Teknikföretagen

Eleiko vinner årets Grand Award of Design

Dela

Vinnare av Grand Award of Design är viktlyftningsföretaget Eleiko, i huvudkategorin Gold. Tävlingen avgjordes i hård konkurrens med finalisterna Stilride och Wayout International. Segrare i Grand Award of Designs andra kategori, Pioneer, är den vattenlösa toaletten Luna från Harvest Moon.

Eleiko vinner Grand Award of Design 2023. Fotograf: Camilla Svensk
Eleiko vinner Grand Award of Design 2023. Fotograf: Camilla Svensk

– Teknikföretagen korar återigen med stolthet landets starkaste design i Grand Award of Design. Eleiko är en fantastisk vinnare, som grundades ur idén att skapa världens bästa skivstång. Med ny innovativ design visar företaget varför det varit en världsledare inom styrkeutrustning under åtta decennier, säger Teknikföretagens vd, Pia Sandvik. 

Eleiko vinner med sin nya uppfinning och produkt Öppen, som är en precisionstillverkad och innovativ klov (engelska: collar) som håller vikterna på plats vid tyngdlyftning. Öppens unika design inkluderar nya smarta egenskaper som inbyggda magneter, en enhandsmanövrerad spak och kraftfull klämkapacitet. 

Eleiko är en av världens ledande tillverkare av styrkeutrustning. Tillverkningen inleddes 1957 utifrån insikten om att alltför många produkter på marknaden höll alldeles för låg kvalitet.

Grand Award of Design instiftades 2003 av Teknikföretagen och är ett prestigefyllt svenskt pris som uppmärksammar produkter och tjänster som utmärker sig i kreativitet, hållbarhet, innovation, funktionalitet och affärspotential. Syftet är att lyfta fram design som en nyckel till konkurrenskraft och lönsamhet.

År 2023 delades priset ut i två kategorier av Teknikföretagen och Techarenan för enastående design med betydande affärspåverkan. Vinnaren i Guldkategorin erhåller 250 000 SEK. Juryns bedömning grundar sig på kriterierna designexcellens, kommersiell framgång och hållbarhet. Vinnaren i kategorin Pioneer, som koras på kriterierna designexcellens, kommersiell potential och hållbarhet erhåller 100 000 SEK.

Juryn för huvudkategorin Gold i Grand Award of Design är:

Ann Granberg, Head of Design Practice Excellence, Lynk & Co Design
Jonas Pettersson, Co-Founder, FUWL
Michael Henriksson, VP & Head of Design, Bang & Olufsen
Camilla Kullborg, VP Global Startup Technology Scouting, ABB/Synerleap
Andreas Säfström, Head of Design & User Experience, Ericsson
Julia Valentin, Director of Communication, Teknikföretagen

Läs mer om tävlingen Grand Award of Design

Vill du veta mer om Eleiko, klicka här

Bilder

Eleiko Öppen collar, vinnare av årets Grand Award of Design
Eleiko Öppen collar, vinnare av årets Grand Award of Design
Ladda ned bild
Samtliga finalister i Grand Award of Design 2023
Samtliga finalister i Grand Award of Design 2023
Ladda ned bild
Pia Sandvik, vd, Teknikföretagen. Foto: Viktor Fremling
Pia Sandvik, vd, Teknikföretagen. Foto: Viktor Fremling
Ladda ned bild

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye