Tullverket

Mycket beslagtagen narkotika i operation vid Norgegränsen

Dela

Narkotika, rattfyllor, farligt avfall och felaktig införsel av varor. Det är bara några exempel på sådant som upptäcktes när Tullverket genomförde en omfattande, riktad operation vid Norgegränsen förra veckan. Tullpersonal från hela landet deltog i operationen och bland annat beslagtogs sammanlagt nästan 100 kilo cannabis.

Kontroll av personbil i Svinesund. Foto: Tullverket
Kontroll av personbil i Svinesund. Foto: Tullverket

- Resultaten från operationen visar vad vi kan åstadkomma när vi kraftsamlar med personal och resurser vid Norgegränsen. Det handlar om narkotikabeslag men vi upptäckte också mycket feldeklarerat gods på väg in i Sverige, säger Martin Petersson, ansvarig för operationen. 

Många kontroller

Operationen inleddes onsdagen 25/10 och pågick i fyra dagar. Totalt deltog över 110 tulltjänstepersoner från hela landet. Omkring 2 000 kontroller av personbilar, lastbilar och bussar genomfördes. Dessutom gjordes över 2 400 rattfyllerikontroller.  Kontrollerna gjordes på flera platser längs Norgegränsen: Svinesund, Hån, Eda, Idre, Storlien, Tärnaby och Riksgränsen. Utöver det hade Tullverket mobila grupper som gjorde kontroller vid mindre övergångar längs gränsen. 

Inte bara narkotika

Totalt beslagtogs nästan 100 kilo cannabis under operationen. Bland annat gjordes ett större beslag i Hån i Värmland. Två personer sitter frihetsberövade misstänkta för grovt narkotikabrott. Även mindre mängder kokain, amfetamin, farliga föremål, sprutor och kanyler beslagtogs. Operationen var också inriktad på att göra kontroller i det lagliga godsflödet för att upptäcka felaktigt deklarerade varor. Bland annat stoppades medicinsk utrustning, byggvaror och vattenskotrar. Totalt uppdagades undandragna tullavgifter på nästan 620 000 kronor. 

- Med den här operationen har vi blottlagt att det pågår mycket felaktig införsel av varor från Norge. Det är många transporter som inte deklareras korrekt. Det är ett problem eftersom det riskerar att snedvrida konkurrensen, säger Martin Petersson. 

Samverkan med andra myndigheter

I operationen samverkade Tullverket med norsk tull men också en rad andra svenska myndigheter som Polismyndigheten, Kronofogden och Jordbruksverket. Länsstyrelserna, som ansvarar för granskning av import av avfall, deltog också och totalt upptäcktes ett 40-tal felaktiga avfallstransporter. Totalt stoppades åtta rattfyllerister, varav hälften var drograttfyllor. 

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst på 0771-450 590 eller press@tullverket.se

Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.

Nyckelord

Bilder

Kontroll av personbil i Vassbotten. Foto: Tullverket
Kontroll av personbil i Vassbotten. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Martin Petersson, operationsansvarig. Foto: Tullverket
Martin Petersson, operationsansvarig. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Kontroll av lastbil i Svinesund. Foto: Tullverket
Kontroll av lastbil i Svinesund. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
kontroll av personbil i Svinesund. Foto: Tullverket
kontroll av personbil i Svinesund. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Kontroll av skåpbil i Eda. Foto: Tullverket
Kontroll av skåpbil i Eda. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Kontroller i Hån. Foto: Tullverket
Kontroller i Hån. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Kontroll av lastbil i Hån. Foto: Tullverket
Kontroll av lastbil i Hån. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Kontroll av lastbilar i Svinesund. Foto: Tullverket
Kontroll av lastbilar i Svinesund. Foto: Tullverket
Ladda ned bild

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Narkotikabeslag utan historiskt motstycke - över 11 ton stoppades 202314.2.2024 09:59:12 CET | Pressmeddelande

Förra året beslagtog Tullverket över 11 000 kilo narkotika. Det är mer än dubbelt så mycket som året innan då 5 200 kilo beslagtogs. Framför allt är det mängden cannabis, amfetamin och kokain som skjuter i höjden. Antalet mycket stora beslag, på över 100 kilo, var fyra gånger fler 2023 jämfört med föregående år. Det visar Tullverkets beslagsstatistik som även finns tillgänglig på lokal och regional nivå.

Tullverket beslagtog nästan 70 kilo cannabis vid ödsliga platser i Göteborg18.1.2024 08:02:10 CET | Pressmeddelande

Genom samverkan med fraktbolaget DHL stoppades nästan 70 kilo cannabis från att komma ut i samhället. En av de misstänkta i ärendet kvitterade sammanlagt ut åtta paket med narkotika. Paketen kördes sedan till ödsliga platser i Göteborgsområdet och hämtades upp av andra misstänkta. Nu misstänks fyra personer i åldrarna 20 till 40 år för grovt narkotikabrott. I går väcktes åtal vid Göteborgs tingsrätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye