Desk MEDIA
17.30: Paneldiskussion. Moderator: Nina Bergström
18.45: PAUS
19.00: Kortfilmspaket: Nordisk animation, REX Animation Film Festival
I panelen:
Anna Mantzaris, animatör och regissör
Midhat Ajanovic, filmvetare
Johan Edström, animationsproducent
Annika Bergström, animatör och huvudlärare på Animationsakademien
Samtalsledare:
Nina Bergström, regissör, animatör och högskolelektor på Høgskolen i Innlandet
Arrangör:
Animationsakademien
Samarbetspartners:
REX Animation Film Festival, Serieteket, SAAVA, Kulturhuset Stadsteatern, Kulturbiblioteket, Klarabiografen, Kreativa Europa Desk MEDIA
Nyckelord
Kontakter
Annika BergströmHuvudlärareAnimationsakademien
Tel:070-169 42 65annika.bergstrom@folkuniversitetet.seBilder
Länkar
Folkuniversitetet - kunskap förändrar
Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.
Följ Folkuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet
Folkuniversitetet i Malmö öppnar ny konstateljé12.4.2025 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
Nu samlas Folkuniversitetets konstkurser i Malmö under samma tak. Från den 10 april börjar konstkurserna ges i Malmös växande kulturområde på Kopparbergsgatan 4.
Från kock till hållbarhetsinnovatör7.4.2025 15:20:15 CEST | Pressmeddelande
Maja Rikardsson har pluggat yrkeshögskoleutbildningen Hållbar livsmedelsintraprenör, distans på Folkuniversitetet. Efter sitt examensarbete fick hon snabbt jobb på Mixum, ett företag inom Greenfood-koncernen. I rollen som produktansvarig leder hon nu hållbarhetsinitiativ och driver innovationer för att forma framtidens livsmedelssektor.
Balettakademien firar 10 år med danshälsa!7.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
På Internationella Parkinsondagen den 11 april är det jubileum på Balettakademien Stockholm, då BA Danshälsa fyller 10 år. Under de tio år som gått har man framgångsrikt arbetat för att främja fysisk, psykisk och social hälsa genom dans. Välkommen till en inspirerande och festlig dag med föreläsningar, workshops och uppträdanden!
Folkuniversitetet får förtroendet att bedriva vuxenutbildning i Varberg2.4.2025 09:51:35 CEST | Pressmeddelande
Folkuniversitetet får fortsatt förtroendet att erbjuda invånarna i Varberg komvux-utbildning. Det nya avtalet gäller från 1 augusti.
Starta sommaren med dans och glädje i Falkenberg26.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
För tredje året i rad bjuder Folkuniversitetet in alla danssugna barn och ungdomar till sommardansläger i Falkenberg. Under sju dagar fyllda av rörelse, kreativitet och gemenskap får deltagarna chansen att uppleva en oförglömlig start på sommaren.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum