Unionen

Unionen varslar om sympatiåtgärd i Klarnakonflikten

Dela

För att öka trycket på Klarna att teckna kollektivavtal varslar Unionen om arbetsnedläggning och blockad av arbete som utförs för Klarnas räkning på företagen Foundever Sweden AB och Teleperformance Nordic Aktiebolag.

Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt
Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt

Unionen har varslat om strejk på Klarna Bank AB. Nu utökas konflikten med sympativarsel på Foundever Sweden AB och Teleperformance Nordic Aktiebolag, två företag som hanterar en stor del av Klarnas kundtjänst.

– Klarna har på ett aggressivt sätt försökt underminera styrkan i Unionens varsel. De har krävt att alla anställda ska uppge om de tänker strejka eller inte. De har även erbjudit anställda viss kompensation för förlorad inkomstförsäkring vid en uteslutning pga. strejkbryteri eller om medlemmen självmant väljer att gå ur facket. Det är allvarligt och något vi inte kan acceptera, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.

Unionens uppfattning är att Klarna inte heller visat några seriösa tecken på att lyssna till medarbetarnas önskan om ett kollektivavtal.

– För att skapa tryck i kravet på kollektivavtal för Unionens medlemmar varslar vi nu om sympatiåtgärder. Medarbetarna på Klarna är värda kollektivavtal och det är hög tid att Klarna tar ansvar som seriösa arbetsgivare och står upp för den svenska modellen, säger Martin Wästfelt.

Fakta: Unionens sympatistrejk på Foundever Sweden AB och Teleperformance Nordic Aktiebolag

  • Sympatiåtgärder innebär att vidta stridsåtgärder för att stödja någon annans konflikt. Sympatiåtgärder används till exempel om en arbetsgivare försöker kringgå konflikten, försvaga effekten av den, eller om det av andra anledningar behöver skapas ytterligare tryck på motparten i syfte att teckna kollektivavtal.
  • Arbetsnedläggelsen betyder att Unionens medlemmar på Foundever Sweden AB och Teleperformance Nordic Aktiebolag som har arbetsuppgifter kopplat till Klarna inte längre får utföra dessa. Att arbetsuppgifterna är satta i blockad innebär att ingen annan anställd på företagen heller får utföra dessa arbetsuppgifter. Arbetsuppgifter som inte är kopplade till Klarna får fortfarande utföras på arbetsplatsen.
  • Företagen får inte heller försöka kringgå stridsåtgärden genom att hyra in externa resurser eller omfördela arbetsuppgifter så att någon utför de arbetsuppgifter som är satta i blockad.
  • Om bolaget agerar i strid med detta är det att anse som ett konfliktbrott.
  • Unionens sympatistrejk på Foundever Sweden AB och Teleperformance Nordic Aktiebolag träder i kraft tisdag 14 november kl. 00.00.

Fakta: Varsel om strejk på Klarna

  • Unionen och Sveriges Ingenjörer som varslat om strejk på Klarna. Sympativarsel har lagts av DIK, Akademikerförbundet SSR och Naturvetarna.
  • Om ingen överenskommelse nås träder Unionens och Sveriges Ingenjörers strejk på Klarna i kraft tisdagen den 7 november 2023 kl. 10.30.
  • Varslet omfattar fullständig arbetsnedläggelse för tjänstemän anställda på Klarnas huvudkontor i Stockholm, Sveavägen 46. Samtidigt förklaras dessa arbetsuppgifter lagda i blockad. Det råder förbud mot inhyrning eller nyanställning som har till syfte att utföra blockerat arbete.

Kontakter

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye