Tonåringar utnyttjar barn i kriminella nätverk
Barn i 12–15-årsåldern rekryteras till kriminella nätverk av andra unga som ofta är 15–20 år. Rekryteringen kan gå snabbt, ibland på mindre än en dag. För de kriminella nätverken är nyrekryteringen ett sätt att bygga ut distributionskedjor för narkotika i närområdet. Det är svårt för ett barn att lämna ett kriminellt nätverk, men ibland uppstår tillfällen till avhopp när barnets rekryterare lämnar landet eller hamnar i fängelse och därmed inte kan övervaka barnet på samma sätt. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.
- Vår studie visar att det framförallt är tonåringar som värvar yngre barn till de kriminella nätverken och utnyttjar dem som sin egen arbetskraft. De yngre barnen är särskilt efterfrågade när det gäller att hantera narkotika. På så vis kan de äldre tonåringarna tjäna mer pengar och göra karriär inom nätverken, säger Katharina Tollin, projektledare, Brå.
Det kan gå snabbt att rekrytera ett barn till ett kriminellt nätverk. I riskzonen finns barn som redan begår mindre allvarliga brott, är synliga utomhus i utsatta områden eller har vänner och anhöriga inom nätverken och därmed är barnen mottagliga för att uppvaktas av de äldre i området. Ibland är det barnet som söker upp nätverket, men då utan vetskap om att barnet självt förlorar sitt självbestämmande för en lång tid framöver. Det förekommer också att barn och unga tvingas eller luras in i kriminella nätverk. De nyrekryterade barnen används i första hand för att förvara, transportera och sälja narkotika. Därefter kan de också få andra uppdrag – som att transportera vapen, utföra våldsdåd och hjälpa till med bedrägerier. Yngre barn är billig arbetskraft, får ta sig an sysslor med stor risk för upptäckt och bidrar till de kriminella nätverkens tillväxt och förankring i området.
Utträden från nätverken är hårt reglerade. Därför är det särskilt viktigt att samhället agerar vid specifika tidsfönster då det kan vara möjligt motivera ett barn eller en ungdom att hoppa av. Ett sådant tidsfönster kan exempelvis vara när personer i nätverkens ledande positioner hamnar i häkte eller fängelse och därmed inte kan övervaka barnet på samma sätt som tidigare.
Fakta
Rapporten Barn och unga i kriminella nätverk (2023:13) är ett regeringsuppdrag. Rapporten baseras i huvudsak på intervjuer med 28 personer som själva varit delaktiga i kriminella nätverk i Sverige. Brå har också analyserat kvalitativa och kvantitativa underrättelsedata samt bearbetat kriminalstatistik och data från förundersökningar respektive utredningar enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare under 15 år, så kallade LUL-utredningar.
Kontakt
- Katharina Tollin, projektledare, tfn: 08-527 58 537; e-post: katharina.tollin@bra.se
- Anna Jonsson, utredare, tfn: 08-527 58 405; e-post: anna.jonsson@bra.se
Nyckelord
Dokument
Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se
Följ Brå
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Brå
Så klarar kommunerna det brottsförebyggande arbetet21.11.2024 10:32:46 CET | Pressmeddelande
För lite mer än ett år sedan blev det lagstadgat att Sveriges kommuner måste arbeta brottsförebyggande. Nu publicerar Brå lägesbeskrivningar om hur det har gått hittills. Även ny statistik om brott och otrygghet för respektive kommun finns publicerad.
Bostadsinbrotten har halverats, men fler brott behöver klaras upp20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet anmälda bostadsinbrott har minskat kraftigt de senaste åren. Sedan år 2017 har inbrotten i princip halverats. Samtidigt klarar polisen endast upp fyra procent av de anmälda bostadsinbrotten. Det visar en ny rapport som Brå publicerar idag.
Lika vanligt bland flickor som pojkar att ha varit delaktiga i brott24.10.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Drygt hälften av alla elever i årskurs 9 uppger att de har varit delaktiga i något brott under senaste tolv månaderna, och andelen är lika hög för både pojkar och flickor. Lite färre än hälften av eleverna uppger att de själva blev utsatta för brott under samma period. Utsattheten för fysiska sexualbrott är på den lägsta nivån sedan 2015. Det visar Skolundersökningen om brott som Brå publicerar idag.
Kraftig personaltillväxt inom polisen – men andelen uppklarade grova brott har inte ökat17.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan 2017 har regeringens anslag till Polismyndigheten ökat med 80 procent och personalstyrkan har vuxit kraftigt. Men andelen grova brott som klaras upp har inte förändrats, och uppklaringen av brott mot särskilt utsatta brottsoffer har bara ökat marginellt under samma period. Det visar en ny utvärdering från Brå som publiceras idag.
Utsatthet för sexualbrott har minskat16.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen som uppger att de utsatts för sexualbrott har minskat och utsatthet för försäljningsbedrägeri har ökat. Det syns en minskning i andelen otrygga vid utevistelse, men otryggheten skiljer sig mellan olika grupper. Det visar den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2024, som Brå publicerar idag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum