Sverige måste ta ställning för eldupphör

Dela

Diakonia fördömer urskillningslösa attacker mot civila i Gaza, Västbanken och Israel.

Sverige måste omedelbart kräva   ett vapenstillestånd för att skydda civila och se till att människor i nöd får den humanitära hjälp de har rätt till.

Gaza city 8 oktober 2023.
Gaza city 8 oktober 2023. Mohammed Zaanoun/ActiveStills Photo Collective, Gaza All rights reserved

­ Sveriges regering måste agera nu för att se till att humanitära hjälpinsatser till Gaza kommer i gång på allvar. Stödet ska vara omfattande och stabilt, säger Diakonias generalsekreterare Mattias Brunander.

Situationen i Gaza är akut. En miljon barn i Gaza lever i extrem utsatthet.  “Barn och vuxna skriker och letar efter säkra utrymmen. Men det finns inga”, säger en medarbetare på vår samarbetsorganisation Tamer. Enligt Rädda barnen har över 3000 barn dödats i Gaza de senaste tre veckorna. Det är fler än det antal barn som dödats i konflikter i världen sedan 2019.

Röda Korset har beskrivit situationen som ett kolossalt misslyckande av världssamfundet. 
Även EU:s utrikespolitiska talesperson Josep Borell uttrycker sig i liknande termer och menar att de många civila som dött i Israel och Gaza är en konsekvens av brott mot internationell humanitär rätt.

Att Sverige i detta läge lägger ner sin röst när FN:s generalförsamling ska rösta om ett eldupphör är oacceptabelt och svårt att förstå, säger Mattias Brunander.

Diakonia delar statsministerns uppfattning att det inte går att föra in förnödenheter när bomber faller.[1] Men reaktionerna från världssamfundet är för långsamma och för svaga.

Vi delar även internationella Röda korsfederationens och EU:s utrikeschefs Borrells analys att evakueringen av norra Gaza och blockaden av mat, vatten och el inte är förenlig med den humanitära rättens principer.

Vi lider med alla offer och anhöriga till de som dödats och skadats - både efter Hamas avskyvärda attack i Israel och efter Israels bomber i Gaza.

Nu måste ett eldupphör komma till stånd. Alldeles för många civila, däribland barn, har dödats. Det måste få ett slut, säger Mattias Brunander.

Kontakter

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye