Vänersborgs kommun

Vänersborg kommun vinner pris som Årets kökshjälte

Dela

Vänersborg kommun har utsetts till Årets kökshjälte. Under en lunch på Residenset hos Länsstyrelsen presenterades vinnarna av landshövding Sten Tolgfors.

Vänersborg har fått priset som Årets kökshjälte i kategorin Årets kommun. Pristagarna är, från vänster: Gun-Britt Reteike, Anna-Karin Svensson och Lars Nellbro. Foto: Anders Rudäng, Länsstyrelsen i Västra Götaland
Vänersborg har fått priset som Årets kökshjälte i kategorin Årets kommun. Pristagarna är, från vänster: Gun-Britt Reteike, Anna-Karin Svensson och Lars Nellbro. Foto: Anders Rudäng, Länsstyrelsen i Västra Götaland

– Vi är oerhört glada och stolta över att ha utsetts till Årets kökshjälte. Detta är ett bra exempel på hur vi samarbetat både internt och extern för att åstadkomma förändring. Att vi kan få in mer närproducerad mat i våra kök ger vinster både för sysselsättningen lokalt, ur ett hållbarhetsperspektiv och ur ett beredskapsperspektiv, säger Benny Augustsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vänersborgs kommun vann pris som Årets kommun, med följande motivering:

”Anna-Karin Svensson har tillsammans med sin kollegor Lars Nellbro och Gun-Britt Reteike arbetat målmedvetet för att möjliggöra för kommunen att handla så närproducerade livsmedel som möjligt. Detta med mod och envishet. Genom upphandlingen kan de offentliga köken på ett enkelt sätt handla närproducerat med fokus på kvalitet och smak samtidigt som klimatpåverkan minskas och det regionala näringslivet gynnas. Genom detta stärks också kommunens förmåga att klara livsmedelsförsörjningen.”

– Det är såklart väldigt roligt att vi blir uppmärksammade. Detta ger kraft och nu fortsätter vi att arbeta för att få in allt fler närproducerade varor. Just nu finns till exempel stöd att söka för landsbygdsutveckling, vilket kan ge fler producenter möjligheter, säger Anna-Karin Svensson, kostchef i Vänersborgs kommun.

Övriga kommuner som var nominerade var Bengtsfors, Hjo, Kungälv, Mellerud, Orust, Skövde, Tjörn och Ulricehamn. Priset delas årligen ut av Länsstyrelsen i Västra Götaland i två kategorier, Årets eldsjäl och Årets kommun, för att uppmärksamma insatser som leder till att det lagas mer mat av svenska och lokala livsmedel i skolor, förskolor och inom äldreomsorg.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Följ Vänersborgs kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänersborgs kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye