Civil Rights Defenders

Rättssäkerheten måste gälla alla när polisen kontrollerar – Civil Rights Defenders kommenterar Brå:s rapport

Dela

Idag släpptes Brottsförebyggande rådets rapport som gör tydligt att diskriminerande etnisk profilering förekommer i polisens arbete. Civil Rights Defenders ser att rapporten bekräftar den problembild som länge påtalats, att polisen systematiskt genomför diskriminerande kontroller. Det framgår också att majoriteten av de tillfrågade poliserna i rapporten är negativt inställda till att införa visitationszoner.

– Vi kan inte acceptera ett samhälle där rättssäkerhet bara gäller för vissa grupper. Nu måste polisen ta till sig av Brå:s rekommendationer och systematiskt arbeta för att motverka diskriminering, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Civil Rights Defenders har under flera år insisterat på att Brottsförebyggande rådet (Brå) ska få i uppdrag att ta fram en rapport om etnisk- och rasprofilering i polisens arbete. Idag kom rapporten som visar att det finns systematiska skillnader utifrån etnicitet i polisens misstankar om narkotikabrott.

– Rapporten bekräftar den problembild som vi sedan länge har påtalat, nämligen att polisen genomför diskriminerande kontroller. Personer med bakgrund i Afrika och Västasien kontrolleras ofta felaktigt och möjligheterna för personer som diskriminerats av polis att utkräva ansvar är väldigt begränsade.

Brist på vägledning 

I rapporten konstaterar Brå att polisen saknar vägledning för att förebygga diskriminerande profilering och att träffsäkerheten vid kontroller som grundas på misstanke om narkotikabrott är som lägst när poliser initierat misstanken, jämfört med väktare eller arrestvakter. Samtidigt konstaterar Brå att det finns små möjligheter för de som diskrimineras att driva ärenden om diskriminering och att polisen utför identitetskontroller utan lagstöd.

– Polisen behöver ta fram vägledning för profilerings- och kontrollarbetet, följa upp träffsäkerheten i kontroller, stärka sin dokumentation av kontroller och införa ett system där de som kroppsvisiteras kan få ett digitalt kvitto, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Majoriteten poliser negativa till visitationszoner 

Idag omfattas inte diskriminerande åtgärder av polis i diskrimineringslagen. Ett lagstiftningsförslag som skulle göra det möjligt för enskilda att utkräva ansvar från polisen föreslogs under förra mandatperioden.

– Regeringen behöver omedelbart gå vidare med det lagstiftningsförslag som skulle göra det möjligt för personer som diskriminerats av polis att få upprättelse. Det gäller inte minst eftersom regeringen driver en politik som ökar polisens kontakter med enskilda. Regeringen bör också ta till sig av att majoriteten av de poliser som tillfrågats i Brå:s rapport inte uppfattar visitationszoner som ett viktigt verktyg, säger Aida Samani, senior jurist på Civil rights Defenders.

Event: “Etnisk- och rasprofilering i polisens arbete – vad vet vi?”

Hur ägnar sig polisen åt diskriminerande kontroller? Vad kan Polismyndigheten göra för att förebygga det? Den 23 november arrangerar Civil Rights Defenders ett seminarium om etnisk- och rasprofilering i polisens arbete med utgångspunkt i Brå:s rapport. Brå kommer att presentera resultatet av rapporten, som sedan kommer att diskuteras av Civil Rights Defenders och kriminologen Leandro Mulinari. Även Polismyndigheten har tillfrågats om att ha en representant i panelen. 

Seminariet äger rum torsdag 23 nov kl 17.30 på Medelhavsmuseet i Stockholm. Anmäl dig till eventet här.

Kontakta oss 

Våra experter finns tillgängliga för att kommentera Brå:s rapport och vad som behöver göras för att motverka etnisk- och rasprofilering i polisens arbete.  

Civil Rights Defenders har i flera år arbetat för att motverka etnisk- och rasprofilering, inklusive diskriminerande kontroller, i polisens arbete. År 2017 vann vi ett mål mot staten för polisens olagliga register över romer, vilket utgjorde en form av etnisk profilering. Sedan dess har vi arbetat för bättre arbetsmetoder inom polisen, för att förebygga diskriminering, och för bättre lagstiftning för att enskilda som drabbas ska kunna utkräva ansvar.  

Kontakta vår pressjour via press@crd.org eller på telefonnummer +46 (0)76 576 27 62. 

Bilder

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Nytt i Lundinrättegången – Ian Lundin ska höras – vi kan kommentera10.12.2024 10:52:48 CET | Pressmeddelande

I dag hörs den sista sydsudanesiska målsäganden i Lundinrättegången, efter sju månader av målsägandeförhör. I morgon tar den åtalade, Ian Lundin, plats i vittnesbåset. Civil Rights Defenders är på plats i tingsrätten varje dag och kan kommentera. – Å ena sidan har vi försvaret som förnekar allt, å andra sidan har vi precis hört ett trettiotal målsäganden som i detalj har beskrivit de attacker och det våld de genomlevt. Vad kommer Ian Lundin och Alexander Schneiter svara på det? säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.

Demonstrationer dygnet runt i Georgien – vi finns på plats och kan kommentera19.11.2024 13:40:16 CET | Pressmeddelande

Efter Georgiens ifrågasatta parlamentsval den 26 oktober har nu stora protester brutit ut i landet. I söndage blockerade demonstranter en av huvudstadens centrala gator och lovade att stanna där tills deras krav uppfylls. Protesterna har mötts med våld från polisen. Vår medarbetare, Moreta Bobokhidze, har bevakat demokrati- och människorättsfrågor i landet under lång tid. Hon finns på plats bland demonstranterna och kan kommentera läget i landet.

De riskerar sina liv för mänskliga rättigheter – imorgon kommer de till Stockholm28.10.2024 11:29:17 CET | Pressmeddelande

Den 29–31 oktober kommer närmare 150 människorättsaktivister till Defenders’ Days i Stockholm. Bland dem finns anhöriga till personer som försvunnit och avrättats i Syrien, en venezuelansk människorättsaktivist som utsatts för regimens förtryck efter valet och en affärsjurist från Ukraina som sadlat om för att kartlägga krigsbrott. De har alla en sak gemensamt – de utför ett av världens viktigaste, och farligaste, arbeten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye