Tullverket

Kriminellt nätverk avslöjat i norra Sverige

Dela

Tullverkets personal genomförde en kontroll vid tågstationen i Haparanda och stoppade en man som rest med tåget från Örebro. En av Tullverkets narkotikasökhundar visade intresse för mannen. Mannen berättade att han hade en försenad julklapp i sin ryggsäck. I julklappen fann tullinspektören två kilo amfetamin. Det var upprinnelsen till att ett kriminellt nätverk avslöjades i norra Sverige. I Tullverkets utredning framkommer att den som styr nätverket sitter fängslad i Indonesien utom räckhåll för svenska myndigheter. I dag åtalas fem personer i ärendet vid Haparanda tingsrätt.

Ett beslag av amfetamin vid tågstationen i Haparanda var upprinnelsen till avslöjandet av ett kriminellt nätverk som misstänks ha transporterat narkotika till bland annat Sveriges nordligaste län. 

–Vi jobbar hårt mot de kriminella nätverkens etablering i hela Sverige och Tullverkets omfattande utredningsarbete i det här ärendet har nu lett hela vägen fram till åtal. Så det känns riktigt bra att vi avslöjat ett kriminellt nätverk och stoppat narkotikan från att komma ut i samhället, säger Fredrik Leijerholt, chef för tullkriminalenheten i Nord.

Reste med tåg från Örebro och hade inget att deklarera
Den 8 februari i år kom en man resande med tåget till Haparanda. Vid tågstationen genomförde Tullverket en kontroll. Mannen uppgav att han rest från Örebro och inte hade något att deklarera. Han skulle övernatta på ett spahotell i närheten. Men en av Tullverkets narkotikasökhundar visade intresse både för mannen och hans bagage. Då uppgav mannen att han skulle överlämna en försenad julklapp som han bar i sin ryggsäck. I ryggsäcken låg julklappen som visade sig innehålla två kilo amfetamin. I mannens kläder fanns ytterligare 84,5 ml flytande amfetamin. 

Omfattande utredning
I Tullverkets utredning påträffades narkotikarelaterade konversationer, foton och ljudfiler i mannens telefon. I hans dator fanns information vilket har lett till att fler är misstänkta i ärendet. Omständigheter i utredningen tyder på att brotten kan ha kopplingar till organisationen som går under benämningen foxtrot. 

I Tullverkets utredning framkommer att två av männen som åtalas gjort flera misstänkta narkotikarelaterade resor utöver dem till Norrbotten. Resor har även gjorts till Västerbotten, Jönköping, Västra Götaland, Värmland, Stockholm och Kalmar län.

–Här ser vi tydliga exempel på att de kriminella nätverkens tentakler sträcker sig ut i hela landet. Det visar att det inte är något isolerat storstadsproblem utan nätverken finns etablerade och agerar i hela Sverige, säger Fredrik Leijerholt.

Ytterligare narkotika beslagtogs
Kopplat till ärendet har husrannsakningar utförts i Örebro respektive Åtorp. I Åtorp där den ena mannen är skriven beslagtogs 1,7 kilo amfetamin. Husrannsakningen i Örebro resulterade i att en mindre mängd amfetamin togs i beslag och cirka 170 000 kronor i euro och svenska kronor. En av de misstänkta männen greps på en rastplats utanför Bastuträsk i Västerbotten och i hans bil beslagtogs 5,7 kilo amfetamin.

Riskerar fleråriga fängelsestraff
Två av männen som är i 50-årsåldern, hemmahörande i Örebro och Åtorp misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott. Två kvinnor i 40-årsåldern åtalas för penningtvättsbrott. Ytterligare en man i 50-årsåldern hemmahörande i Jönköpings län åtalas för delaktighet i verksamheten. Samtliga åtal väcks vid Haparanda tingsrätt. 

Under utredningen har ytterligare personer kommit att misstänkas för brott. Dessas misstankar kommer dock inte att hanteras inom ramen för Haparanda tingsrätts prövning av misstankarna om synnerligen grovt narkotikabrott och penningtvättsbrott.

Den som fälls för synnerligen grovt narkotikabrott kan dömas till uppemot tio år i fängelse.

För mer information och bilder: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590. 
Tipsa Tullverket om smuggling: 90 114.

Bilder

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 300 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Narkotikabeslag utan historiskt motstycke - över 11 ton stoppades 202314.2.2024 09:59:12 CET | Pressmeddelande

Förra året beslagtog Tullverket över 11 000 kilo narkotika. Det är mer än dubbelt så mycket som året innan då 5 200 kilo beslagtogs. Framför allt är det mängden cannabis, amfetamin och kokain som skjuter i höjden. Antalet mycket stora beslag, på över 100 kilo, var fyra gånger fler 2023 jämfört med föregående år. Det visar Tullverkets beslagsstatistik som även finns tillgänglig på lokal och regional nivå.

Tullverket beslagtog nästan 70 kilo cannabis vid ödsliga platser i Göteborg18.1.2024 08:02:10 CET | Pressmeddelande

Genom samverkan med fraktbolaget DHL stoppades nästan 70 kilo cannabis från att komma ut i samhället. En av de misstänkta i ärendet kvitterade sammanlagt ut åtta paket med narkotika. Paketen kördes sedan till ödsliga platser i Göteborgsområdet och hämtades upp av andra misstänkta. Nu misstänks fyra personer i åldrarna 20 till 40 år för grovt narkotikabrott. I går väcktes åtal vid Göteborgs tingsrätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye