Myndigheten för press, radio och tv

Knappt 21 miljoner kronor delas ut i varannandagsstöd

Dela

Mediestödsnämnden har fattat beslut om stöd för tidningsdistribution med anledning av övergången till utdelning av post varannan dag för 2023. Stödet finns för att bidra till att tidningsföretagen kan dela ut tidningen till läsaren på utgivningsdagen.

Mediestödsnämnden har beslutat att bevilja knappt 21 miljoner kronor i stöd till 30 allmänna nyhetstidningar. Stödet är ett rättighetsstöd och kan lämnas till tryckta nyhetstidningar för exemplar som delas ut i områden där det inte finns morgondistribution av dagstidningar. Det ska kompensera tidningarna för ökade distributionskostnader efter övergången till postutdelning varannan dag. Stödet ges ut under en övergångsperiod om fem år.

- Vi ser stödet som viktigt för att medborgarna även fortsättningsvis ska få ta del av sin nyhetstidning på rätt dag, säger Kajsa Rohdin, enhetschef vid Myndigheten för press, radio och tv.

Bakgrund

Från och med den 2 maj 2022 har Postnord gått över till utdelning av post varannan dag. Det påverkar tidningsläsare i områden där Postnord har varit den enda distributören av nyhetstidningar och som då inte längre kan ta del av en daglig tidning. Regeringen införde därför under 2022 ett nytt stöd för tidningsdistribution som kan lämnas till allmänna nyhetstidningar. Syftet med stödet är att förbättra möjligheterna att nå ut med en daglig tidning till medborgare i hela landet och kan sökas årligen under en femårsperiod.

Länkar

Om oss

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum