Trots sviktande tillväxt ökar optimismen kring Norrbottens arbetsmarknad
Miljardsatsningarna på fossilfritt stål, batteritillverkning och gruvdrift kräver tusentals nya medarbetare. Att lösa kompetensbristen pekas ut som helt avgörande för både industrins gröna omställning och svensk konkurrenskraft i stort.[1] Investeringarna och det starka behovet av arbetskraft återspeglas tydligt i norrbottningarnas syn på den lokala arbetsmarknaden. Förra året var 67 procent av de boende i Norrbotten positiva till utvecklingen på arbetsmarknaden. En siffra som nu växt till hela 73 procent och bara åtta procent är negativa. Det är större optimism än i något annat län i landet och skiljer sig markant från rikssnittet där bara 45 procent är optimistiska och var femte, 18 procent, är negativa. Det visar en ny undersökning från kompetensförsörjningsföretaget Lernia. Undersökningen har genomförts av analysföretaget Demoskop och har besvarats av över 5000 svenskar.
Flera bedömare menar att Sverige är i startgroparna av en lågkonjunktur och EU-kommissionen pekar ut Sverige som det land med unionens lägsta tillväxt.[2] Samtidigt genomförs stora industrisatsningar på grön industri. Regeringens tidigare samordnare för den gröna omställningen i norra Sverige gjorde bedömningen att hundra tusen nya inflyttare behövs till de växande regionerna i norr, vilket kan vara en grund till att optimismen över arbetsmarknaden i länet verkar öka. Förra året svarade 67 procent av de boende i Norrbotten att de var ganska- eller mycket positiva till arbetsmarknadens utveckling, en siffra som nu vuxit till 73 procent.
- Det är tydligt att optimismen är stark i Norrbotten och synen på arbetsmarknaden inte påverkas på samma sätt av det tuffa ekonomiska läget. Både företag såväl offentlig verksamhet kämpar med att hitta rätt kompetens. För att vara konkurrenskraftig behövs både kompetensutveckling men även att kunna tänka sig bo där jobben finns, säger Jan Collin Saxer, regionchef på Lernia.
Även om tron på arbetsmarknaden är stark i länet upplever en fjärdedel, 24 procent, att man inte har rätt kompetens för att vara attraktiva på arbetsmarknaden. Samtidigt kan en majoritet i Norrbotten, 67 procent, tänka sig skola om sig för att öka sin attraktivitet. Det är klart fler än genomsnittet för landet i stort där 59 procent kan tänka sig skola om sig. Intresset för att jobba inom den producerande industrin, där många av jobben finns, är också större än genomsnittet. I Norrbotten kan hela 56 procent tänka sig det, jämfört med 45 procent för landet i genomsnitt.
Norrbottningarna och AI
Artificiell intelligens (AI) har redan börjat påverka arbetslivet. Fler än var tionde norrbottning, 12 procent, använder AI inom ramen för sitt nuvarande jobb. Samtidigt svarar åtta procent att de är oroliga för att förlora sitt jobb på grund av AI. Nästan en fjärdedel, 23 procent, av länets medborgare tror att de behöver förändra sin yrkeskompetens de närmaste åren. Det är något färre än Sveriges genomsnitt på 27 procent.
Bilaga:
Topplista över optimism kring att framtiden för arbetsmarknaden i regionen/länet där man bor. Rangordnat från störst till minst optimism. Län med fler än 80 respondenter.
Län:
Norrbotten 73 %
Västerbotten 64 %
Stockholm 49 %
Blekinge 49 %
Halland 47 %
Uppsala 47 %
Västra Götaland 45 %
Västmanland 45 %
Örebro 45 %
Värmland 44 %
Jönköping 43 %
Skåne 42 %
Västernorrland 42 %
Kronoberg 41 %
Östergötland 39 %
Södermanland 39 %
Dalarna 38 %
Kalmar 38 %
Gävleborg 23 %
[1] https://industriarbetsgivarna.se/akut-kompetensbehov-i-industrin/
[2] https://economy-finance.ec.europa.eu/system/files/2023-02/ip194_en_1.pdf
Kontakter
Katarina DevellKommunikationschef
Tel:010-2505040katarina.devell@lernia.seOm Lernia
Lernia utvecklar framtidens arbetskraft. Det gör vi genom att utbilda, matcha, bemanna och rekrytera. Snabbt och utan krångel löser vi arbetsmarknadens behov så att människor och företag kan nå sin fulla potential. Det har varit vår uppgift i över hundra år. Lernia omsatte 3,3 miljarder kronor 2022 och finns över hela landet. Vi utbildade och coachade 19 900 personer och förmedlade 11 500 bemanningskonsulter. 13 700 personer fick möjlighet till nytt jobb genom våra tjänster. Läs mer på lernia.se
Följ Lernia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lernia
Livsviktig utbildning fortsätter i Malmö - För en bättre akutsjukvård2.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
För att möta det växande behovet av akutvård fortsätter Lernia sin yrkeshögskoleutbildning till ambulanssjukvårdare i Malmö, i samarbete med Region Skåne. Utbildningen ger regionen den kompetens som krävs för att effektivt bemanna ambulanser och säkerställa hög kvalitet i den prehospitala vården.
Lernia satsar på att motverka IT-kompetensbrist med nya utbildningar inom DevOps och Cloud ICT1.4.2025 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Ökad automation inom IT, uppkoppling mot molntjänster skapar ny efterfrågan av kompetenser på arbetsmarknaden. För att möta framtidens behov startar nu yrkeshögskoleutbildningarna DevOps Engineer och Cloud ICT Engineer hos Lernia.
Lernia publicerar års- och hållbarhetsredovisning för 202426.3.2025 19:41:42 CET | Pressmeddelande
Koncernens intäkter och rörelseresultat påverkades negativt av omstruktureringskostnader kopplade till utbildningsverksamheten, samt av lägre intäkter och marginaler inom bemanning och rekrytering. Lernia har under året fortsatt dra nytta av AI för att effektivisera processer och ge våra deltagare mer värde och bidrog under 2024 till att runt 8 700 personer fick ett nytt arbete.
Unga känner sig minst trygga på jobbet26.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny undersökning från Novus visar att unga vuxna i arbetslivet, mellan 20 och 29 år, känner sig mindre trygga med att vara sig själva på jobbet jämfört med äldre kollegor. De upplever också att de är mindre effektiva i sitt arbete jämfört med äldre åldersgrupper.
Ny spetsutbildning till Campus Karlshamn – en satsning för framtidens energiförsörjning19.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Elektrifieringen av samhället ökar snabbt, vilket ställer allt större krav på en moderniserad och robust energiinfrastruktur. För att möta utvecklingen startar Lernia Yrkeshögskola en ny yrkeshögskoleutbildning till Beredare Elkraft i Karlshamn. Utbildningen syftar till att förse branschen med kvalificerad arbetskraft och stärka regionens energisektor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum