Saco: Stärk den allmänna pensionen
Livsinkomstprincipen, som utgör en grundsten i det allmänna pensionssystemet, har urholkats och levererar inte längre pension på en godtagbar nivå. Det visar en ny rapport från Saco.

En av grundstenarna i det allmänna pensionssystemet är livsinkomstprincipen – att pensionen ska beräknas utifrån de samlade arbetsinkomsterna under livet. Men väldigt få ser idag ut att få en allmän pension som når upp till pensionssystemets ursprungliga målsättning om motsvarande 60 procent av slutlönen.
– Det är dags att våra folkvalda gemensamt tar ansvar för livsinkomstprincipen och den allmänna pensionens nivå. Arbete, och utbildning, måste löna sig, säger Göran Arrius, ordförande Saco.
I Sacos nya rapport Stärkt allmän pension beräknas bl.a. den framtida pensionen för typiska medlemmar i Sacoförbund. Resultaten visar att många akademiker inte når upp till pensionssystemets ursprungliga målsättning om en pension på 60 procent av slutlönen. Beräkningar i Pensionsmyndighetens typfallsmodell indikerar att kompensationsgraden för personer födda 1963, med en månadslön på cirka 60 000 kronor i månaden, ser ut att stanna vid endast 40 procent av slutlönen.
Låga pensionsnivåer påverkar inte bara kompensationsnivån utan betyder också att allt fler mer eller mindre omfattas av pensionssystemets grundskydd. Enligt beräkningar med utgångspunkt i data från Pensionsmyndigheten hade 47 procent av Sveriges samtliga pensionärer i juli månad 2023 utfyllnad via garantipensionen. För enbart kvinnor var andelen 66 procent.
– Det är oacceptabelt att systemet inte levererar pension på en godtagbar nivå. Det försvagar incitamenten för arbete och leder till en upplevelse av förlorad ekonomisk rättvisa, säger Ossian Wennström, utredare och förhandlare på Saco.
Sacos förslag:
1. Stärk intjänandet till inkomstrelaterad allmän pension
Höj intjänandet från dagens 17,21 procent till 18,5 procent av den pensionsgrundande inkomsten upp till 7,5 inkomstbasbelopp. Den höjda nivån överensstämmer med hur intjänandet var tänkt att fungera när nuvarande pensionssystem en gång infördes.
2. Inför en "gas" så att överskott kan återbetalas
Implementera en automatik (gas) i pensionssystemet som gör det möjligt att återbetala överskott till dem som har bidragit till att de uppstått.
3. Överväg möjligheterna att höja värdet av redan intjänad pension
Detta så att nivån i huvudsak blir som den skulle ha varit om intjänandet redan vid införandet av nuvarande pensionssystem hade motsvarat 18,5 procent av inkomsten upp till 7,5 inkomstbasbelopp.
4. Utred möjligheterna att sänka förskottsräntan
Anpassa utbetalningsmodellen så att den bättre passar i en värld där allt fler av oss blir riktigt gamla.
5. Grundskydden bör ses över
Det måste bli lättare för den enskilde att förstå hur pensionen kommer att bli, hur den kommer att förändras över tid samt att arbete ska vara lönande även för äldre arbetstagare.
Ladda ned rapporten här.
Nyckelord
Kontakter
Agnes HedinPressansvarigSaco
Tel:0702065260agnes.hedin@saco.sePressjour Saco
Tel:08-613 48 90press@saco.seBilder


Dokument
Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, samlar närmare en miljon medlemmar i 21 fackförbund och driver akademikers intressen på arbetsmarknaden.
Följ Saco
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Saco
Saco lanserar podcasten Slow Politics21.3.2025 09:27:13 CET | Pressmeddelande
Politik är komplext och kräver tid. I Sacos nya podcast Slow Politics utforskas de riktigt svåra samhällsutmaningarna – utan att jaga snabba lösningar. Det innebär fördjupade samtal om politikens svåraste frågor.
Sverige behöver en mer långtgående klimatpolitik20.3.2025 13:45:15 CET | Pressmeddelande
Det Klimatpolitiska rådet presenterade idag sin årliga granskning av svensk klimatpolitik. Rapporten innehåller rådets bedömning av regeringens samlade politik med avseende på beslutade klimatmål.
Här finns framtidsjobben för akademiker17.3.2025 07:59:01 CET | Pressmeddelande
Högskoleutbildning är generellt en bra grund för att göra sig attraktiv på arbetsmarknaden visar en ny rapport från Saco. Trots det osäkra ekonomiska läget bedöms framtiden som ljus för de flesta högskoleutbildade som kommer ut på arbetsmarknaden år 2030. Exempel på yrkesgrupper som kommer att ha lätt att få jobb efter examen är optiker, psykolog, fysioterapeut, ingenjör och officer.
3,9 miljoner lägre livslöner för kvinnor8.3.2025 08:17:52 CET | Pressmeddelande
Idag på internationella kvinnodagen visar en rapport från Saco att kvinnliga akademiker under ett arbetsliv tjänar i genomsnitt 3,9 miljoner kronor mindre än sina manliga kollegor. Trots en ökad jämställdhet på många områden består skillnaderna i livslön mellan kvinnor och män – och i vissa fall växer de.
Fler medlemmar i Saco-förbunden28.1.2025 07:44:10 CET | Pressmeddelande
Trenden håller i sig och antalet medlemmar i Saco-förbunden fortsätter att öka. Nu samlar Saco-förbunden nästan en miljon akademiker.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum