Akademikerförbundet SSR

Strejken avblåst på Klarna

Dela

Ikväll har Klarna efter strejkhot från Sveriges Ingenjörer, Unionen, Akademikerförbundet SSR, DIK och Naturvetarna tecknat kollektivavtal. Detta innebär att vi uppnått vårt mål med strejkvarslet och drar därför tillbaka den aviserade strejken som för Akademikerförbundet SSR:s del skulle ha brutit ut onsdag 8:e november klockan 12:00.

  • Denna framgång visar att den svenska modellen levererar och att vi är starka när vi står eniga i konflikter. Kollektivavtal är en förutsättning för att upprätthålla goda arbetsvillkor i Sverige. Nu finns goda förutsättningar för att techbranschen som helhet får tryggare arbetsvillkor, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR. 

Efter att flera fackförbund varslat om strejk och var redo att under nästa vecka ha total arbetsnedläggelse för alla medlemmar valde Klarna att återvända till förhandlingsbordet och acceptera medlarnas bud. Förhandlande parter enades sent under fredagskvällen att Klarna Bank AB från den 1 januari 2024 ska omfattas av det så kallade Bankavtalet (BAO). 

  • Vi hoppas att denna framgång kan få fler företag att teckna kollektivavtal. IF-Metall och flera fackförbund för nu en liknande kamp för kollektivavtal med Tesla. Att Klarna nu ser värdet av kollektivavtal visar att svensk arbetsmarknad fungerar bäst när det är tydliga spelregler för alla, säger Markus Furuberg förhandlingschef Akademikerförbundet SSR. 

Med kollektivavtalet som nu tecknas kommer anställda på klarna ha rätt att organisera sig på arbetsplatsen och få vara med att påverka i frågor som rör villkor, förmåner och omorganisationer. För frågor om det nya kollektivavtalet hänvisar vi till Sveriges Ingenjörer.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Anmälningsplikt - vad innebär det?22.5.2024 06:23:47 CEST | Pressmeddelande

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? Välkomna till ett seminarium i Riksdagen 29 maj med syfte att vrida och vända på den lagstiftning som nu utreds. Under en förmiddag i riksdagens andrakammarsal kommer politiker, civilsamhälle, fackförbund och internationella gäster vrida och vända på anmälningsplikten och dess påverkan på samhället, professionerna och tilliten till våra myndigheter. Tid: 29 maj, 8.15-12.00 Plats: Andrakammarsalen, Riksdagen. Sänds även digitalt. Anmälan: sker här

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye